Майка, перачка, готвачка... Ролята на жената според 81% от българите

Повечето обаче смятат, че има полово равенство на работното място
135
Майка, перачка, готвачка... Ролята на жената според 81% от българите
Снимка: flickr

81% от българите смятат, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството, сочи ново проучване на "Евробарометър" за половото равенство в Европейския съюз.

В другия край на класацията са жителите на Швеция, от които едва 11% смятат, че най-важната роля на жената е вкъщи.

Също така 81% от българите смятат, че най-важната роля на мъжа е да печели пари, в сравнение с Швеция, където едва 10% разсъждават по същия начин, предаде bTV.

България попада и в челната четворка на общества, които смятат, че е по-вероятно жените да вземат решения, базирани на емоциите си – 83% са отговорили с "да", което е равно на данните за Чехия и Словакия.

Въпреки това 62% от българите смятат, че е допустимо мъжете да плачат. Според изнесените данни България е на първо място по полови стереотипи в ЕС.

Противоположно на тези данни, голяма част от българите смятат, че в политиката у нас е постигнато полово равенство. 64% от нашите сънародници са отговорили с "да" на този въпрос. С най-висок процент в това отношение са отговорили жителите на Дания – 75%.

В другата крайност, на последно място, се намира Франция. Едва 32% от населението смята, че в политиката в страната е постигнато полово равенство. След тях са унгарците – 35%.

Българите отговорят положително и на въпроса дали има полово равенство в работната среда у нас – 67% са отговорили с "да" на този въпрос.

В дъното на класацията тук отново са французите, от които 29% смятат, че има полово равенство на работното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
7
 
32
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Не забравяй, че зад всяко истинско богатство стои минимум едно сериозно престъпление освен ако не е по наследство, но и в този случай неслдяваш мръсни пари. Системата е направена така, че пари не можеш да направиш освен ако нямаш вече готови или не станеш престъпник. Това с интелигенцията и късмета е до едно време и е трохи под масата - зад всеки голям мозък е стоял крупен инвеститор - ние ги знаем кои са там по синегогите ;)
75
3
 
13
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
77. Горе долу описваш живота на плебея - демек работническата класа. Не само в бг е така а по цял свят с малки разлики нещата са горе долу еднакви.
74
10
 
11
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Женската еманципация е криво разбрана у нас. Аз не бия и не тормозя жена си. Аз си работя моя си бизнес, тя ходи на работа с работно време. Аз трябва да водя децата на градина, да ги вземам, да ходя по доктори с тях, да съм в къщи когато са болни (щото никой не ме кара да ходя в 9 на работа), да изчистя къщата, да измия чиниите , да върша "мъжката" работа като смяна на крушки, ремонти и пр... И трябва да изкарвам пари - много пари! WTF?! Това не е еманципация, а безполезност...
73
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грешката е вярна. Пак са 80%, както и да се брои.
72
8
 
32
 
! Отговори
Сороски Съюз преди 6 години
По време на соца мъжа е бачакл за сума,която се равнява сега на 1 000 лв и е произвеждал 10 колелета,а жена му е готвела и гледала детето. По време на ЕС мъжа и жената бачкат за по 500 лв-двамата общо 1 000лв произвеждат 20 колелета и детето им се гледа само или си играе на улицата и яде бърза закуска-пица или дюнер. Това е теория на производството. ЗА това гласуваха хората.Да влезнем в ЕС и да произвеждаме повече,а да получаваме и харчим по-малко и да живеем по нещастно,за да пестим щастието:)
71
0
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Интересно кой ще възпитава децата от двамата- мъжът или жената!? А да всеки се възпитава и следва модела на поведение според онова което по му допада! -:))
70
11
 
26
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Жената трябва да знае къде й е мястото. Ако й дадете да ви се качи на главата както направих аз, ще се заключвате в кухнята да си пиете ракията със слушалки в ушите за да не й слушате мрънкането. Обичам я но ми писна. Дър дър дър...един филм не мога да изгледам на спокойствие. За съжаление не съм мачо да й бия два шамара.
69
1
 
31
 
! Отговори
до 82 преди 6 години
В случая не говорим дали жената е отвратителнa дебелана, накичена като коледна елха или е фитнес манячка, след която се обръща всеки мъж или шкембак. Говорим за мислене и ценностна система. Кристално се вижда в статистиката колко са сбъркани те сред масовия българин (масовият е беден и прoст). Каквото материалното му състояние, такова и мисленето. Дай 1000лв. на един интелигентен човек и на един прoстак и гледай кой как ще се облече. Гарантирано разликата ще е фрапантна. Доказано.
68
5
 
36
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
Буквално 80% от населението на държавата е такова, каквото е описано в коментар 77. Извинявам се, Мерцедес, анцуг, златна верига, заплата- ниска, жилище- панелка. Та това е типичният жител на село Люлин. Нископлатен бачкатор, който смята жена си за някаква робиня. Жена му от своя страна се има за царица, нищо, че умственият й капацитет е под нулата. Вижда се какво мислят успелите и се вижда какво мислим ние. Повече няма какво да се каже по темата, освен, че българинът е най-*** в цял ЕС.
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два реда по надолу от тази новина чета следното заглавие:"Нямате време за фитнес? Чистете редовно у дома!"И на снимката жена в действие.Малко противоречиви неща пишете хора :)
66
10
 
11
 
! Отговори
б преди 6 години
Булка,не ги разбирам тези феминистки хленчове как не се намери една жена да бачка вместо мен, а аз да си седя в къщи и да готвя, чистя и пера - с огромно удоволствие ще го направя
65
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
81% от българите от мъжки род са шкембак, окичен със злата (живеещ в панелка в краен квартал), каращ Мерцедес Е-класа, облечен в анцуг, пиещ алкохол всеки ден. Жена му- робиня, окичена със злато, лъхаща брутална прoстотия с ценностна система на бавноразвиващo се врабче. Цял живот обвиняват държавата за мизерията си, всички богати са с връзки, всички с добри заплати- също. Така възпитават и децата си и чат пат тичат да помият малко чинии в Лондон. Вижда се богатите европейци как мислят. *** не.
64
6
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Ако тази анкета е вярна, има надежда за БЪЛГАРИЯ!
63
4
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До YcИма нещо вярно, но "развитите" общества са добри за жените, но не са добри за себе си.
62
9
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Феминистката идеология се основата на омразата към мъжа.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако наистина са били запитани 81 процента, знаем колко голям процент от населението е в пенсионна възраст, знаем колко са и от малцинствата, от тях какъв друг отговор да се очаква? И как точно са били запитани те? Онлайн? Някой е обикалял с въпросник от врата на врата? Много манипулативна статия.
60
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Категорично съм против жената даже перачка и чистачка! Да е майка е нормално, жената ражда. Семейството е осн.клетка и то няма нищо общо с това преди 20 години. Мислитата са превърнали жените в бейби машини, безгласни и овчедушни. На който му харесва да има овца вместо жена си е негова работа.Скоростта на еманципацията е по-голяма отколкото обществото може да я понесе.Жената иска но природата не и е дала такива качества като на мъжа.Трябва да се диференцира без да се погазва женското достойнство
59
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки мъж на място, който има солидна професия или бизнес и изкарва да кажем 7-8 пъти повече от жена си, би предпочел тя да стои спокойна вкъщи и там винаги да е уютно, чисто и подредено. Какъв е смисълът за едни 500-600 лева да си троши времето и нервите навън, и това да се отразява негативно на цялото семейство? В Щатите е така, там семейства с по 4-5 деца не са изключение и майката "работи" вкъщи. Гейропа, че гейропа.
58
9
 
26
 
! Отговори
Поредният мит! преди 6 години
Майки,перачки,готвачки и гледачки бяха нашите майки и баби?!В ония години,те ходеха по-земята и се грижеха за дома,мъжа и децата,че родителите си!?!А днешните по-млади жени-модерни,еманципирани,епилирани,гримирани летят из небесата и се чудят колко нависоко да си вдигат краката?!?
57
3
 
7
 
! Отговори
Видяхте ли се! преди 6 години
Значи професора знае какво приказва, а вие му се обидихте :)