Непотърсена, отчаяна... българката, пострадала при ада в Сарафово

Данка Иванова се надява делото да приключи възможно най-скоро
20 ное 2017 19:29,
11
Непотърсена, отчаяна... българката, пострадала при ада в Сарафово
Снимка: архив Reuters

Пет години вече никой не ме потърси, никой не попита как съм. Обикалям по следствени и съдбени зали да давам показания. Такъв е животът на екскурзоводката Данка Иванова, която е ранена при атентата на летище Сарафово през 2012 г. Сега тя само се надява делото да приклюи възможно най-скоро.

Дълго време след атентата на Летище Бургас на 18 юли, 2012 г., дори не се знае, че сред ранените израелци има и българка.

Още по темата

Данка Иванова, която е от вътрешността на страната, е била екскурзовод на изралеската група. Била е на един метър от другата страна на автобуса, когато бомбата е взривена. Но буквално минути преди бомбата да избухне се е намирала точно до багажното отделение, където атентаторът се опитвал да натъпче раницата с бомбата.

Вследствие на взрива получава звуково-проводна глухота, разкъсни рани по цялото тяло и проектил в крака, пише "24 часа".

Възстановява се бавно и мъчително от травмите и преживения шок. Нейният граждански иск по делото е сред най-скромните - едва 100 000 лв., на фона на десетките хиляди евро, които някои от ранените израелски граждани предявяват.

Гражданските искове по това дело са рекордни - над 200 млн.лв. от 42 близки на загиналите и от ранените при атентата. Те ще трябва да бъдат платени от двамата обвиняеми Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които са в неизвестност и се издирват.

На заседанието от 20 септември т.г. съдът отхвърли искането на пострадалите израелски граждани военното крило на "Хизбула" да бъде граждански ответник по делото и то да плаща кръвнината.

"След като прегледах всички материали ми стана ясно, че Хизбула няма нищо общо. Това бе едно политическо изявление, но по делото няма нито едно доказателство в тази посока", коментира бургаският адвокат Радослав Николов, служебен защитник на единия от подсъдимите - ливанецът с канадски паспорт Хасан Ел Хадж Хасан.

Според адвокат Николов срещу Хасан Хасан няма преки доказателсва, а само косвени, свързани с движението му в България и с изработването на документи на атентатора.

"Засега това е моето менние, но е минала само фазата на досъдебното производство. Има все още време да бъдат събрани достатъчно доказателства за осъждане на подзащитния ми. Към оммента обаче няма преки доказателства, че Хасан Хасан има пряко участие", казва адвокат Николов.

На 19 декември предстои разпоредително заседание по делото, което предхожда съденото следствие. То е свързано с измененията в НПК, влезли в сила от ноември.

"Оптимист съм, считам, че след разпоредителното заседание ще бъде даден ход на съдебното следствие", коментира Радослав Николов.

Само обвинителният акт е 100 страници, по делото са са разпитани 169 свидетели, изпратени са 22 международни поръчки за правна помощ до 13 държави.Една от най-важните за сглобяване на пъзела около взрива се оказва т.нар. ситуационна експертиза, извършена в САЩ. Тя представлява 3D модел на мястото, на което избухва бомбата, и показва позицията на всеки един от израелските туристи, които е трябвало да отпътуват за Слънчев бряг, както и това на терориста.

Една от най-важните за сглобяване на пъзела около взрива се оказва т.нар. ситуационна експертиза, извършена от експерти в САЩ. Тя представлява 3D модел на мястото, на което избухва бомбата, и показва позицията на всеки един от израелските туристи, които е трябвало да отпътуват за Слънчев бряг, както и това на терориста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На погребението на българският шофьор от турски произход не присъстваше нито един представител на властта, за въпросната ексурзоводка разбирам едва днес, 5 години след атентата (явно давността е изтекла). За загиналите евреио разбира се разбрахме още в първите часове, като събитието беше мащабно отразено с видеокадри, историите на живота им, драмите, които били преживели...
10
16
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
До Матето Грешка на журналиста . Евреите искат по милиони - 200 млн : 42 ---- около 4.7 милиона . Естествено няма да получат нищо . Дано нашенката е имала добра застраховка и обица на ухото да не се занимава с юдеи !
9
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важни са eвpeите, не е важна българката.
8
1
 
17
 
! Отговори
Матето преди 6 години
100 000 лева = 50 000 евро, десетки хиляди евро колко ли са??? А по принцип: жалко за жената!
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Предполагаемите ответници още се издирват".И ако допуснем, че ги хванат,щенамерят в джобовете им 100,000? Или ще им ги удържат от заплатите?Абе това *** ли е или що?
6
2
 
37
 
! Отговори
Нямам думи преди 6 години
Мъчно ми е за тази наша сънародничка, защото е пореден пример за безхаберната ни държава като ангажимент към своите поданици. Ако тази жена, която е изпълнявала служебен ангажимент, беше поданик на държавата Израел/пък и на която и да е друга нормална държава/, познайте дали щеше да изживее подобни мъки. И после защо младите бягали от родината си! Ами за това: тя им е мащеха!
5
1
 
24
 
! Отговори
преди 6 години
"Нейният граждански иск по делото е сред най-скромните - едва 100 000 лв., на фона на десетките хиляди евро, които някои от ранените израелски граждани предявяват."Боряна, 100 000 лева СА десетки хиляди евро...
4
0
 
19
 
! Отговори
дано се добави ищец преди 6 години
заедно със загиналите израелци, възможно лие? незнам..дано някой адвокат й помогне, сам в собствената си държава да не може да се оправиш..
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската държава плаща при терористичен акт .. минимум 100хил. долара за умрял..
2
0
 
28
 
! Отговори
ядосан преди 6 години
Никога съдът не е имал думата.В тая държава по скоро ще умреш, отколкото да дочакаш присъда.Толкова са заети тези съдии, че не им остава време да си завършат делата.
1
1
 
25
 
! Отговори
бутонела преди 6 години
"На заседанието от 20 септември т.г. съдът отхвърли искането на пострадалите израелски граждани военното крило на "Хизбула" да бъде граждански ответник по делото и то да плаща кръвнината."Нали Цецо ви каза, че е Хизбула, и че на атентаторът му се е подавала шофиорската мичиганска книжка из чорапа. Съдът нема думата.