Лъвове с рахит, слепи... лоши условия в зоопарковете ни!

Местят животните от Разград в спасителни центрове
7
Лъвове с рахит, слепи... лоши условия в зоопарковете ни!
Снимка: Булфото, архив

Международен екип от ветеринарни лекари на фондация "Четири лапи" преглеждат лъвовете в зоопарка в Разград. Акцията за животните е част от сключено споразумение между организацията и кмета на общината д-р Валентин Василев за подобряване на условията за настанените в зоопарка животни, обясни Явор Гечев от фондация "Четири лапи".

В разградския зоопарк се отглеждат пет възрастни лъва.

Гечев уточни, че медицински преглед на животните никога досега не е правен.

Той посочи, че екипът от специалисти ще извърши обстоен преглед на животните, за да се установи дали те страдат от заболявания, които налагат лечение или друга лекарска намеса.

Мъжките ще бъдат вазектомирани, за да се предотврати възможността за размножаване. Ще бъде направен пълен ехографски преглед на животните, ще бъдат така също прегледани и очите на всяко едно от животните.

Лъвът Асен утре ще бъде транспортиран в София, където ще бъде подложен на пълно изследване със скенер. По думите на Гечев животното има проблеми с костите, вероятно рахит. Лъвът ще бъде настанен временно в софийския зоопарк, където ще остане под постоянно наблюдение, докато състоянието му позволи да бъде транспортиран до някое от убежищата за големи котки на фондацията.

Освен лъва Асен още два лъва от зоопарка ще бъдат изпратени в убежища на фондация "Четири лапи" или на партньорски организации.

В Разград ще остане само по-младата двойка мъжки и женски лъвове, коментира Явор Гечев.

В началото на новата година предстои в спасителен център за животни в чужбина да заминат и двете малки лъвчета, които се родиха през септември в зоопарка в Разград. В момента те са под грижите на специалисти във ветеринарна клиника в София, в добро здравословно състояние са, скоро ще бъдат и ваксинирани, допълни Гечев, цитиран от БТА.

Той коментира, че условията за отглеждат на лъвовете в разградския зоопарк не са добри.

По думите му обаче според проучване, направено от фондация "Четири лапи" за ситуацията в зоопарковете в страната се оказва, че много от тях не отговарят на законовите изисквания.

Според него Министерството на околната среда и водите като контролен орган трябва да "притисне" тези общини, които не желаят да приведат зоопарковете си в съответните изисквания или да ги затворят или да намерят друго решение.


7
Още по темата: ЗоопаркразградЛъвове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
Пуснете животните в естетвената им среда !!!!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Gorkite jivotnti v bg taka e i s bednite pensioneri v bg bolni nedohraneni tormoseni v star4eskite dimove hispusi ujas e v bg s jivotni i horiza a mutrite sa ok vse po bogati stava sa tah proverki njama
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако лъвовете можеха да избират като бежанците и на тях не им се седи в България ама кой ги пита!
4
4
 
18
 
! Отговори
suncho82 преди 1 година
тия комунистически подобия на зоо градини нямат нищо общо с тези в другите развити държави. по времето на соца тъпанарите направили хиляда зологически градини, в които не са вложили грам мозък за това дали ще им е удобно на животните,има ли условия за тях. елате в плевен да видите лъвовете в какви условия живеят.
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само хората е БГ, но и животните са много болни и бедни. След три мандата управление на неграмотните крадльовци.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма нужда от повече от 1-2 зооградини. Но нека да са на високо ниво , максимално доближаважи се до реалните местообитания условия. На много места има зоологически с по два глигана и 5 щъркела като глиганите живеят в локва а щъркелите в кал
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките животни! Кофти е, че един ден природата ще отмъсти на нашия вид жестоко!