Задава се по-скъпа вода заради такса... "Солидарност"

Държавата ще се опита да попълни част от дефицита от 8 млрд. лв.
22 ное 2017 07:00, Анисия Иванова
96
Задава се по-скъпа вода заради такса... "Солидарност"
Архив: Булфото

ВиК мрежата в България се нуждае от колосални инвестиции и поскъпването на водата е неизбежно. С нова такса "Солидарност" - по 10 ст. за кубик, държавата ще се опита да попълни част от дефицита от 8 млрд. лв., нужни за справяне със загубите на вода и проблемите със снабдяването. Това ще залегне в изцяло нов тарифен модел, разписан в стратегията за водния сектор. Стратегията се готви в партньорство със Световната банка и ще бъде представена в края на годината.

Идеята е натрупаните от бъдещата такса средства да се разпределят за инвестиции в региони като Добрич и Разград, където водата и сега струва скъпо, защото се налага да се изпомпва.

В новата стратегия са предвидени и тарифи за бедните. Социално слабите българи ще плащат символични сметки, ако ползват до 1.5 кубика вода на човек месечно, пише "Сега". Ако обаче надхвърлят това потребление, те ще трябва да плащат по цените, определени за останалите от енергийния регулатор.

В момента ВиК операторите работят по петгодишни планове за развитие, където са залегнали и по-високи цени до 2020-2021 г. Част от операторите поискаха увеличение с до 50%. За справка - в София през пролетта водата вече бе увеличена с 18%, а ново повишение с 9% се очаква да има още от 1 януари.

Въпреки изсипаните основно от европейските фондове милиарди във водния сектор през последните 8 години ситуацията не е добра, каза Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК услуги" в КЕВР. Нещо повече - България остава лидер в ЕС по загуби на вода - над 60 на сто, а авариите във ВиК мрежата са намалели незначително.

Експертните разчети показват, че ВиК секторът има нужда от около 12 млрд. лв., за да достигне европейските изисквания. До 2023 г. има осигурени около 4 млрд. лева от еврофондовете - основно по "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони.

Остава дупка от около 8 млрд. лева, която трябва да се запълни. Източниците са увеличаване на цената на водата, частно финансиране и намаляване на разходите, посочи зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова по време на форум за ВиК сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
4
 
! Отговори
Редмап преди 6 години
В САЩ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ С 50% ДО 2021, НИЕ ВДИГАМЕ СМЕТКИТЕ. СМЕШНА ИСТОРИЯ! КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ АМЕРИКАНЦИТЕ?
87
0
 
10
 
! Отговори
Социална поносимост? преди 6 години
На мен ми звучи като "Крайното натоварване, което софиянци биха могли да понесат, преди да им изтръгнат душите!"Но изтръгване на душите не се предвижда, защото от мъртвец пари не можеш да вземеш.Не случайно народът казва "С душата в зъбите", относно човек, който е на предела на възможностите си и не може да понесе по-голямо натоварване. До такъв хал искат да ни докарат онези, които дърпат конците в Световната банка.А нашенските управляващи мухльовци се чудят как да им угодят!
86
1
 
12
 
! Отговори
световна банка преди 6 години
Според доклад на Световната банка, платен от нас разбира се, още преди около 2 години се прокрадна съобщение, че социалната поносимост за София за кубик вода била 10 лв.! Да ги изринем тия!
85
0
 
16
 
! Отговори
Солидарност с кого?! преди 6 години
Солидарност с ВиК ли, затова, че не поддържа добре водопреносната мрежа и има много течове?Солидарност с племето, което никога за нищо не плаща (наеми, вода, електричество, данъци, хонорари на архитекти за проекти за жилищни сгради, такси за разрешение за строеж и т.н.)?Солидарност със Световната банка и незнайни нейни партньори ли, които са намерили начин да печелят у нас чрез дружества-монополисти?Или солидарност с всички гореизброени?!
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Досега беше неофициално, сега вече съвсем официално и открито ще плащаме водата на ромовете.
83
0
 
11
 
! Отговори
Че то и сега плащаме преди 6 години
такса солидарност. На всяко тримесечие сметките, неплатени от съседите, се разпределят между редовните платци. Аман от неравноправие!
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Солидарност с безплатната доставка на вода за ромите....Нали сме "Десетилетие на ромското включване". Включват се в тока, водата все безплатно.Платено е от моите сметки.Виж като се плодят е платено от моите данъци.
81
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А уж дадоха ВиК-тата на концесия, за да има вложения от концесионерите. Само грабеж след 1989-та година и нищо изградено.
80
2
 
7
 
! Отговори
Stoianivanov79 преди 6 години
Ще има и солидарност за тока, транспорта и още какви ли не неща, само защото има хора не само РОМИ които все тънка лайсна минава, нашият комшия даде 1000 лв за да му манипулират електромера , само че разликата която липсва ще е солидарно 10-15%.
79
0
 
21
 
! Отговори
До Миро 80 преди 6 години
Не знам защо сме толкова търпеливи,то и безхаберни при това.Никога не сме били толкова бедни в цялата си писана 1500 годишна история.Никога не сме се управлявали толкова зле и толкова сложно.Вече да имаш 10 крави е икономически феномен,а за сметка на това имаме хиляди нови инженери на година.Явно с този натурален капитализъм от 19 век и с толкова безконтролна и корумпирана-престъпна власт нищо не върви.Даже ще има и сърдити за думите ми,ами не става толкова натурална дарвинова икономика.
78
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то в тази държава всичко от 30 години е с такса солидарност.Работим солидарно ,да направим шефа милионер,плащаме ток за да покрием разходите на енергото,плащаме акцизи,данъци,винетки ,да построим България.Подарихме си солидарно заводите,подарихме си институциите.Бива,бива капиталистическо общество,ама надминахме и Соца.
77
1
 
17
 
! Отговори
AMAN ot teroristi преди 6 години
Нагли престъпници на власт в Сфия ограбиха десетки милиарди от народа за "Водни цикли".Прецакаха водоснабдяването на стотици градове и села с милиони мери канцерогенни тръби.АМАН от НАГЛО КОРУМПИРАНИ НА ВЛАСТ АМАН.НАд 7 000 000 българи ежедневно се тровят с остро токсични разтоври подавани вместо вода. Цел ликвидация на БЪлгарите в БЪлгария
76
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такса солидарност да плащате водата на ромите
75
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривайте тази смешна "държава"! То бива, бива мачкане, но това вече на нищо не прилича! С това темпо до 15 години няма да остане и един нормален в тази "европейска държава" и тогава ще крадът от на Муро К**О! Щом сме стигнали до там да плащаме за нещо, което тия долнища са откраднали сме ударили не дъното ами дъното на дъното! Те първа явно ще трябва да си плащаме и за всичко останало, което са откраднали, докато не осиромашеем тотално и не зачестят убииствата и грабежите!П.П.: тъжна картинка
74
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали някой трябва да плаща водата на бай ***, който цял ден не спира чешмата просто ей тей да си върви щото без вода много скучно
73
0
 
38
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Какъв е тоя дефицит 8 милиарда? Това е повече от дефицита на бюджета... Зелените ползват вода 28г без да плащат... Онзи ден ги гледах в едно предаване. Незаконни къщи в Пловдив, но имат ток и вода? На мен ми искат 16 акта и една чанта документи и пари за да ми прекарат ток и вода на къщата... Всичко пак е за наша сметка! Инвестиции не съм видял, само кърпене на тръби и то като стане авария вече. Аз не мога да разбера защо сме толкова търпелив народ....
72
4
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Като не харесвахте евтиното при соца,сега се радвайте на скъпото при побългарения хищнически капитализъм !
71
0
 
32
 
! Отговори
Нилк преди 6 години
Оф тия мошенници, значи да плащаме поддръжка, всичко, а за тях чиста печалба!? Тези да си подобрят събираемостта, а не да товарят редовните платци!Започва да ми писва наистина цялата глупост в тази държава
70
0
 
36
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
В родното ми ямболско село, в което останаха шепа пенсионери, "кипи" от роми, които си накупиха големи къщи "на килограм" и на безценица, картинката е следната. Тези роми спряха да ползват чешмите в дворовете си и ползват селската чешма, свързана с главен водопровод целогодишно - пребивават по цял ден там, пълнят, разливат, мият се, покриват си всички нужди от вода. Съответно безплатно .... за тях. Този дефицит се заплаща от бедните пенсионери с надписани кубици вода! Абсолютно несправедливо!
69
0
 
33
 
! Отговори
ПОГНУСА преди 6 години
КАКВА СОЛИДАРНОСТ КАКВИ 5 лв. ПЛАЩАМЕ ЗАГУБИТЕ В МРЕЖАТА СЕГА ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ ИНВЕСТИЦИИТЕ ЗА ТЯХ ЧИСТАТА ПЕЧАЛБА!! ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА ОТРАБВАНЕ.