Българската сметка от санкциите на ЕС срещу Русия – ?20 млн. загуби

Косвените за фирмите ни обаче са по-големи, пресмятат в анализ от БСК
99
Българската сметка от санкциите на ЕС срещу Русия – ?20 млн. загуби
Снимка: архив, Ройтерс

Преките загуби за България от санкциите на ЕС спрямо Русия възлизат на около 20 млн. евро, според анализ на Веселин Илиев, главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в Българската стопанска камара.

Според него санкциите изглежда не засягат българския износ и ако има засегнати стоки, то техният дял е толкова малък, че не може да се улови от статистиката.

Илиев посочва, че ефектът от санкциите на Русия срещу ЕС също не е значителен, въпреки че е възможно да се изчисли, съобщиха от пресцентъра на БСК.

В най-добрите за българския износ години, износът на стоки, обект на настоящите санкции, е бил 11-12 млн. евро, докато през 2016 г. - 5,2 млн. евро. Сумарно за времето на санкциите преките български загуби от износ на стоки едва ли надхвърлят 20 млн. евро, пресмята Илиев.

Според него вероятно косвените загуби са по-големи - основно от пренасочване на стоки на други държави-членки от Русия към България, като така допълнително притискат българските производители на националния ни пазар.

Сред причините, поради които българските доставчици не реализират потенциала на руския пазар, авторът изтъква факта, че условията за достъп до пазара и работа с местни партньори значително се различават от тези в ЕС. Освен това вече успелите български фирми ревниво пазят завоюваното и използват специфичните за Русия механизми, за да не допускат нови конкуренти.

Същото се отнася според него и за вече присъстващите доставчици от други държави. Значителна част от българските предприемачи не отчитат големите промени, настъпили във функционирането на пазара през последните 10-12 години, отбелязва авторът.

Той смята, че друга пречка за българските доставчици е свързана с взаимното признаване оценките на съответствие и отбелязва необходимостта от увеличаване на броя на акредитираните за руския пазар български лаборатории.

Държавните служители, отговорни за различни аспекти на търговско-икономическите отношения с Русия, действат реактивно и не са в състояние да формулират самостоятелни позиции по отделни въпроси, посочва Веселин Илиев.

Няма формулирани търговско-икономически интереси и политики, които да подпомагат износа ни, отбелязва още анализаторът и допълва, че практически се следва зададен от Русия дневен ред. Според него не е ефективна и работата на търговските ни служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още по темата: русияессанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
27
 
29
 
! Отговори
Прозорлив преди 6 години
Колкото по-надалеч от раССия, толкова по-близо до цивилизацията ... !!!
25
13
 
28
 
! Отговори
Кутев, емот. ядосан преди 6 години
А защо не пишете как програмата на др. Путин за самозадоволяване води до огромни печалби за руската икономика и превръща санкциите от нещо лошо в нещо много полезно за руснаците!Защо не пишете тези истини, а, господа журналисти? Защо? Питам аз и отговор не търся! Няма какво да ми отговаряте, по-добре не си правете труда!Такива сте вие, продажни журналисти. Пишете за всичко друго, но не и за самозадоволяването!
24
5
 
3
 
! Отговори
Demokrat преди 6 години
До АнонименОт кога някакъв анонимен решава кои са българи и кои не?!
23
8
 
29
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Махнете ги тия смешни загуби от Русия ....Напишете за великите приходи от Америка .. какво изнасяме и колко печелим ??
22
13
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
България е богата държава и с лека ръка губи милиони ...Какво са някакви си 20 милиона ?!Важното е да накажем Русия в интерес на новите господари ...
21
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааааа работят,работят,ПРОСТО МИТЪТ ЗА ТОВА ЧЕ СССРУСИЯ ни е нужна като въздуха,водата и слънцето ЗАМИНА В НЕБИТИЕТО!!!Пък и нали чрез санкциите се възраждало селското стопанство на Русия защо искат да им ги махнат??
20
13
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До ДО 17 .... Христо Калчев описа времената непосредствено след перестройката, когато афганците /руските ветерани от войната в Афганистан/ нахлуха на талази в страната ни за да поставят началото на мутренския ни преход. Това време съвпадна с куфарчетата на другаря Луканов. В публикацията отдолу съм написал, че трапът-Белене е след това, чети внимателно товарищ и не изопачавай думите ми !
19
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мита за необятния руски пазар - през соца изнасяхме за СеСеСеРе основно изгнили домати, два тира с цигари и един тир с пасти за зъби. За сметка на това от там внасяхме както и сега всички енергийни източници, като и военни таратайки, които преди години подарихме на македонците.
18
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата истерия на БКП и лично на другарите Нинова-Гадев отиде по дяволите,то едно че няма санкции против Русия А ПРОТИВ РУСКИ ОЛИГАРСИ един от които вчера беше арестуван във Франция ами и опашатата лъжа за страхотните загуби ПОРАДИ СПРЕНИЯ ИЗНОС НА КИСЕЛИ КРАСТАВИЦИ излезе наяве ХАХАХАХАХАХА.......Язък за краставиците Корнелооо!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17
9
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Е щом всичко си е по старому, значи санкциите просто не работят.
16
15
 
9
 
! Отговори
Добрата новина преди 6 години
А бе слава Богу, че тази работа се случи с Русия, а не със САЩ например, или пък Германия или Великобритания, защото ако трябваше да спрем търговията си с такива страни, загубите щяха да са трилиони!
15
18
 
4
 
! Отговори
ДО 17 преди 6 години
Христо Калчев писа за времената преди Белене , Първанов , Румен и КТБ .Ти явно ще се впишеш добре във Фалшивите Новини .
14
6
 
12
 
! Отговори
777777 преди 6 години
na den ili na час
13
16
 
24
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
България понесе много повече загуби, като се почне от мутренския ни преход, който се проведе с прякото участие на руската мафия и беше описан много достоверно във вулгарните романи на покойния Христо Калчев. После можем да споменем съвместните енергийни проекти, подписвани от Румен-Овч., Първанов и СиЕ, които ни завещаха трапа-Белене и милиардите които се изляха в него. После дойдоха февруарските протести проведени под егидата на рушкото посолство, които ни костваха милиардите от фалита на КТБ
12
8
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 6 години
20 МИЛИОНА СА ДЖОБНИ ПАРИ ,ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААА
11
7
 
21
 
! Отговори
дежурен руски тpoл преди 6 години
Мачкай, Вова!
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След криминалното придобиване на рафинерията в Бургас и изтипосването на верига безиностанции като подигравка с ЗЗК, съветската фирма Лукойл не е платила тек стотинка данъци !
9
9
 
17
 
! Отговори
хихихихи преди 6 години
А стига бре!! Поредната хибридна статийка:)) Значи брутния нереализиран износ автоматично се превръща в загуба:) Т.е на износителите себестойността на продукта е 0! /нула/:))
8
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм фен на Русия, но погледнато от чисто прагматична точка, не трябваше да губим руския пазар.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 милиона оборот, а 20 милиона загуби. И това било несъществено. Ами Европа като реализираше по 500 милиарда оборот с Русия през 2013 г, каква ли е загубата и?