Български бебета се раждат... Но повечето – в чужбина!?

Запазва се тенденцията повече млади хора да напускат страната
Обновена: 22 ное 2017 09:16 | 22 ное 2017 08:52,
100
Български бебета се раждат... Но повечето – в чужбина!?
Снимка: архив Reuters

Все повече българчета се раждат извън България. Расте броят и на децата от смесени бракове, които нямат българско гражданство, въпреки, че единият  им родител е българин. Това заяви "Дарик" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Той допълни, че негативната тенденция много млади хора да напускат страната се запазва.

Откроява се и друга тенденция - от чужбина в България се връщат основно мъже на възраст от 30 до 40 години. Тези от тях обаче, които не успеят да създадат семейства или да си намерят подходяща работа, след няколко месеца отново заминават.

"Негативната тенденция българи да напускат страната продължава. Можем да кажем, че има леко намаляване, има завръщане на част от българите, които живееха зад граница. В момента се връщат предимно мъже - над 30 и под 40 години. Това са мъже, които нямат семейства на Запад и просто искат да се оженят. Част от тях се връщат в България. но ако те не намерят тук реализация до няколко месеца, пак се връщат в Европа", коментира той.

"Най-лошата негативна тенденция е, че основно младите българки бягат и остават да живеят в Европа и раждат там българчета. Тази тенденция продължава. И е в момента български граждани, които са зад граница, неофициално, но все пак по данни,  свързани с официалните служби, са повече. Точният им брой не е ясен, но е между 2,7 и 3,5 млн. души. Една част от тях не са и български граждани - деца, които са родени от смесени бракове", поясни Харалампиев.

По неофициални данни българите, които живеят извън пределите на страната са повече от българите, които живеят в България.

"Извън тези български граждани, които живеят там, има и българи, които не са български граждани. Това са българите в Македония, Западните покрайнини, Сърбия, Молдова, Украйна, както и старата българска емиграция. Те са също достатъчно количество, така че можем да кажем, че за съжаления българите, които живеят извън пределите на границите на нашата държава, са повече отколкото тези в България", заяви още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българките в чужбина срещат доста повече уважение и добро отношение.
16
2
 
39
 
! Отговори
истината преди 6 години
В Парламента и държавната администрация едни и същи мошенници ограбват българите вече почти 30 години. Тези ненаситни същества доведоха народа си до тотален геноцит и пълно отчаяние. Единствения изход е да се бяга навън.
15
2
 
15
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
изпълнен съм с патриотична гордост, ето че и ние имаме участие в тихата колонизация на упадъчните хедонистични общества, няма само турци и араби да си делкат баницата!
14
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комшите тук имаха едно дете , отидоха в Испания , там направиха още 4 .
13
3
 
38
 
! Отговори
Фейсбойко преди 6 години
Това е пропаганда от Москва! В България всичко е прекрасно, раждат се все повече българчета, за тях строим нови детски градини, а като порастнат - и спортни зали, да има къде да спортуват. А, да не забравим и асфалта, асфалт трябва да има навсякъде да могат децата да стигат до спортните зали!
12
1
 
52
 
! Отговори
Бедния българин преди 6 години
Как да имаш семейство като общия доход на майката и бащата в България е 600 , 700 евро ??? Работиш по 16 часа в частния сектор всеки ден без Неделя, няма бонуси , инзвареден труд НИКОГА не се плаща...държавната хранилка ( връзкар ) е малко по - добре , там имаш почивки , 8 часа работен ден, но пак 500 , 600 евро заплата....В Германия: 8 часов работен ден , имаш почивки , 1500 , 2000 евро :) без инзваредния труд които се плаща x2. разбирасе това е ако имаш немско гражданство , а не си мигрант
11
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази Статия е Пратете в Парламента Барем разберат колко са добри Политици.
10
2
 
59
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Учудва ли ви? Мен - не,защото държава, която не се грижи за децата си,не ги заслужава!
9
4
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на съседката ми : едната дъщеря живее в канада и роди там 2 дечица, другата живее в щатите и роди там 3 деца. .....................моите двама племенника си живеят в германия и родиха там общо 5 деца.................и никой не смята да се връща,защото вече си накупиха и жилища. ..........а като доведат децата през лятото за по месец - на нито едно нищо не му разбираме.
8
1
 
78
 
! Отговори
Да преди 6 години
Така е , защото тук няма закони , защитаващи гражданите, а правосъдната система обслужва само управляващите мутри. В резултат на това населението все повече се опростачва , а умните млади българи не желаят да живеят в подобна среда.
7
1
 
25
 
! Отговори
k преди 6 години
tova e taka, zastoto da ima6 i bulgarski pasport kato ziveesh v chuzbina ti nosi samo i edinstveno jadove v bulgaria. v chuzbina njama jadove, v bulgaria imash. beshe greshka, che izvadihme bg-grazdanstvo na dezata- po-lesnoe da si chuzdenez v bg.
6
4
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро българите ще живеят само ИЗВЪН пределите на България.
5
4
 
30
 
! Отговори
смях преди 6 години
И всичко това е заради политиците ни ,които мислят само и само за благото и проспиритета на Народа и България !! Скоро ще пускаме и зелени карти за най-богатите и умни хора шо света !!
4
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По неофициални данни българите, които живеят извън пределите на страната са повече от българите, които живеят в България."Е много ясно защо е така. Държавата е обезкървена, ама пука ли им на господата хрантутници и крадци.
3
28
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изчислено е че ирландците извън ирландия са около 20 пъти повече.само тези в сащ са 35 милиона. ирландия е просперираща страна и няма нищо страшно
2
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, сестра ми е българка и има 4 деца, но и 4-те се родиха в САЩ.
1
1
 
48
 
! Отговори
маке преди 6 години
амче какви са причините елементарно е нема що да се бачка у бг-то и нема леб другарки и другари не требе да си учен да разбереш