След пътния ад от последните дни: Във всеки автобус - "черна кутия"

Коланите по седалките в обществения транспорт ще са задължителни
125
След пътния ад от последните дни: Във всеки автобус - "черна кутия"
Снимка: Правителствена пресслужба

Ще се въведат видеорегистратори в автобусите и превозните средства, извършващи обществен транспорт, чрез които ще бъде заснемана цялата пътна обстановка.

Още по темата
Това ще помогне на МВР в разследванията на катастрофи и ще представлява "черна кутия" за пътната обстановка, каза транспортният министър Ивайло Московски след извънредната среща при премиера Бойко Борисов.

На нея са присъствали още ръководството на МВР и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Друга мярка, която правителството ще вземе, е да се задължат всички, които осъществяват обществен транспорт, да сложат колани по седалките си и пътниците ще трябва да ги ползват, предаде БТА.

Ще се въведат и изисквания превозните средства да отговарят на определен евростандарт за технически характеристики, посочи Московски и допълни, че все още не е ясно какъв ще бъде той.

Транспортният министър заяви, че ще се направи преглед на цялата система за подготовка на водачите, като в момента се обсъждало какви мерки да се вземат, за да има по-добра подготовка на лицата, получаващи шофьорска книжка.

Също така е обсъдена възможността за законодателна промяна за регистрационен режим на автосервизи и морги, за да се гарантира техническо качество, допълни Московски. По думите му, каквито и действия да извършват държавните институции, докато хората не разберат, че като се качват в колата носят отговорност, докато манталитетът не започне да диктува по-безопасно шофиране, нищо няма да се постигне. Той каза също, че се очаква обявените мерки да се осъществят до месеци.

Регионалният министър Николай Нанков посочи, че пътят София - Варна, в участъка при село Микре, е основно ремонтиран преди две години и е един от най-добрите пътища в страната. Нанков каза още, че около Ябланица в един участък ще бъде сложена шумяща маркировка. Той допълни, че ТОЛ системата ще помогне за контрола на лекотоварния и тежкотоварния трафик.

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че взетите досега мерки за законодателни промени и по-високи санкции на нарушителите ще покажат резултати в края на годината. Той обясни, че МВР ще направи предписания за опасни участъци по пътищата. Радев апелира всеки да бъде отговорен на пътя и да се спазват правилата за движение и каза, че допълнителните мерки са за увеличаване на натиска върху нарушителите на пътя.

Главният комисар на МВР Младен Маринов заяви, че е разпоредил при тежко нарушение на закона за движение на водачите да се налагат глоби в най-близкото районно управление на МВР. "Ако искате да стигнете навреме, не нарушавайте правилника", допълни той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Защо "след пътния ад от последните дни" ??Ние живеем в Ад под небето всеки Божи ден !!Със страх пресичам пешеходна пътека "зебра".
18
0
 
27
 
! Отговори
.... преди 6 години
Нискочелият бил разпоредил!? глобите да се налагат най-близкото МВР!? Как? С камшик, 100 тояги на голо или вадене на нокти? Аз не нося един лев кеш, колата не е моя и от стреса си забравих ПИН-а на картата. Как ще ме глобиш в МВРто, бе нискочел милицинер!? Исакм подробности! Къде живеем и кой ни управлява!? Това е по-зле и от диктатура!
17
1
 
10
 
! Отговори
Хари преди 6 години
АБе бай Габьо предпочита да разчита на късмета и да си кара както сииска, отколкото да спазва правилника. Национала черта, кво да правиш.
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия верно ги пере сачмата яко.
15
0
 
17
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Нали за това разширявате асеновград пловдив, щото е тесен за трафика, е маломни кратуни софия варна е същото, и дума не казахте за Хемус, ще има пак княжество България и източна Румелия ми се струва.
14
0
 
16
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Смех голем - и като видим на камерата как е станало, ще се съживят ли хората? Или си мислите че като има камера която снима, шофьора няма да настъпва? А черната кутия какво ще записва? Обороти на двигателя, височина и положение на задкрилките ли? Хе-хе-хе.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чао до утре 17 ч
12
0
 
18
 
! Отговори
Българина преди 6 години
И дума няма за Хемус, нито един глас за герб от Северна България.
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главния тракторист на Републиката и по тези въпроси ли е компетентен.
10
5
 
7
 
! Отговори
Бачо Илия преди 6 години
ГПС и тахограф могат да покажат дали се нарушава правилника. А на извънградските кръстовища най-често има ограничение 60, но за повечето шофери то нищо не значи. Решението е много просто - цивилни коли с радар + патрули които стоят на 2-3 км от тях и спират за сметката. В Турция е така - карай ако ти стиска.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само глупости в герберастките кратуни. Пътищата ни са по тесни от междуселски път в Гърция. Двупосочния двулентов натоварен път, значи смърт. Негодни за движение таратайки също.
8
1
 
17
 
! Отговори
Така е преди 6 години
При най тежките ПТ нарушения, глобите ги налага дядо Господ.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали по-новите автобуси имат и дигитални тахогрфи?Да ама не!*** не слага карти и кара без данни за време на шофиране и скорост на движение.Така че и на това нововъведение ще се хване цаката.Всяко чудо за три дни.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вътрешният вече изказа съболезнования на....починалите
5
1
 
36
 
! Отговори
venix преди 6 години
Тинтири-минтири! На някой големец ИТ фирмицата ще се налапа, а пак нищо няма да е свършено и нищо няма да работи... работата е да се вземат едни пари... Нали... ;)
4
0
 
31
 
! Отговори
морторейскутийка преди 6 години
първо загиват хоравторо има заседаиетрето:ОПРЕДЕЛЕНА Е ФИРМАТА КОЯТО ЩЕ СНАБДИ ВСИЧКИ АВТОБУСИ С ЧЕРНИ КУТИЧЕТАкриминалната курупция ще яхне всеки рейс
3
1
 
17
 
! Отговори
Хе-хе преди 6 години
Върешния министър стои отзад и слуша какво е измъдрил вожда му. Успява ли да го осмисли той си знае.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то,ако кара като джигит - и червена кутия не помага,като се размаже. лошото е ,че и други си отиват покрай него.
1
3
 
12
 
! Отговори
Жеката преди 6 години
Парвилно. Камерите ще помогнат на пътната статистика да е по-точна.