Български бебета се раждат... Но повечето – в чужбина!?

Запазва се тенденцията повече млади хора да напускат страната
Обновена: 22 ное 2017 09:16 | 22 ное 2017 08:52,
100
Български бебета се раждат... Но повечето – в чужбина!?
Снимка: архив Reuters

Все повече българчета се раждат извън България. Расте броят и на децата от смесени бракове, които нямат българско гражданство, въпреки, че единият  им родител е българин. Това заяви "Дарик" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Той допълни, че негативната тенденция много млади хора да напускат страната се запазва.

Откроява се и друга тенденция - от чужбина в България се връщат основно мъже на възраст от 30 до 40 години. Тези от тях обаче, които не успеят да създадат семейства или да си намерят подходяща работа, след няколко месеца отново заминават.

"Негативната тенденция българи да напускат страната продължава. Можем да кажем, че има леко намаляване, има завръщане на част от българите, които живееха зад граница. В момента се връщат предимно мъже - над 30 и под 40 години. Това са мъже, които нямат семейства на Запад и просто искат да се оженят. Част от тях се връщат в България. но ако те не намерят тук реализация до няколко месеца, пак се връщат в Европа", коментира той.

"Най-лошата негативна тенденция е, че основно младите българки бягат и остават да живеят в Европа и раждат там българчета. Тази тенденция продължава. И е в момента български граждани, които са зад граница, неофициално, но все пак по данни,  свързани с официалните служби, са повече. Точният им брой не е ясен, но е между 2,7 и 3,5 млн. души. Една част от тях не са и български граждани - деца, които са родени от смесени бракове", поясни Харалампиев.

По неофициални данни българите, които живеят извън пределите на страната са повече от българите, които живеят в България.

"Извън тези български граждани, които живеят там, има и българи, които не са български граждани. Това са българите в Македония, Западните покрайнини, Сърбия, Молдова, Украйна, както и старата българска емиграция. Те са също достатъчно количество, така че можем да кажем, че за съжаления българите, които живеят извън пределите на границите на нашата държава, са повече отколкото тези в България", заяви още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още 50-51 година на двайсти век разлика за една година 30ООО,тридесет хиляди ПО-МАЛКО,да всичко започва по времето на социализма,но и на запад е така,там просто им отиват много Имигранти а от такива раждания ние нямаме нужда.
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МУАХАХАХАХАХАХА,АБСОЛЮТНИ ГЛУПОТЕВИНИ!!Всички българи ЧУВСТВАЩИ СЕ ВСЕ ОЩЕ ТАКИВА не са повече от 1,500000 АМА ПРЕКО СИЛИ дори с някои смесени бракове дето е 'наложено"българско самосъзнание!!Аз млад българин АМА МЛАД НАИСТИНА който работи на запад и има дете НЕ ПОЗНАВАМ,а познавам една камара дето сега отидоха на запад СТИГА ЛЪЖИ БЕ,СРАМОТА!Аман от патриотарска про..тия!"Младите българи"дето раждат деца на запад СА ОТ ДРУГА ПОРОДА и добре че ги раждат на запад или ги взимат там.
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МъдрецаСамо че точно по Тошово време започна демографската криза.Иначе, след Втората световна война, докъм 1953-1955 г. има УВЕЛИЧАВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА, въпреки отнемането на земята от селяните в началото на социализма и наплива им градовете, където нямат жилища и се завират в по една стая.Това е факт, който още не е обяснен от социолозите, а е интересен и би трябвало да се анализира без партийни пристрастия.
94
0
 
0
 
! Отговори
Мъдреца преди 6 години
До АнонименДа бе - и аз точно това си помислих, че той действува като един добър пожарникар - като се развилнее пожара го викат, той дотичва запъхтян и когато изгори всичко той почва да гаси, нали така беше? Надай се душо, бате Боце да те оправи!
93
0
 
0
 
! Отговори
Мъдреца преди 6 години
До 60Това дано го прочетат великите "везири" дето управлялват и "спасяват" България! Някой ще каже ли как България да се спаси от тях?
92
0
 
1
 
! Отговори
Мъдреца преди 6 години
До АнонименМного сте прав, Господине! Колкото и да недоволствувахме от бай Тошо, оказава се на практика че по негово време България е била най-добре. Имаше увереност и спокойствие, младите хора не бяха заплашени от дрога и търсеха реализация. Сега пред очите ни България се затрива, като че ли умишлено от някакви там "ръководители" които се преструват че спасяват България. Тичат да гасят пожарите след като изрят хората и къщите. А как България ще се спаси от тези "ръководители"?
91
1
 
9
 
! Отговори
За беда е така преди 6 години
Раждат, но в чужбина.На всичко отгоре, раждат там повече деца, отколкото биха създали тук.Сред познатите ми има две семейства, които са вече с по три деца.Едните бяха младо семейство висшисти, когато заминаха за САЩ през 90-те години. Отначало им беше трудно, после се стабилизираха. Не само създадоха там три деца, ами след тях отиде и балдъзата с мъжа си, тя пък роди там две.Другите - момчето следваше в Лондон, завърши, намери си работа там и се ожени за момиче от Бг. Тя роди там три деца.
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 91. Първо декларацията се вади еднократно със срок до 18 г. на детето. Правят се копия и се оставя на границата копие. Заверка на подпис само, ако я попълниш сама от нета има бланки струва 6 лв. Освен това ако сега можеш да вземеш гражданство на детето ти, като е на 20 процедурата е различна. Отчети факта и със собствеността, чужди граждани нямат право да притежават земя, ако има някакво наследство от теб, какво става.
89
2
 
5
 
! Отговори
K преди 6 години
До Работещ в чужбинаNe e taka. Ima mnogo takiva, no ima adski mnogo kato men-normalni, obrazovani i rabotlivi. v bulgarija takiva ni narichat : baluzi. Tova e.
88
5
 
14
 
! Отговори
ДА преди 6 години
Моето дете също е от въпросните - родено в чужбина, в смесен брак, без българско гражданство. Нямам и никакво намерение да й дам такова, при положение, че всеки път при излизане в чужбина без мъжа ми ще трябва да го карам да виси при нотариуси за декларации, а и да им плащам. Не, мерси. Обаче на детето си говоря САМО на български и тя вече го проговаря (на 1г). Ако някой ден поиска БГ гражданество - това е нейно право.
87
0
 
18
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Български бебета се раждат... Но повечето в чужбина!?---------В чужбина ще си и останат!А, като пораснат въобще няма да се асоциират като българи.Уж, в Бг е демокрация, при това - либерална, а младите иинтелигентни и ерудирани хора имат една единствена цел - да напуснат Бг, да се реализират в чужбина, да създадът семейство там и да останат да живея извън Бг.Що ли???Може би защото - "Има нещо книло в краство Дания?" Хамлет. - У.Шекспир
86
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До бай хТочно това щях да кажа и аз познавам много български семейства в чужбина, чиито деца нарочно не знаят и дума български. Освен това покрай образованите и можещите в чужбина има и много и не читави във всяко отношение българи, ако това може да е някакво успокоение.
85
9
 
23
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
НЕ ЗНАМ КОЛКО НАИВНА ТРЯБВА ДА Е ЕДНА ЖЕНА ЗА ДА ПОВЯРВА ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЯКОГА ЩЕ СЕ ОПРАВИ И С ТАЗИ НАДЕЖДА ДА РОДИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО ДЕТЕ !ДОРИ И ЕДНО ДЕТЕ Е МНОГО ЗА СТРАНА КАТО БЪЛГАРИЯ !
84
8
 
14
 
! Отговори
Работещ в чужбина преди 6 години
Няма лошо, моето също е родено в чужбуна.Лошото е, че повечето българи в чужбина са на най- ниското социално стъпало, работят свръх черна работа, прислугват и са безмилостно експлоатирани, а като дойдат в България се тежкареят и се правят на голяча работа.
83
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми кой е виновен, че скачахте по площадите за да дойде лилавия господин и да продаде всичко на безценина? Що тогава не ревахте, а сега ревете? По същата причина поради която в Либия хората ликуваха, че Кадафи си отиде, а през това време държавата им стана от най-развитата и социална в Африка - една от бедните и най-нестабилните. Който се захласва по Рамби и Кока Кола си заслужава съдбата. А умните хора се оправят, дали в България или в чужбина. И понеже в чужбина в по-лесно - емигрират.
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако от изборите зависеше кой ще управлява, щяха да ги забранят!
81
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Уважаеми" коментиращи!Вижте се,до къде сМе се докарали!На всички ни,"държавата" НИ е виновна,а ние сякаш сме в друга галактика и наблюдаваме,как "бойна звезда държаваТА НИ",воюва срещу нас!А кой всъщност е основния градивен елемент на държавата?Не е ли това "народът"?!А кой избира управляващите СИ,от които хленчи непрекъснато,че му правели държавата такава?!!НЕ СМЕ ЛИ НИЕ ТОЗИ ХЛЕНЧЕЩ,СТРАХЛИВ,ИНЕРТЕН "НАРОД"?!Е,КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ХАЛА НИ И КОГА ЩЕ ПРОУМЕЕМ ТОВА?И ДАЛИ !!!!
80
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е, че има банани и шоколадови яйца!
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българио, за тебе те умряха.А сега от глад умират, и беят и раята. Кръст на България!!!!!
78
1
 
20
 
! Отговори
123 преди 6 години
До 2030г. българите ще сме 3.0млн.души, а ц.и.г.а.н.с.к.о.т.о население - 3.2млн.Никой не бие тревога, обаче!С няколко думи...както и да ви звучат - ***.я.т проблем НЯМА хунанно решение!