Само за година – нови 57 000 българи с увреждания!

72% от тях пенсионери или в предпенсионна възраст
16
Само за година –  нови 57 000 българи с увреждания!
Снимка: Булфото, архив

Близо 57 000 българи с увреждания над 16 г. са получили за първи път експертно решение за трайно намалена работоспособност само за миналата година. За 2016 г. общо над 175 000 души с увреждания са преосвидетелствани от експертните лекарски комисии или са получили първото си решение. Огромна част от тези хора са в предпенсионна възраст или са пенсионери - над 72% от всички. Те са разделени поравно - по 36% на възраст над 60 г. и още толкова във възрастовата група 50-59 г.

Тези данни от информационната система за трайна неработоспособност на населението над 16 г. са обобщени от социалното министерство в доклад по националната конвенция за насърчаване на активния живот на възрастните хора, пише в. "Сега".

Тенденциите в него са добре известни - населението у нас намалява и застарява, раждаемостта също намалява. Средната възраст на населението например за 15 г. се е увеличила с над три години и през м.г. е 43.5 г.

В концепцията за реформата в системата на ТЕЛК на социалното ведомство пише, че решението от ТЕЛК се е превърнало във вход за получаване на плащания от социалната и осигурителната система. Към края на 2015 г. броят на хората на възраст над 16 г. с увреждане е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 г. с увреждане са 45 хиляди.

Най-високи и през 2016 г. остават броят и делът на хората, които получават ТЕЛК решение за 3 г. - 71 000, или над 40%. Увеличение се отчита при дела на лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане със срок 1 година. По степен на увреждане всеки трети човек, освидетелстван през 2016 г., е с между 50% и 70%.

30% са със степен 71-90%, близо 23% са с най-тежката степен - над 90%. А почти 14% са със степен на увреждане до 50%.

В доклада за застаряването се посочва, че е "необходим качествено нов подход към финансирането на здравеопазването", защото "запазването на здравето и активността на хората за по-дълъг период има положителен ефект върху производителността и конкурентоспособността". Според експерти 50% от разликите в икономическия растеж между бедните и богатите страни се дължат на разликите в здравето и продължителността на живота. Средната продължителност на живота за 2014 - 2016 г. е 74.7 години и спрямо предходния период (2013 - 2015 г.) се увеличава с 0.2 години. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 г., докато при жените е със 7 години по-висока - 78.2 г. Пенсионерите у нас получават средно по 21.5 години пенсия през последните две години. Нетният коефициент на заместване на дохода - съотношението между средната пенсия и средномесечния нетен осигурителен доход - се е понижил до 55%.

Правителството смята да направи реформа в системата през следващите две години, защото според изказвания на управляващите има огромен брой фалшиви експертизи и съответно инвалидни пенсии, чрез които се източва НОИ.

Идеята е експертизата да се раздели в две различни комисии - медицинска и към НОИ. Първата ще определя вида и степента на увреждането, необходимата рехабилитация, а втората - какво може да работи човек с подобно увреждане. Депутати от "Обединените патриоти" поискаха преди седмица за две години всички хора с увреждания да минат отново през ТЕЛК.

Социалният министър Бисер Петков пък коментира, че наличието на две комисии не означава, че хората с увреждания ще ходят на две места, просто втората ще работи по документи. Петков коментира и че предложената концепция към момента не предвижда лице, което работи и получава пенсия за инвалидност, да бъде лишено от възможността да я получава. Това обаче е основно притеснение на хората с увреждания, които категорично не приемат предложенията към момента.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам на какво се дължи, но се раждат много деца с увреждания.
Вероятно от родители наркомани, алкохолици или пък от вносните храни, които са пълни с вредни химикали.
14
0
 
11
 
! Отговори
№1 преди 1 година
До Анонимен 9
Ако новите изследвания са правени в Белите страни, стресът може да не е толкова опасен.
Айде да те вкарам в 1 цех в Бг да работиш нонстоп без почивка 6 дена в седмицата, да ти набивам- "не ставаш","не се справяш с работата","не разбираш","търтей, хрантутник", да ти платя в края на месеца 300лв, които ще свършат за 10 дена, детето ти болно, не е платена таксата за градина, ботушите му се пробили, а заплата ще получиш след 20 дена, ако издържиш на тормоза в цеха. След 1 год.си психо
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 9
Каква втора пенсия?
Кой получава 2 пенсии в Бг?
12
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според най-нови изследвания стреса не е толкова опасен колкото беше изкарван досега. Основния проблем е масово и денонощно препиване, нагъване на сланина, нискокакчествен алкохол. Като усетиш че си се напил зверски си дай малко почивка на черния дроб, а не на другия ден пак да се напиеш зверски.
11
0
 
12
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 1 година
ИМАЙТЕ ПРЕДВИД ЧЕ ТРУДОВИТЕ ПЕНСИОНЕРИ,

КОИТО ИМАТ ИНВАЛИДНОСТ С РЕШЕНИЕ НА ТЕЛК

ПОЛУЧАВАТ САМО 25 % ОТ ИНВАЛИДНАТА ПЕНСИЯ

В МАСОВИЯ СЛУЧАЙ СТАВА ВЪПРОС ЗА 30-35 лв. МЕСЕЧНО

ДОКАТО МЛАДИТЕ "ИНВАЛИДИ" ПОЛУЧАВАТ ПЪЛНИЯ РАЗМЕР
10
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е ми прав е депутата за нивото на нацията.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втора пенсия срещу първоначална инвестиция в ТЕЛК комисия?
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко хора с увреждания са починали през 2017?
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анализатор
Освен мръсният въздух и отровите, които консумираме последните 20 год., на първо място е СТРЕСЪТ, НАПРЕЖЕНИЕТО, НЕСИГУРНОСТТА, НИСКИТЕ ДОХОДИ, БЕЗСЪНИЕТО, ЛИПСА НА ПОЧИВКА, липсата на перспектива... Болести- диабет, хипертония, щитовидна жлеза, слаба имунна система, инсулт, инфаркт, психични заболявания и т.н. Всички те са вследствие на стреса.
Диабетът е бавен убиец, който поразява крайници, зрение, вътрешни органи и др, дори и да се поддържат нормални нива на захарта.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяната, която готвят е грабителска.
Ще свалят последната риза от гърба на болния.
Инвалидите ще просят по улиците и ще ровят в контейнерите с ***.
Фалшивите ТЕЛК-ове служат само за оправдание, че уж заради тях ще орежат пенсиите.
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НОИ ще определя какво може да работи човек с увреждане!!!
Какво МОЖЕ да работи инвалида НЕ значи, че ще го работи. Защото не зависи от него.
Бизнесът не взема на работа инвалиди. Разберете го веднъж за винаги!
Ще вземе инвалида, ако е по някоя програма от БТ и след края на програмата ще го махне. Болният остава на улицата без никакви доходи, без пенсия, без лекарства, без нищо. "Може" е в сферата на вероятностите.
НОИ не я източиха инвалидите. Търсете си парите от тия, които източиха НОИ!
4
5
 
9
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Мръсния въздух и ниското качество на храната също допринасят, надявам се скоро да ни глобят от ЕС поне за мръсния въздух и държавата да вземе мерки. Трябва да се спре и вноса на нискокачествени храни и да се увеличи родната продукция както и контрола върху нейното качество. Напълно съм съгласен и с коментар номер едно. Много хора живеят нездравословно и не се поглеждат а са свикнали да обвиняват всичко и всички за проблемите си.
3
1
 
30
 
! Отговори
риторично преди 1 година
Хората не са здрави. Много от тях нямат пари за лекарства. При избор на качествени и скъпо лекарство и евтино лекарство със странични вредни ефекти, те избират евтиното лекарство.
Пенсионната възраст расте. Стари хора трябва да работят, те не могат, не издържат на натоварването, защото вече са стари. И рухват бързо.
Тази политика, която е предприета през последните години е човеконенавистна политика. Политика обричаща на гладна смърт хората. Инвалиди оставени да умрат в "демократична" страна.
2
1
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
до 1
И на 4-то увеличаване възрастта за пенсиониране. При увеличава на възрастта за пенсиониране е нормално да се увеличават и ТЕЛК решенията.
Не отричам че има хора взели ТЕЛК и по другите 3 начина.
1
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На първо място- водене на напълно нездравословен начин на живот
на второ място - неглижиране на елементарни неща, като рутинни медицински прегледи и
на трето място - измами;
И ето ни, изправени пред лавинообразно нарастващ проблем. Кой да им плаща не тези безотговорници пенсиите, то е ясно - АЗ РАБОТЕЩИЯ! Пък после тези хорица, ще хвърлят вината върху държавата, която не се е научила да ги копае парите.