Задава се по-скъпа вода заради такса... "Солидарност"

Държавата ще се опита да попълни част от дефицита от 8 млрд. лв.
22 ное 2017 07:00, Анисия Иванова
96
Задава се по-скъпа вода заради такса... "Солидарност"
Архив: Булфото

ВиК мрежата в България се нуждае от колосални инвестиции и поскъпването на водата е неизбежно. С нова такса "Солидарност" - по 10 ст. за кубик, държавата ще се опита да попълни част от дефицита от 8 млрд. лв., нужни за справяне със загубите на вода и проблемите със снабдяването. Това ще залегне в изцяло нов тарифен модел, разписан в стратегията за водния сектор. Стратегията се готви в партньорство със Световната банка и ще бъде представена в края на годината.

Идеята е натрупаните от бъдещата такса средства да се разпределят за инвестиции в региони като Добрич и Разград, където водата и сега струва скъпо, защото се налага да се изпомпва.

В новата стратегия са предвидени и тарифи за бедните. Социално слабите българи ще плащат символични сметки, ако ползват до 1.5 кубика вода на човек месечно, пише "Сега". Ако обаче надхвърлят това потребление, те ще трябва да плащат по цените, определени за останалите от енергийния регулатор.

В момента ВиК операторите работят по петгодишни планове за развитие, където са залегнали и по-високи цени до 2020-2021 г. Част от операторите поискаха увеличение с до 50%. За справка - в София през пролетта водата вече бе увеличена с 18%, а ново повишение с 9% се очаква да има още от 1 януари.

Въпреки изсипаните основно от европейските фондове милиарди във водния сектор през последните 8 години ситуацията не е добра, каза Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК услуги" в КЕВР. Нещо повече - България остава лидер в ЕС по загуби на вода - над 60 на сто, а авариите във ВиК мрежата са намалели незначително.

Експертните разчети показват, че ВиК секторът има нужда от около 12 млрд. лв., за да достигне европейските изисквания. До 2023 г. има осигурени около 4 млрд. лева от еврофондовете - основно по "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони.

Остава дупка от около 8 млрд. лева, която трябва да се запълни. Източниците са увеличаване на цената на водата, частно финансиране и намаляване на разходите, посочи зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова по време на форум за ВиК сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
23
 
! Отговори
R преди 6 години
Не стига че им плащаме водата,ами и инвестиции и бъдещи печалби,това го има само в мутренска България
67
0
 
28
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Защо ние трябва да плащаме инвестициите на концесионера ? Поддръжката е негов проблем. Не може да прибират само печалби от нашето природно богатство.
66
0
 
23
 
! Отговори
АМА МНОГО преди 6 години
КРАДЕТЕ БЕ . ТО БИВА БИВА ......ВОДАТА Е НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО. ТОВА , ЧЕ СТЕ ГО ПРЕДОСТАВИЛИ НА КРАДЛИВИ КОЦЕСИОНЕРИ СИ Е ВАШ ПРОБЛЕМ . НЯМА НАРОДА ДА ВИ ПЛАЩА МИСКИНЛЪЦИТЕ ...
65
2
 
23
 
! Отговори
БОКО ТИКВАТА преди 6 години
суджука е солен , тр.да си плащате водата по-скъпо
64
0
 
25
 
! Отговори
Painkiller преди 6 години
Няма проблеми, но първо вдигнете доходите после си увеличавайте водата!
63
0
 
15
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До .48 Прав си , само дето мислиш че на народа ще му писне.27 г. не ни е писнало , та сега ли? Все чакаме някой друг да ни управи.Я братушки , я братовчеди ,я приятели..
62
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо сме си в социализма дето сумати хора реват за него. Вечно трябва да плащаме заради неуки , мързеливи и крадливи. Както пише в статията"изсипали едни милярди", та сега да досипеме солидарно. И пак никой не е виновен и след пет, шест години поредните мъдреци благо ще ни обяснят че трябва да има такса "солидарна солидарност" защото парите са се изсипали някъде.
61
0
 
26
 
! Отговори
Врачанин преди 6 години
По улицата на която живея във Враца 4/четири/ години тече вода от главен водопровод.Истекоха милиони и улицата е тотално съсипана.Павредата най после е отстранена , но улицата е изровена и сега трябва да плащаме загубите. И като се включи и безплатната водо на циг..те и сметката излиза.
60
0
 
20
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Демек искат да плащам за водата на *** ?
59
1
 
36
 
! Отговори
месара преди 6 години
тая "солидарност" по скоро е официален призив да плащаме водата която *** (ромите) не плащат - не че до сега не я плащахме.
58
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До сержантЗнаеш ли защо си беден?.............да,защото работи. тук богат е само който краде !
57
0
 
40
 
! Отговори
боян преди 6 години
"солидарно" им плащаме тока, водата, помощите...а те берат ли, берати на избори гласуват под строй
56
0
 
34
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Спомням си преди няколко години като я взеха "Софийска вода" на концесия и после публикуваха заплатите на шефовете и как живеят децата им в България!!Повече няма какво да говоря.Сирийският проблем отделно,там всичко е ясно!!Е няма как да стане!!
55
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
такса "солидарност" - за да имат големи печалби монополите. а после - в съседната статия - ИЗВЪН СТРАНАТА ЖИВЕЯТ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ,ОТКОЛКОТО В БГ. ..........защо ли ??????
54
2
 
25
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 6 години
Преди 1989 г. едно цяло село плащаше за вода по-малко от парите на едно семейство в сегашно време.Въпреки ,че тогава в селата чешмите денонощно напояваха градините в дворовете!!!!!!!!!!!!!!!!
53
1
 
16
 
! Отговори
тва нищо не е преди 6 години
До нетърпеливЧакай такса "слънце"!
52
4
 
5
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 6 години
За малките ,които не знаят да им кажаме при лошият СОЦИАЛИЗЪМ едно село плащаше вода коот сега едно се
51
2
 
6
 
! Отговори
ogin преди 6 години
Увеличавайте гадове,аз не плащам
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето загубите пак ние си ги плащаме. И защо ще ги плащаме по 2 пъти?
49
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В закона за водите от десетилетие поне се предвиждаше намаляване на загубите и освен това, да се спре плащането им от потребителите! Имаше срокове, които всеки път се удължават! Сега и такса "солидарност"! Къде са инвестициите? Заплатите им растат, цените растат, а течовете си текат! Наглост и безумие!