Държавата абдикира! Отказва лечение на две болни деца

Животът им зависи от Фонда за лечение, а решението се бави
24 ное 2017 10:37, Петя Славова
54

Държавата отказа лечение на две момчета с тежки заболявания на 8 и 17 години. Това стана ясно след извънредно заседание на Комисията по редки болести към Министерството на здравопазването.

"Стефан е на 8 и страда от спинална мускулна атрофия. Заболяването беше диагностицирано, когато той беше на 7-8 месеца. Очакванията за продължителност на живота на дете с такова заболяване е 2-3 години", сподели бащата на Стефан - Веселин Радойчев в "България сутрин".

Още по темата

Той посочи, че вече е открито реално лечение на болестта с безопасно и по думите му много ефективно лекарство. То обаче може да бъде купувано само от чужбина.

"Това беше причината да кандидатстваме през Фонда за лечение. Вече 3 месеца нямаме резултат и официален отговор", отбеляза Веселин.

Пенка Георгиева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца подчерта, че проблемът е финансов.

"За това и друго дете информирах министъра, вследствие на което бе свикана Комисията за редки болести и за съжаление не се взе никакво решение. За нас държавата трябва да е поеме това лечение", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Георгиева добави, че бюджетът на Фонда е 12 млн. лева, а за лечението на двете деца са необходими близо 6 млн. за половин година.

"Като се изчерпи бюджетът, ще се актуализира! Държавата трябва да поеме лечението на тези деца. Не може деца и родители да се размотават, защото държавата не може да поеме ангажимента", настоя тя.

Бащата на болния Стефан посочи, че другата опция пред семейството е да се премести да живее в чужбина, за да осигури лечението на своето дете.

"Не искаме да прилагаме тази опция, дълги години живеем и работим в тази държава. Нека се актуализира бюджетът. За нас важното е да получи лечението възможно най-скоро, за да не го загубим това дете", заявърши Веселин Радойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата не са приоритет на държавата.Тя разчита на нас,да пускаме СМС-и за да си помагаме взаимно.Иначе парите за здраве се увеличават всяка година,но къде потъват един господ знае и тези,които си пълнят джобовете.
23
2
 
28
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Скоро от Турция дойде линейка за една българка ....защото тук от всички столични болници са отказли да я лекуват .......А тия обърнаха парламента на Биг Брадър.....кой бил по силен кой повече гласове имал кой бил крив кой прав .....и така всеки ден от както управлява една и съща партия ....била тя БСП , ДПС или Герб .....те са едно просто за пред хората се правят на политически съперници .....стара римска тактика ...РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ !
22
3
 
24
 
! Отговори
Избирател преди 6 години
Ако беше за саниране щеше да даде.
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не разбирам кое лекарство струва 6 Милиона за 6 месеца ? Кой ги взима тези пари ? Няма ли да му заклекне някак си ?
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иначе лекарите в България били търговци, а като стане въпрос за чужбина, дайте пари, защото толкова струвало, някакви си 6 млн. ца половин година!?
19
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"другата опция пред семейството е да се премести" - да се местят, много важно! Тъкмо ще спестим едни 3 млн. лева - много нагли станаха хората, ти му даваш пари ей така срещу нищо, той ти се прави на много важен и интерес.
18
1
 
18
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
6 МИЛИОНА !!! за 6 месеца лечение ? - Егати Алчниците,Егати докторите,Егати !
17
1
 
11
 
! Отговори
Lekoveren преди 6 години
Как така без пари? А на кой му удържат от заплатата всеки месец данъци? Една част е за здравеопазване, за сведение на умниците. А ако аз реша да не плащам данъци????
16
4
 
16
 
! Отговори
Altego преди 6 години
Извинявам се много, ама това звучи несериозно! Ние можем да си лекуваме детето, ако отидем да живеем в чужбина, ама не искаме да се местим....?! Моля?! Може ли пак, ама така бааавно да ми го обясни това някой, че не разбрах? Явно и аз съм от ония 80%....
15
1
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Ми квито обитателите, такава и държавата друже.
14
2
 
25
 
! Отговори
Мастър ъф суджукинг преди 6 години
Важното е че за младопенсиониращи се корумпета, се харчат над два милиарда лева годишно. А полза от тях никаква.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И някой да се опита да каже на хората напуснали България,че били предатели и не били патриоти
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давайте сметки не им се молете повече на т-нар власт и ДЪРЖАВА...6МЛН, ЩЕ ГИ СЪБЕРЕМ, СИГУРНА СЪМ.
11
1
 
40
 
! Отговори
истина преди 6 години
За държава се съди по отношението и към пенсионерите и децата.Държавата отдавна е абдикирала от всичко.Всъщност такава НЯМА , има само територия.
10
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, бруталната истина е, че човешкият живот зависи от ШАРЕНИ ХАРТИЙКИ, да точно това са парите, едни хартийки, които всички ние дружно споделяме илюзията, че са най-важното нещо,по-важни и от нас. Да гледаш как умира дете и да не искаш да се разделиш с купчина шума е .....дори не знам какво е....Спасете децата!
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всичките хули по държавата и т.н. искам да попитам.А, нормално ли е едно лечение да струва толкова много???Ами те, тези хора могат и милиард да поискат след време. Това си е абсолютен рекет в името на живота от много хуманни индивиди. Този свят се самозабрави и ***.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черен петък-детски живот само 6 млн лв.ще горите в ада...
7
1
 
40
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Това което ме вбесява са безвъзмездните милиони за Сирия , и Африка!За българските деца - пари няма...За сг анта от скакалци - има!
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не спасите тези деца-ОСТАВКА.Бог да ни е на помощ на всички.Народе?!
5
1
 
25
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Ама ще строим магистрала до Струмица...