Исторически шанс или изпитание изниква пред БПЦ?

Имаме уникален шанс за майчинство на македонската църква, смята патриот
Обновена: 22 ное 2017 21:36 | 22 ное 2017 21:31, Красимир Ангелов
7
Исторически шанс или изпитание изниква пред БПЦ?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След като Македонската православна църква поиска да признае Българската като църква - майка, с писмо до патриарх Неофит ученици, общественици и потомци на заслужили българи отправиха призив Българската патриаршия да стори това. Писмото е адресирано и до Св. Синод на БПЦ.

Вече повече от седмица темата не спира да обикаля българското социално и обществено пространство. А въпросите продължават да валят - ще изтървем ли исторически шанс за майчинство на македонската църква?

"Ако искаме Българската православна църква да действа като майка, тя трябва да отговори подобаващо на подадената ръка. Вариантите са три - да откаже, да се съгласи безапелационно или да започне продължителн процес, в рамките на който да се провеждат съвместни инициативи и чествания, а впоследствие да се стигне и до това признаване" посочи в студиото на "Денят ON AIR" народният представител от "Обединени патриоти" Йордан Йорданов.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че темата за активната външна политика по отношение на Западните Балкани стои на дневен ред пред "Обединени патриоти" още от влизането им в управлението на страната.

"След подписването на Договора за приятелство и добросъседство с Македония е съвсем естествено Светият Синод на македонската православна църква да отправи подобно искане. Смятам, че подобни действия биха довели до един успешен край и за двете страни", коментира още Йорданов в студиото на Владимир Сиркаров.

Очаква се 27 ноември Св. Синод на БПЦ да обяви окончателното си решение.

Какво още каза Йордна Йорданов вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите се славим като разбирачи по всичко,че и по църковните работи също,макар,че кракът ни не е стъпвал в църква.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 Охридската архепископия по Православните канони е част от диоцеза на СПЦ ,значи СПЦ е майка-църква на ,,македонците" ,независимо ,какво искат те и БПЦ.
Аз лично не вярвам на Скопие,ако ни уважават няма да ни поставят в затрудено положение пред другите църкви,само ,за да се похвалят ,че някой име признал Църквата.Съвсем друго е ,ако населението и владиците ,да искат да се влеят в БПЦ!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не всяко изпитание е исторически шанс,но всеки такъв е изпитание.Съдбовно.
Историята е сбор от съдби.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Настоявам Ахмет Доган да вземе отношение по въпроса!
3
4
 
2
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Поповете(все агенти на Москва) пак ще се ос.ерат. Ще се снишат, ще мълчат, да мине бурята, докато чакат заповед от казака. После макетата пак ще си припознаят сърбежката църква за майка, а ние ще сме с пръст в ..., както винаги
То, при нас все си ври от предатели, вижте сега троловете колко минуси ще ми сложат.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да е признаем ,за автокефална ,като Охридска архепископия,Македонска църкване не е имало в средновековието! Ние също сме били,на тяхното положение,Българската Екзархия е била непризната 80г.,и първо ни признава ,ако не се лъжа,през 1950,Йерусалимската църква,после Руската,Сръбската и чак после Вселенската патриаршия.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има само един вариант - да се постъпи достойно в защита и възраждане на Българщината ! Няма други - какво мислят в Атина или Москва/Белград не само не ни интересува, но е и предварително известно.