"Няма деца, няма проблем". Какви са причините за отказ от потомство?

Решението е основно свързано с личността - с образованието, религията...
Обновена: 18 ное 2017 18:40 | 18 ное 2017 18:39, Деляна Петкова
188
"Няма деца, няма проблем". Какви са причините за отказ от потомство?
Снимка: архив, Ройтерс

"Няма деца, няма проблем" - така е озаглавен доклад, който обобщава резултатите от проучване за съзнателното решение на двойките в Европа да нямат деца. Все по-често европейците се отказват от създаването на собствено поколение и причините са различни, показва наблюдение на Population Europe, финансирано от Европейския съюз (ЕС).

Статистиката показва, че това решение се взима най-често в обществата, в които има равенство между половете - Скандинавските страни, Южна и Източна Европа. Обяснението е просто - с равните възможности в тези страни се акцентира върху самостоятелността при взимането на решения, еманципацията и модернизацията.

Интересен факт е, че в страните от Източна Европа неодобрението, с което се сблъскват двойките, решили да нямат деца, е най-високо, макар и раждаемостта в тези страни да спада съществено след разпадането на СССР. Изследователите обясняват това разминаване с желанието на хората в тези държави да се придържат към традиционните ценности, включително и положителното отношение към децата, за да се чувстват по-сигурни.

Според проучването няма връзка между богатството на държавата (измерено чрез брутния вътрешен продукт), както и предлаганите грижи за децата и решението на една двойка да няма деца. Факторите по-скоро са свързани с личността - нивото на образование, религиозното възпитание и възрастта.

Младите хора и възрастните респонденти в проучването са по-негативно настроени към семействата без деца, отколкото хората на средна възраст. Младите хора, особено тези, които още нямат деца, се надяват някой ден да създадат свое семейство, а възрастните са традиционалисти, обясняват изследователите.

Като цяло жените по-често приемат решението на някого да няма деца. Това вероятно се дължи на факта, че жените губят повече от възможностите си за кариерното си развитие, отколкото мъжете, които са родители.

Хората с по-високо образование са по-толерантни към различието и това е едно от обясненията защо образованите европейци са по-склонни да приемат семейства без деца.

Религиозните хора пък не одобряват решението на двойките да нямат деца независимо от другите фактори, показват още данните от проучването. За тях бракът, семейният живот и децата са съществена ценност.

Още новини четете на Investor.bg


188
Още по темата: раждаемостдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
0
 
! Отговори
Fener преди 1 година
Proizvodstvoto na svesti, kandila i ikoni e po-pechelivsh biznes.
I peeneto na molitvi toje...
Otglejdaneto na deca ili jivotni e biznes 24x7x365xx... nonstop...
116
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Висока раждаемост има единствено в страни, където няма никакво стимулиране на раждаемостта. Когато в Китай дори имаше рестрикции върху раждаемостта, китайците родиха над 100мил. незаконни, които сега не знаят какво да ги правят. Като премахнаха ограниченията, китайците намалиха раждаемостта.
115
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Като няма желание и любов е по-добре да нямат деца. И без това Земята е пренаселена.
114
0
 
10
 
! Отговори
Соня преди 1 година
А най-лошото е, че и тези деца, които се отглеждат в България се отглеждат от баба и дядо, дечицата се чувстват изоставени, за да могат родителите им да работят в чужбина. В 90% от случаите децата ги “взимат от другата година” и не израстват с тях, а майките и бащите им си гледат живота по отделно или заедно. А тъй като имам малко дете и нямах представа колко е трудно, донякъде оправдавам хората, като не могат да поемат отговорност, ОК
113
4
 
3
 
! Отговори
иха преди 1 година
То голям феминизъм тука. И руските, и украинските и полските мъже са търтеи,ама Рускините раждат и Русия е 160 мл души, Украинките раждат и Украйна е 40 млн души и Полякините раждат и Полша е 45 млн души. И в природата и в живота има търтеи ,но това не влия на раждаемостта.Всички знаят ,че женският търтей е по-голям от мъжкия и изисква повече финанси и подкрепа.В историята има данни за женски търтеи,които се женят за мъже с апартамент,кола и добра заплата и се радват на мързел и живот на готово
112
12
 
6
 
! Отговори
Панелката преди 1 година
...ние си имаме 2 котета и 3 кученца,които ги водим на фризьор всеки месец. Те са нашите дечица. А като ходим на почивка ги оставяме в хотел за домашни любимци.........или на улицата
111
6
 
2
 
! Отговори
През TOR бе брадчед преди 1 година
Политкоректен коментар :

Да живее ГЕРБ. Велик е Бойко. Велик е Цецко. Велик е ЕС. Велико е НАТО. Долу Русия и комунистите.
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Все....

Държавата - това сме ние. Каквито сме ние - такава и държавата. Такива и държавниците. Такава политиката. Такъв живота. И на някои хора разбира се че ще им е криво. Няма как да е по друг начин.
109
5
 
11
 
! Отговори
Все.... преди 1 година
...нещо му е криво на българина. Вие не сте кариеристи. Вие сте е- г оисти.Държавата не му помагала. Ми потърси друг начин бе. Ама що да се напъваме . Покажете,че имате и вие... М а дурки. Те донякъде и жените в Бг се страхуват щото вместо мъжа да поема риска и да е глава на семейството и да се опират на него,все повече жени поемат инициативата. Търтеи сте масата от бг мъже колкото и мъчно да ми е като го казвам
108
3
 
9
 
! Отговори
До кариеристите преди 1 година
...за ко са ви деца. И без туй си гледате по 2 котки или 3 ***. Деца не ви трябват
107
6
 
10
 
! Отговори
много злобари има преди 1 година
Защо е тази злоба към хора, които не бързат да имат дете/деца? Кой когато иска да си има дете, който иска да ражда на 20, който иска да си поживее.
106
7
 
13
 
! Отговори
Grom преди 1 година
Децата са скъпо удоволствие. И дали ще си го позволиш е въпрос на личен избор. Особено като държавата не дава абсолютно никакви стимули.
Малко като идеята да се опитаме да накараме хората да си купуват нови коли с ниски емисии, а после да им блъскаме данък по няколкостотин лева, докато тези със старите бракми плащат по 10-20 лв.
Сравнението е различно, но технологията на държавно ниво е абсолютно същата - "искаме нещо, но не правим нищо, за да го постигнем".
105
2
 
22
 
! Отговори
Георги сс преди 1 година
Имам колега на 38 години има брак с жена си тя е на 34.Живеят в 100кв м апартамент сами.Имат 3 коли и доста имоти на село.Всеки петък са на бар или ресторант..Когато ги попитах защо нямат деца или дете отговора ме шокира.Много млади били за подобна стъпка,това изисквало много лишения и усилия,които те не можели на този етап да понесат.
104
3
 
9
 
! Отговори
До Муспи преди 1 година
Миличък
Когато си бил в първите часове на ембрионално съществуване явно баща ти е бил в процес на алкохолен транс.
Иначе няма причина да си толкова обременен .
Родителите ти в Арабистан дори не може да си представи колко лошо влияние оказва алкохола в момент на зачеване
103
3
 
20
 
! Отговори
до БУДАЛИСТ преди 1 година
Будала си беше и такъв ще си останеш.
Без значение от пола, човек трябва да се развива интелектуално, емоционално и пр. Броят деца в семейството не е важен стига да имаме добър стандарт на живот и да няма пришълци на българска земя.
Демографският срив ще се оправи с подобрение живота на хората.
102
0
 
23
 
! Отговори
se преди 1 година
У нас нещата са ясни за спадането на раждаемостта .
Несигурност и страх за утрешния ден породени от ,,демократичните " промени.
101
21
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 1 година
Аз съм щастлив с моето сеейство за разлика от панелния плъх дето цвърка край Операта на 4 км от Харбър Бридж. Между другото путинистите нямат деца защото тяхната идеология Путинизма ги кара да правят това и иска безрезервна презаност към Путларах Акбар
100
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП ГЕРБ - "Имаме воля"
Прочетено наобратно
"Ялов е Мами..."

С яловиви безродници като Суджук Паша и Ушев Цецо Шестака - какви деца, какви 5 лева?
Те една жена не могат да оправят, а ще ми управляват държавата.
Суджука не си опази задния двор от кмета на Симитли, чакате на него да пази границата...
99
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейските пeдали няма да гледат собствени деца, дрътата cкoчибра ги насади и им нареди да гледат чуждите, онея дето прииждат. А при пacмината няма недостиг на чавeта
98
1
 
15
 
! Отговори
Додо преди 1 година
"Няма деца, няма проблем" - така е озаглавен доклад, който обобщава резултатите от проучване за съзнателното решение на двойките в Европа.."

Aми в Европа, къде другаде, нали сме Евротолерантни! Няма да раждаме бели деца-европейчета я! Сороc не дава! Той има друг план за белите европейци - да отглеждат кафяви деца - "бежанчета", за да може Бялата раса до две-три поколения да се изтрие от лицето на земята!