Хлябът ни: Консерванти, подобрители, коректори...

Учен: Ядем хляб от много некачествена пшеница!
22 ное 2017 07:19, Анисия Иванова
76
Хлябът ни: Консерванти, подобрители, коректори...
Архив: Булфото

Хлябът в магазините масово се прави от некачествена пшеница. Тя е произведена от вносни сортове, които дават високи добиви, но имат лоши хлебопекарни качества. За да бухне насъщният и да изглежда бял и апетитен, голяма част от производителите влагат в брашното прекалено много консерванти, подобрители и коректори, обяснява гл.ас. Иван Алексиев от Института по растителни генетични ресурси в Садово.

"Хлябът е основна и ежедневна част от трапезата на българите и затова трябва да има много строг контрол върху качеството му в магазинната мрежа. Самите производители също трябва да са внимателни какво брашно влагат, от каква пшеница е приготвено. За предпочитане е да се използват качествени пшеници, селекционирани у нас, а не вносните, които дават високи добиви, но нямат качество”, категоричен е Алексиев.

По думите му, ако при хляб с етикет "бял” филийката сивее или е с бледо кафеникав цвят, то със сигурност брашното не е било от българска пшеница. "Това е вредно за всички. Както за българския зърнопроизводител, още повече за потребителите, а и за всяко едно производство. Белият хляб трябва да е качествен и бял не само на етикета, но и вътре като съдържание”, смята той.

По думите му българите не консумират и истински ръжен хляб. Такъв няма и не се продава по магазините у нас. "Ръжен хляб в България няма. Една част от продавания като такъв е направо "оцветен“, а преобладаващата част е получен при смесване на ръжено и пшеничено брашно. От чисто ръжено брашно хляб с добър външен вид не се получава. Той е плосък, хлътнал, без обем, средината е влажна, има кисел аромат, на вид не е хубав, и не е вкусен”, казва ученият пред "Монитор".

Той е разговарял с производители, които правят ръжен хляб за масовия потребител и те са му признавали, че повече от 10-15% ръж не влагат в хляба, въпреки че на етикетите пише "Ръжен хляб”. Това е така защото докато при пшеницата у нас сеят над 10 милиона декара и се получава над 5 мил. тона зърно, при ръжта площите са едва 40 – 50 000 дка, а продукцията 12-13 хил. тона.

Добре е да се обърне и специално внимание на модерния през последните години лимец. Задължително е да се знае, че под това наименование са известни два вида - еднозърнест лимец и двузърнест лимец. Основна и важна разлика при тях е, че в еднозърнестия лимец съдържанието на глутен е нулев и той е подходяш за безглутенови диети и най-вече за хората с алергии (непоносимост) към глутена, но е възможно и при него да има съдържание на глутен до 2-3 %. В двузърнестия лимец глутенът си е като при качествена пшеница, 26-28%.

"Спекулацията с това е страшна, защото може да убие човек. Опасно е, нека да не си играят със здравето на хората. На етикета пише – безглутенова храна, безглутенов лимец. Взимам го от магазина, меря и ми дава 18% глутен. Това е недопустимо”, ядосва се главният асистент. 

Той опровергава и написаното на етикетите  за чисто  брашно от лимец, тъй като продаваните пакетчета с такива етикети в магазините, не винаги отговарят на истината. "Това, което се предлага в магазините за продажба и на етикетите е изписано "брашно от лимец”, всъщност почти навсякаде е шрот”, заявява той. По думите му шротът е от цялото зърно на лимеца, смляно с външната обвивка. "Чистото брашно от лимец е много фино, красиво жълто, сладко, със захарен аромат. Много приятно на вид, но чисто брашно от лимец досега не съм срещал. Обичам да влизам в биомагазините, но не съм виждал. Пише брашно от лимец, но се предлага за  продажба “пълнозърнест” шрот”, казва ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
0
 
! Отговори
Земеделец до 74 преди 5 години
*** кой Зърнопроизводител прави по 900 кг на декар пшеница бе ти улав ли си или просто така наизуст говориш и по инерция. И то в тези климатични условия жеги всичко изгоря в Европа. От пшеница повече от 400 -500 кг на декар никкога. В българският хляб няма един грам пшеница всичко е прахоляк от дъното на чувалите в Турция препродаван с изкуствен царевично животински фураж и 10 вида подобрител за да бухне и да стане това,което наричаш хляб,
73
2
 
7
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Никой не може да произведе качествен хляб от фуражна пшеница с добив от около 800-900 кг от декар ! На вид може и да я докара...... Хубавият, качествен и полезен за човешкия организъм хляб, ставаше от хлебната пшеница, чиито добив достигаше максимум 360 кг/дк. Това "чудо" го имаше до средата на 50 -те години на миналия век. Гордостта и алчността ще погубят този свят !!!!
72
2
 
1
 
! Отговори
диверсии разни преди 6 години
Срещу БЪлгария още е в ход нагла диверсия провеждана от обсебени от терористи американски с епц служби подават реките.Тровят с хляб и хлор токсична вода милиони.хляба слагат пси активни наркоспец добавки с цел моделиране на поведение и манипулиране на избори..Менкат на власт нагло престъпни групировки маскирани като партии с цел ликвидация на БЪлгарите .
71
2
 
6
 
! Отговори
Късно е! преди 6 години
Стигнахме до положението да очакваме вече информация КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ЯДЕ у нас без опасност за здравето! Особено жалко за хубавите умни деца в държавата ни. Алчност, глупост, жестокост ще погубят човечеството. Надежда всяка оставете за връщане към моралните ценности и нормалните взаимоотношения!
70
1
 
1
 
! Отговори
э23 преди 6 години
Консерванти има в този специалния хляб, който стои сума ти време на рафта и нищо му няма. Този обикновения заводския по 1 лв., определено е без консерванти. Той на 3-ия ден става твърд. Пък и те консервантите струват пари. Само вит. С слагат в него и това е. Затова след 3 дни си е вече твърд.
69
1
 
8
 
! Отговори
Един в Канада преди 6 години
Тука има 10 вида хляб,но всичките-негодни. Списъкът със съставките-колкото Война и мир (една много дебела книга).Принудих се да си меся/пека сам хляба. Не съм сигурен брашното колко процента брашно съдържа ама поне освен него друго в моя хляб няма (е, и вода,мая и сол де)
68
2
 
3
 
! Отговори
Хляб преди 6 години
До ЧиновникЕдно време, хлябът беше евтин, защото се дотираше от държавния бюджет и то не малко. А сега го няма май това. Реалната цена на хляба е далеч по-скъпа от цената на дребно. Но явно малко се заплаща на производителите както на хлебно зърно, така и на хлебопроизводителите!
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората които работят в месарски цехове не искат да ядат колбаси ! - сигурно защото са много хубави и не искат да преяждат.
66
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно в Лидъл има салам без нитрити и консерванти. Потърсете го с етикет с зелено на него и надпис Clean label и Pure под марката Пийкок. Само че е по-скъп и е с малка трайност. Така че не пишете наизуст.
65
2
 
0
 
! Отговори
Весела преди 6 години
До SAFCВ пекарна БезЕта - истински хляб с квас, не само ръжен
64
2
 
1
 
! Отговори
SAFC преди 6 години
До Анонимен "Сори, ама не намирам никъде ръжен хляб."В магазините на веригата с мото "Тук съм на правилното място" (да не сметнат коментара за реклама) продават хляб, на който пише "80% ръж", "Stone bread", "печен на каменна пещ". Това е най-добрият ръжен хляб, на който съм попадал. Ако някой друг може да препоръча нещо различно да пише.
63
1
 
1
 
! Отговори
Москва преди 6 години
Хляба тук е от 60 ст до 2-3 лв за 500 гр има над 30 вида хляб и ръжен и черен.... ,но няма хляб като нашите вътре да е "мек и пухкав" и на следващият ден да не става за храна ,камо ли на филия да се нареже.
62
1
 
6
 
! Отговори
Бокачо преди 6 години
До АнонименНатриев нитрит има в 99% от колбасите НАВСЯКЪДЕ. Недей да изкарваш нещата така, сякаш само в лидъл има такива колбаси.
61
4
 
7
 
! Отговори
Ама от Лидъл преди 6 години
ПРите на Лидъл са ги впрегнали да пишат положителни коментари.... Храната в Лидъл е евтина и лоша........
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 61Има 100% ръжен хляб.Гарантирано!Потърсете по-внимателно!
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Солун си купувам едни хлебчета по 0,500 гр. от частна фурна в центъра, няма нищо общо с нашият хляб. Само хляб да я деш и те наяжда, и е вкусен. Струва 1 евро, но е хляб.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сори, ама не намирам никъде ръжен хляб.Преди 20 г. имаше. Ръженият хляб леко киселее на вкус. А сега го няма никъде. По-полезен е от пшеничният.
57
4
 
8
 
! Отговори
ПП преди 6 години
В лидъла хляба е отвратителен!
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам хората които хвалят ЛИДЛ дали четат етикетите на продуктите ? - разликата от другите магазини е че не пишат Е та а имена които са си същите подобрители и консерванти.Де факто пак Е та ! - НАТРИЕВ НИТРИТ - консервант който доказано причинява рак и го има във всеки един колбас в ЛИДЛ без изключение.И стоките в ЛИДЛ - Германия и тук са със съществени разлики.
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Чиновник.И кое е по евтино и с колко бре. Я провери колко струва килограм хляб в италия например и с колко е по скъп от тези в лидъл по 600 грама за половин евро..