Задава се по-скъпа вода заради такса... "Солидарност"

Държавата ще се опита да попълни част от дефицита от 8 млрд. лв.
22 ное 2017 07:00, Анисия Иванова
96
Задава се по-скъпа вода заради такса... "Солидарност"
Архив: Булфото

ВиК мрежата в България се нуждае от колосални инвестиции и поскъпването на водата е неизбежно. С нова такса "Солидарност" - по 10 ст. за кубик, държавата ще се опита да попълни част от дефицита от 8 млрд. лв., нужни за справяне със загубите на вода и проблемите със снабдяването. Това ще залегне в изцяло нов тарифен модел, разписан в стратегията за водния сектор. Стратегията се готви в партньорство със Световната банка и ще бъде представена в края на годината.

Идеята е натрупаните от бъдещата такса средства да се разпределят за инвестиции в региони като Добрич и Разград, където водата и сега струва скъпо, защото се налага да се изпомпва.

В новата стратегия са предвидени и тарифи за бедните. Социално слабите българи ще плащат символични сметки, ако ползват до 1.5 кубика вода на човек месечно, пише "Сега". Ако обаче надхвърлят това потребление, те ще трябва да плащат по цените, определени за останалите от енергийния регулатор.

В момента ВиК операторите работят по петгодишни планове за развитие, където са залегнали и по-високи цени до 2020-2021 г. Част от операторите поискаха увеличение с до 50%. За справка - в София през пролетта водата вече бе увеличена с 18%, а ново повишение с 9% се очаква да има още от 1 януари.

Въпреки изсипаните основно от европейските фондове милиарди във водния сектор през последните 8 години ситуацията не е добра, каза Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК услуги" в КЕВР. Нещо повече - България остава лидер в ЕС по загуби на вода - над 60 на сто, а авариите във ВиК мрежата са намалели незначително.

Експертните разчети показват, че ВиК секторът има нужда от около 12 млрд. лв., за да достигне европейските изисквания. До 2023 г. има осигурени около 4 млрд. лева от еврофондовете - основно по "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони.

Остава дупка от около 8 млрд. лева, която трябва да се запълни. Източниците са увеличаване на цената на водата, частно финансиране и намаляване на разходите, посочи зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова по време на форум за ВиК сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОЛИДАРНОСТТА Е С РОМЕИТЕ МАЙ!
47
1
 
43
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
Казвате ,че преборихте комунизъма? Това е комунизъм в най-чистата форма. "Произвеждаш по възможностите - получаваш по потребностите".Мангостанци нямат възможност да произвеждат ,но имат потребности - >> затова ще получават каквото им трябва. Честито - постоихме светлото бъдещото!!!!
46
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това би трябвало да е задължителна политика на дружество ВиК, да си заделя част от сметката за вода за ремонти. То така е навсякъде по света. Не може изведнъж да почват да се набират средства от утре. Това са глупости.
45
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Притеснен съм - а тока кога?Че тия ниски цени трудно се издържат. Зима е все пак.
44
2
 
26
 
! Отговори
. преди 6 години
То не беше Топлофикация, Чез, НАП, а сега и Вик,на народа ще им писне в най-скоро време от тоя цинизъм!!!!!!!!!!!!!!!
43
6
 
13
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Съгласен съм на всякакви такси "Солидарност". Те задължително трябва да са от фонда на ЕС за интеграция на ромите.
42
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие искате ама аз вече не Изкам да ви Плащам.Към мене никой не е солидарен Бачкам от сутрин до вечер на 3 рабоотни места.ДОКОГА ЩЕ НИ ВДИГАТЕ ТАКСИ ДАНАЦИ ВИНЕТКИ БИЛЕТИ ИНФЛАЦИЯТА ВЕЧЕ НЕ СЕ ПИШЕ ЩОТО Е СРАМНА.НЕ МОЖЕШЕ ЛИ ДА СЕ СЕТИТЕ ЧЕ МАЛКАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА РОБОТНИЧЕСКАТА КЛАСА НЕ МОЖЕ ДА ИЗДЪРЖИ ФИНАНСОВО И ЗДРАВНО ВЕЧЕ.
41
3
 
19
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
До 40За мен незная, но щом допускаме като народ да сме най-крадени, най-бедни малко трябва да се замислим.
40
5
 
2
 
! Отговори
маке преди 6 години
я вода не пием мен не ме засяга
39
1
 
35
 
! Отговори
ОП преди 6 години
ЩОМ Е ТАКА И АЗ ЗАПОЧВАМ ДА КРЪДА ВОДА. Писна ми да плащам за цига"ни борисовцицецовци и други подобни турски свирчовци.
38
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
магалите да си плащат водата
37
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахах, няма проблеми, ПатрЕотите ще ви оправят...ХАХАХАХАХ, голям кеф ми е да гледам как избирателите на ПатрЕотите тънат в мизерия, докато тримата им велможи - мултимилионери живеят в богатство и лукс!И после, не били де-били, хахахаха
36
1
 
24
 
! Отговори
Дедко преди 6 години
От социалната такса може да се възползват богати хитреци, които хитричко " помагат" на водомера да не отчита реално употребената вода . Иначе с поредното учеличение ще си платим Ю водните цикли" по европрограми и покрием разходите на неплатежоспособните ни съграждани от малцинствата. Честити да са скромните увеличения и коледни добавки на пенсионерите!
35
0
 
37
 
! Отговори
нетърпелив преди 6 години
А такса въздух за дишане кога?
34
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Солидарност със Столипиново, Филиповци и Факултета. Вече не го и крият, направо си го праскат като отделна такса, еваларка, готвим се за активно претопяване.
33
4
 
10
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Да не забравяме и проф. Христов.
32
0
 
34
 
! Отговори
MAD преди 6 години
КАКВА Е ТАЯ ТАКСА БЕ НАМАЗАНА ФИЛИЯ. А БЕ СТИГА СИ ГО КРАЛ ТОЯ БЕДЕН НАРОД ТИ СЪВЕСТ НЯМАШ ЛИ БЕ ПОД_ЛОГА ТУТСКА. БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ ЦАЦАРОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ. БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ И БСП. БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦИГА_НИ. БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЗАТВОРА. НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МУ ТРЯБВА ЧЕСТНО И СПРАВЕДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО
31
1
 
24
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Точно така ''изсипаните милиарди във водният сектор'' .Крадливо племе.
30
0
 
12
 
! Отговори
rushi.gonamushi преди 6 години
Вън Веолия от страната!
29
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще плащаме водата на братята