Антибиотици в месото? Нищо подобно, само лекарства за животните!

Властта успокоява след шокиращ доклад на Евроагенцията по лекарствата
Обновена: 22 ное 2017 10:35 | 22 ное 2017 10:30, Камелия Цветанова
24
Антибиотици в месото? Нищо подобно, само лекарства за животните!
Снимка: Reuters

В месото, което ядем, нямало антибиотици, но пък животните били лекувани често с медикаменти, защото страната ни била на такова географско място, че рискът от заболяване бил много голям. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на земеделския министър Румен Порожанов.

Наскоро седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата оповести, че българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с лекарства "за всеки случай".

Данните през 2015 г. разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас.

Поражанов обаче обяснява, че трябва да се отчете фактът, че в края на 2014 г. страната беше обхваната от болестта "син език", заради което се наложи да се използват масово антимикробни средства. Освен това болестта оставила сериозен негативен отпечатък върху здравето на преживните животни, така че пак трябвало да се лекуват.

Още по темата

Другият аргумент за употребата на лекарства за животни бил, че се намираме на граница с Турция, а там се ширели шап, шарка, заразен нодуларен дерматит.

"Географското положение на страната ни предразполага към значително по-високо ниво от риск от поява и разпространение на болести, изискващи медикаментозно третиране, за разлика от северните държави, където рискът е много малък", обяснява Порожанов.

Иначе отпускането на антибиотици за животните ставало само след рецепта на ветеринар.

Освен това е забранена употребата на антибиотици във фуражите като хранителни добавки и стимулатори на растежа.

В страната има 10 предприятия, които произвеждат медикаментозен фураж, който обаче също се давал само след изрично предписание от ветеринарен лекар.

Медикаментозните фуражи пък били само и единствено за прасета. Фуражите подлежат на непрекъснат контрол, а през 2015 г. от направените 104 анализа само в три случая са констатирани несъответствия.

Миналата година са извършени 91 анализа и несъответствията отново са били три.

Редовно се извършват проби и за установяване на антибиотици, сулфанамиди и квинолони.

През 2015 г. са взети 532 проби, в това число 17 от едри преживни животни, 142 от месо от свине, 46 от дребни преживни животни, 6 от коне, 125 от домашни птици, 3 от зайци, 49 от яйца, 44 от пчелен мед.

От всички тях само една е показала отклонение. Тя е партида пчелен мед със сулфанамиди, обяснява още Порожанов.

Въпреки всичко обаче докладът на Европейската агенция по лекарствата е безмилостен към родните животновъди.

В него ясно се казва, че фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция. По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е статистика на база употребени антибиотици към брой животни,но регистрирани ферми.А ако прибавим и нерегистрираните домашни (за собствени нужди които никой незнае колко са)съотношението ще е различно.Така,че сориама не е вярно , че българските животни съдържат толкова много антибиотици.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжи Г.рберастки д.лнопробни
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не споменават за хормоните в месото?
17
0
 
5
 
! Отговори
Даскал преди 6 години
Ами да! Нали трябва да ядем и плащаме месо от Испания, Германия и къде ли не. Едва ли това което внасят тук е с прекрасни качества. Но след тази статия някой може да решат, че тяхното е по-добро, по евтино и без кости - защото с кости не се замразява ... Римската империя си е отишла заради оловните тръби на водопроводите - ние от лакомията на управниците
16
0
 
8
 
! Отговори
gfd преди 6 години
Публична тайна е че в месото има антибиотици... Много хора въобще не купуват месо заради това... Така както заради палмовото масло в захарните изделия !
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А как ще обяснят това че хората станаха резистентни към антибиотичните лекарства? Аз ще им обясня. За да станете резистентни към дадено лекарство и да спре да ви действа това означава че организма ви е пренаситен. А как е пренаситен ами като с продуктите които консумирате вкарвате в организма си и лекарства с които лекуват животните. Даже в млякото сиренето кашкавала които са правени разбира се с мляко а не с палмово масло си вкарвате антибиотици в организма.
14
0
 
24
 
! Отговори
IQ 0 преди 6 години
Толкова не разбраха, че лошата храна я ядат и те и децата им - в ресторанти, градини, ясли, училища, пък било то и частни. И вие ядете ***, господа депутати, пробутват ви ги и вие ги грухтите като прасета! Толкова ли не разбрахте, че трябва да стъпите на вратовете на производителите, защото, ако се гаврят с хората, значи, че се гаврят също с вас и вашите семейства.!!! Не можете да се скриете от лошата храна - тя е навсякъде!
13
0
 
6
 
! Отговори
Пхахахаха преди 6 години
Вервайте му!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е тука. Всичко се маже с лъжи от това БКП което остави ДС на власт и сега ви управлява! Суджук паша яде чисто за нацията ***. 1 към 1 и тука т р о л ч е та от боядисани и червени викате на черното- бяло. Двойни стандарти в целия свят и се вижда глобална Анрахия, но тука всеки до малко дете философи, инженери, прависти, икономисти(винаги виновни за катастрофата) и дрън дрън че пляс-праз-фрас! "Ама защо стана другото, а не мойто?" отговорете си само индивидуалисти.
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако за търговската мрежа свинското му се слагат специални медикаменти да едрее.Да тежи на кантара.Така е и с пилешкото месо.Но при него слага вода.Ако на етикета пише 750 мл и е дълбоко замразени,това е с водата.Нека се размрази, далеч по-малко ще е на кантара реално тегло.С динини пъпеши пак е така.На динята слагат здраво амониева силистра да става по 15 кила.Да тежи на кантара.Всичко е пазарна икономика. Реално крайния потребител яде ***.За това населението е масово болнаво и застаряващо.
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако слушаме властта у нас всичко върви по мед и масло.Добре,че са журналистите да им вършат работата,за която ние им плащаме.Иначе никога няма да разберем какви *** ядем,как хвърляме милиарди за некачествено саниране и строителство,как в празни училища се отчита 100% посещаемост,защото парите следвали бройката ученици,а не качеството на обучението.Отвсякъде вони на безхаберие и корупция,но на кой му пука?Затова те ще си ядат суджуците,а вие пилета и прасета с антибиотици.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е българското месо не е от особенно значение. На нашия пазар 90% от говеждото, 80% от свинското и 60% от птичето месо са внос. Често този внос е нелегален. Това месо се влага в местни продукти, но не са редки случаите на директна продажба.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минава му срока или не е било добре съхранявано ,като температура. Започва да лепи и е тъмночервено с леки корички.Забъркват смес със винен оцет седи едно денонощие или няколко часа няма миризма изглежда идеално.Префолират го бие му дата вчера и го удължава с още няколко дни.Ако вече е много зле работа...,дават го на топла точка да мине през топлинна обработка във вид ястие или,като гарнитури.
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно ще повтаряма тази простотия до безкрай. Като не ви харесва бг месо яжете такова от Италия, Испания и Полша, с тройно повече медикаменти. Днес.бг защо не си напънете закърнелите мозъчета и не проверите колко месо се произвежда в Исландия, Швеция и Норвегия? Да не говорим, че повечето от така наречените медикаменти, се разграждат при термична обработка, но явно в днеса ядат сурово месо.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
платена публикация
5
0
 
16
 
! Отговори
колбасарчето Месси преди 6 години
Всеки ден забърквам Дяволските смески,алхимик не може мене да замести.Кучешко от вчера, котешко от днеска,вие вярвайте в реклами хуморески.Ако знаехте до днес какво месо сте яли,сто пъти да сте ми кожата одрали.
4
3
 
17
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Вие за 460лв минимална какво искате да ядете?
3
2
 
20
 
! Отговори
дали ? преди 6 години
Има ли някой, който да вярва на официалният доклад на наш,те.....Моля пишете ми минус за да разбера , колко са тези който Им вярват.
2
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
св месо е пьлно с вода от 200 гр парче излиза около 40=50 гр водаосвен това е безвкусно все едно ядеш пластмаса а цената му е над 6 лв
1
5
 
13
 
! Отговори
Свиневъд Говедовъдов преди 6 години
По принцип всички ядете болно месо. Антибиотиците са единствения начин да не се предават изключително опасни инфекции на хората. Понеже има хора с фобии от лекраства трябва да се лъжат потребителите, че антибиотици не се слагат, но истината е разлина. Има си и предписания за това както от ЕС, така и от ветеринарите.