Майка, перачка, готвачка... Ролята на жената според 81% от българите

Повечето обаче смятат, че има полово равенство на работното място
135
Майка, перачка, готвачка... Ролята на жената според 81% от българите
Снимка: flickr

81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, сочи ново проучване на "Евробарометър" за половото равенство в Европейския съюз.

В другия край на класацията са жителите на Швеция, от които едва 11% смятат, че най-важната роля на жената е вкъщи.

Също така 81% от българите смятат, че най-важната роля на мъжа е да печели пари, в сравнение с Швеция, където едва 10% разсъждават по същия начин, предаде bTV.

България попада и в челната четворка на общества, които смятат, че е по-вероятно жените да вземат решения, базирани на емоциите си – 83% са отговорили с "да", което е равно на данните за Чехия и Словакия.

Въпреки това 62% от българите смятат, че е допустимо мъжете да плачат. Според изнесените данни България е на първо място по полови стереотипи в ЕС.

Противоположно на тези данни, голяма част от българите смятат, че в политиката у нас е постигнато полово равенство. 64% от нашите сънародници са отговорили с "да" на този въпрос. С най-висок процент в това отношение са отговорили жителите на Дания – 75%.

В другата крайност, на последно място, се намира Франция. Едва 32% от населението смята, че в политиката в страната е постигнато полово равенство. След тях са унгарците – 35%.

Българите отговорят положително и на въпроса дали има полово равенство в работната среда у нас – 67% са отговорили с "да" на този въпрос.

В дъното на класацията тук отново са французите, от които 29% смятат, че има полово равенство на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
3
 
! Отговори
seira преди 6 години
ДВАТА ПОЛА СА МНОГО РАЗЛИЧНИ КАТО ФИЗИОЛОГИЯ, СЪЗНАНИЕ И ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ.В СЕМЕЙСТВОТО ВСЕКИ ЕДИН ОТ ДВАМАТА ИМА СПЕЦИФИЧНИ ФУНКЦИИ, ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ТЕ СЕ ДОПЪЛВАТ.ВСЕКИ СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ БАЩА, ЗА ДА БЪДЕ "НА МЯСТОТО СИ" В СЕМЕЙСТВОТО, Е НЕОБХОДИМО ДА МОЖЕ СЪС СВОИТЕ ДОХОДИ ДА ИЗДЪРЖА КАКТО СЕБЕ СИ, ТАКА И СЪПРУГАТА И ДВЕТЕ СИ ДЕЦА!НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ИЗПЪЛНИ ТОВА УСЛОВИЕ ДЕГРАДИРА СЕМЕЙСТВОТО!"РАВЕНСТВОТО МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ" ОЗНАЧАВА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ, А НЕ ЕДНАКВОСТ!!!
95
3
 
1
 
! Отговори
Банкер преди 6 години
Чиновник, извинете, че не се интересувам от барове и скъпи уискита. Затова пък карам дебела кола, имам яка жена и плащам по 2к наем без да ми пука особено. Ако ви се става богат, елате да ви посъветвам как да си вложите парите :))
94
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ролята на жената според 81% от българите-----------Значи на 81% от българските мъже мечтата им е да са нигерийци там е така мъжете не работят, само се чудят каква далавера да измислят, за сметка на това обаче имат по няколко жени, които работят здраво, за да издържат децата си и мъжът си.Там е така- мъжът има няколко жени, като всяка от тях осигурява сама колиба/къща/, гледа животни, посеви, гледа децата,продава на пазара изработеното от нея , а мъжът се редува да гостува по колибите на петте си жени и да ги запложда.
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвременното младо българско ,,семейство" - двама 18 -20 годишни сополингери играещи си на семейство живеещи у родителите на единия(най-често у тези на ,,мъжа").Тя не ходи на работа, защото в селото всички места за продавачки, чистачки и сервитьорки са заети, но и не пипа нищо по цял ден а гледа Планета, пие кафе и пуши цигари докато цъка във Фейса.Вечер той се прибира от работа и пита майка си - К'во ше ядем и к'во ше има за утре?
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай Тошоравенството между половете е типична соц приумица, не се изказвай неподготвен.Не случайно навремето имаше жени металурзи, трактористи, багеристи та и космонафти.
91
5
 
1
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Заради тези пед***стии с равенство на половете сме на това положение. Че да те е страх дете - син да ти се роди ( п.... да стане) момиче да ти се роди (к... да стане)
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тая работа страдат децата,които остават без достатъчно внимание,любов,грижа,възпитание.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Става дума за ролята на жената в семейството, предполагам. Ами тя е това, което трябва. Както ролята на мъжа е да е това, което трабва. Щото ако тя не е това, което трябва, то защо той да е това, което трябва?
88
9
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Айде пак разврат и унищожение на семейството и православните ценности. Няма да спрат с това!P.S. Дреме ни какво мисли Швеция или другите рептилски кочини по въпроса!
87
8
 
11
 
! Отговори
145 преди 6 години
гнусно ми се вижда как жените разбират само от грим и прически и рокли момичешки глупости .
86
5
 
4
 
! Отговори
Венци Мицов преди 6 години
Равенството между двата пола в конституцията на РБ НЕ съществува превъзходстство по закон има слабия пол .
85
3
 
3
 
! Отговори
245 преди 6 години
То до с мъж си е готино да си жена е смотано
84
2
 
19
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Днес,а колко процента от тези 81% българи,могат да изхранват семейството си само с тяхната заплата? Това,че този голям процент,ако е верен разбира се,искат жените им да са домашни прислужнички показва само едно,че ние сме за евразийския съюз,а не за ЕС.
83
0
 
3
 
! Отговори
Марчето от третия ет преди 6 години
До бай СпироГениален си ! Написал си само в две точки цялата истина !
82
5
 
19
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Мда, "М, да ...". И аз ти поставих минус. Защото като сте на 20-30, подигравате мъжете на 40, които са при мама. В момента, който си родите по едно момченце, започвате да правите всичко необходимо, за да се получи същия сценарий и за да може след 40 години, други 20-30 годишни жени, да го подиграват...
81
15
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Емоциите в работата за жената не са препоръчителни /жената не търси в работата си емоционално разбиране от страна на колеги, ръководители и пр./ В дома обаче ако мъжът няма културата/възпитнието да чуе и разбере/да се справи с емоциите/вълненията на женската си половинка то отношенията ще са обтегнати! пп.но обиковенно жените са онези дето възпитават дали инидивида ще разбира собствените си емоции и онези на околните! По конкретно жените възпитават мъжете!
80
4
 
5
 
! Отговори
do Adof Eichmann преди 6 години
Много точни анализи...Браво
79
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жено, отиди на фризьор, нагласи се - ти знаеш как. После излез на кафе с приятелки, прави го по често. Мъжа ти ще започне да задава въпроси, ще почне да усеща, че губи властта си и ще почне да се мазни - тогава ти реши какво да го правиш ;) Работата е проста, козовете държиш ти - играй ги правилно ;)
78
8
 
23
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Най-голямата разлика между нас Балканците и Западняците (с изключение на Италия и Гърция) е че ние сме врели и кипели и знаем за корупцията, но на никой не му пука за нашето мнение - ние сме никои в ЕС. На западняците мозъците им са промити от деца да виждат лъжите на политиците като "чиста монета" - овце лесни за контролиране това е което искат юдеите. Ние понеже не сме чак толкова наивни, оставаме в небитието. Тва е.
77
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
офф дълга тема, всеки си е прав, но от моя женска гледна точка ми идва много даходя на работа, да се ззанимавам с домакинството, да се занимавам с детето, да работя извънредно и все не е достатъчно, а мъжа ми се заглежда по съседката, която ходи на фризьор, маникюр, масажи, има джип не ходи на работа