"Няма деца, няма проблем". Какви са причините за отказ от потомство?

Решението е основно свързано с личността - с образованието, религията...
Обновена: 18 ное 2017 18:40 | 18 ное 2017 18:39,
188
"Няма деца, няма проблем". Какви са причините за отказ от потомство?
Снимка: архив, Ройтерс

"Няма деца, няма проблем" - така е озаглавен доклад, който обобщава резултатите от проучване за съзнателното решение на двойките в Европа да нямат деца. Все по-често европейците се отказват от създаването на собствено поколение и причините са различни, показва наблюдение на Population Europe, финансирано от Европейския съюз (ЕС).

Статистиката показва, че това решение се взима най-често в обществата, в които има равенство между половете - Скандинавските страни, Южна и Източна Европа. Обяснението е просто - с равните възможности в тези страни се акцентира върху самостоятелността при взимането на решения, еманципацията и модернизацията.

Интересен факт е, че в страните от Източна Европа неодобрението, с което се сблъскват двойките, решили да нямат деца, е най-високо, макар и раждаемостта в тези страни да спада съществено след разпадането на СССР. Изследователите обясняват това разминаване с желанието на хората в тези държави да се придържат към традиционните ценности, включително и положителното отношение към децата, за да се чувстват по-сигурни.

Според проучването няма връзка между богатството на държавата (измерено чрез брутния вътрешен продукт), както и предлаганите грижи за децата и решението на една двойка да няма деца. Факторите по-скоро са свързани с личността - нивото на образование, религиозното възпитание и възрастта.

Младите хора и възрастните респонденти в проучването са по-негативно настроени към семействата без деца, отколкото хората на средна възраст. Младите хора, особено тези, които още нямат деца, се надяват някой ден да създадат свое семейство, а възрастните са традиционалисти, обясняват изследователите.

Като цяло жените по-често приемат решението на някого да няма деца. Това вероятно се дължи на факта, че жените губят повече от възможностите си за кариерното си развитие, отколкото мъжете, които са родители.

Хората с по-високо образование са по-толерантни към различието и това е едно от обясненията защо образованите европейци са по-склонни да приемат семейства без деца.

Религиозните хора пък не одобряват решението на двойките да нямат деца независимо от другите фактори, показват още данните от проучването. За тях бракът, семейният живот и децата са съществена ценност.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: раждаемостдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
37
 
! Отговори
зевзек преди 6 години
Основна причина за отказа от възпроизводство на РАЗУМНИТЕ човеци,не казвам -хората-е липсата на сигурност за НОРМАЛНО бъдеще.Всичко друго е АЛА-БАЛА,т.е. платени глупости.....
2
14
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деца се гледат с пари. В Бг пари няма. Отдавна, вече 28 години. Само оцеляваме ден за ден.
1
22
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пет пари недавам дали някой хареса или не това , че не искам да имам деца.