Църквата празнува деня на християнското семейство

Въведение Богородично е един от великите вселенски празници
8
Църквата празнува деня на християнското семейство
Снимка: Булфото, архив

Християните отбелязват днес църковния празник Въведение Богородично - един от великите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората".

Празникът е посветен на християнското семейство и на православната християнска младеж.

В Константинополската църква той е въведен през седми век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква - от папа Григорий Единайсети през 1374 година.

Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си Свети Йоаким и Света Анна в Йерусалимския храм, за да служи на Бога. Преданието гласи, че родителите й били изпълнили обещанието, което дали пред Бога, още преди тя да се роди.

Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни. Праведните родители се върнали с роднините си в Назарет. Мария останала да живее в храма, като приела върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Въвеждането на Мария в храма е паметно събитие за семейството на Божията майка и затова се почита от православната църква и като Ден на християнското семейство.

Този ден става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата, и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът й - праведният Йосиф.

На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития, и така да ги възпитават в християнски дух.

По това какво е времето на днешния ден народът пък гадае какво ще е то през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
0
 
! Отговори
набори преди 1 година
Все още съм в дилема: кой е извънбрачния на Бащицата - Джинко или Божинката.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благословена да е Пресвета Богородица. Амин!
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА
3
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим сега тези,които забраняваха Хелоуин какво ще направят,за до просветят българските деца!? Най-вероятно нищо! Защото да отричаш и забраняваш е много по-лесно ,от колкото да градиш!
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Генерал Борисов какво ще празнува като няма семейство.
Или ще пият с Кокинов по едно и после ще се качат в спалнята.
1
16
 
6
 
! Отговори
НЕвЕрващ преди 1 година
Тва повод за напиване ли е? Или повод попа да изкара още някой лев от миряните?