ЕК за здравеопазването ни: Не намалява предотвратимата смърт!

Детската смъртност у нас - с над 80 на сто по-висока от средната за Европа
Обновена: 24 ное 2017 07:09 | 24 ное 2017 07:08, Петя Славова
33
ЕК за здравеопазването ни: Не намалява предотвратимата смърт!
Снимка: архив, Булфото

Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност (например сърдечно-съдови заболявания) и спрямо нарастваща смъртност от рак, диабет и незаразни болести. България има най-високата смъртност от мозъчно-съдови заболявания (например инсулт) в ЕС и отчита много малък брой на преживелите ракови заболявания.

Това се посочва в доклад, представен днес от Европейската комисия и съставен главно по официалните национални статистически данни, предоставени на Евростат и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Още по темата

Системата на здравеопазването в България е изправена едновременно пред няколко големи предизвикателства, пише в документа. България отчита втората най-ниска продължителност на живота в ЕС (след Литва) и някои тревожно високи равнища на опасно за здравето поведение (тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване), както и бързо застаряващо население, недостиг на медици и ниски разходи за здравеопазване.

От 2008 г. е постигнат известен напредък в областта на здравната профилактика и ранното откриване на хронични болести. Финансирането на здравеопазването се определя с ниски общи разходи, както и с много високи преки плащания от пациентите. България изразходва по-голямата част от ресурсите си за лекарствени средства и болнична помощ. Първичната помощ може да бъде подобрена и повече случаи могат да бъдат лекувани в амбулаторната и извънболничната помощ, пише в доклада, цитиран от "Монитор".

Достъпът до здравни услуги остава труден, като около 12 на сто от българите нямат осигуровка, а големите преки плащания на пациентите застрашават достъпа до здравни грижи за уязвимите групи, включително ромите, домакинствата с по-ниски доходи и възрастните хора. Освобождаването от някои потребителски такси не защитава хората от неофициалните плащания за лечение. Необходимостта да изминат разстояние, за да стигнат до лекар, също създава пречки пред достъпа до здравеопазване, особено за хората в групите с по-ниски доходи.

Отчита се недостиг на лекари в малките населени места и на медицински сестри. Специалистите в сферата на здравеопазването се местят в други държави, в търсене на по-добри възможности за развитие и по-добро заплащане. Необходими са политики за решаване на тези проблеми, се посочва в доклада.

Според ЕК е достигнат необходимият напредък в укрепването на управлението и отчетността в българското здравеопазване. Същевременно комисията отбелязва, че от гледна точка на крайния бюджет, българските домакинства харчат най-много за здравеопазване в целия ЕС. Преките плащания от пациентите са най-високите в Европа и са три пъти над средните на континента.

Според доклада в България се наблюдава висок брой на приетите в болница ненужно, което е белег за слабо развито доболнично здравеопазване. Според експертите поне 20 на сто от приетите в болница у нас могат да се лекуват у дома. Отбелязва се, че причините за това са основно две - финансовите стимули болниците да приемат пациенти и желанието на пациентите да постъпят в болница. Според статистиката България отчита най-големия брой случаи на болничен прием на 1000 души население в ЕС.

По данни от 2013 г. у нас 35 на сто от ромите не са плащали здравни осигуровки. Допълва се, че бедните по-често предприемат поведение, опасно за здравето. Разпространението на тютюнопушенето сред българите е най-високо в ЕС и е с почти седем на сто над средното.

Най-малко 40 на сто от заболяванията в България се дължат на поведението на хората, включително тютюнопушене, пиене на алкохол, лошо хранене и слаба физическа дейност. Тютюнопушенето и затлъстяването допринасят най-много за лошото здраве на българите.

Някои заразни болести остават заплаха за здравето в България и макар честотата на съобщенията за случаи на ХИВ да остава под средната за ЕС, тя се е увеличила почти пет пъти от 2004 г. насам, в разрез с общия спад. Смъртността от СПИН остава под средната за ЕС. Честотата на съобщенията за туберкулоза е два пъти по-висока от средната за ЕС. Случаите на носители на вируса на хепатит В сред кръводарителите са 3,2 на сто - сред най-високите в Европа.

По официални данни на сърдечно-съдовите и раковите заболявания се дължат над четири пети от всички смъртни случаи в България. Детската смъртност у нас е с над 80 на сто по-висока от средната за Европа. Очакваната продължителност на живота се е увеличила, но остава под средната за ЕС. Предотвратимата смъртност в България остава много висока. Очакваната продължителност на живота при раждане е била 74,7 години през 2015 г., което е второто най-ниско равнище в ЕС и почти с шест години под средното в Общността, се посочва в доклада.
 


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво здравеопазване е видяла Еврокомисията в България? Аз такова нещо не съм забелязал.
31
0
 
3
 
! Отговори
KONSTANTINOW преди 1 година
НЯМА КАК ДА БЪДЕМ ЗДРАВИ.ЗА ТОВА СЪСТОЯНИЕ СМЕ ВИНОВНИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.ДНЕС ПРИ БЕЗОБЛАЧНО НЕБЕ НАД ВРАЦА САМОЛЕТИ НА С.А.Щ. ОТ СУТРИНТА ПРЪСКАТ КЕМТРЕЙЛИС И НЕБЕТО СЕ ПОКРИ С БЯЛА ПЕЛЕНА.ГЛЕДАИТЕ В НЕБЕТО СКЪПИ 80% БЪЛГАРИ.ОТ ТАМ НИ УБИВАТ БАВНО И СИГУРНО.НЕ СЕ НАМЕРИ НИКОИ ,НИТО ПОЛИТИК ,НИТО КМЕТ,НИТО НЯКОИ УЧЕН ДА ПОВДИГНЕ ТОЯ ВЪПРОС С ПРЪСКАНЕТО НА КЕМТРЕЙЛИС В АТМОСВЕРАТА .КОРИДОР НА ТЕЗИ САМОЛЕТОИ ДАДЕ НАИ-ГОЛЯМИЯТ ПРЕСТЪПНИК НА БЪЛГАРИЯ Б.Б.ГЛЕДАИТЕ НЕБЕТО БЕЗУМНИЦИ ОТ ТАМ НИ УБИВАТ.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като отговорна млада жена ходя 1 път в годината на профилактичен преглед при гинеколог, запазих и час за мамолог, ходя 1 път на преглед на щитовидна жлеза заради отдавнашни дребни проблеми. Наппавление се дава с неохота, прегледът пък включва само мануален такъв и ехографът се плаща допълнително. Алоу, аз за какво плащам като поп здравни вноски, та да не покриват елементарни процедури?! А после- доклади как българинът имал ниска здравна култура и не се овладявали навреме лечими болести!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
важното е, че има икономически ръст, затова е над 1000 евро квадратния метър панелно жилище в София, за да не могат медицинските специалисти да си позволят собствено жилище. А и като се разнесе вечерно време една воня на изгорели гуми и парцали из софийските квартали, напълно оправдани са скъпият акциз на цигарите, при този безплатен дим. Акциз от цигари, високи здравни соигуровки, акциз от горива, ДДС на всичко инфраструктура се прави с европари и няма средства за здравопазване???
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като тези данни се анализират, хората би трябвало да се пенсионират на 60 години. Здравеопазване на много ниско ниво, живеем кратко и некачествено, дишаме всякакви отрови, ядем боклуци
27
0
 
13
 
! Отговори
един българин преди 1 година
Разбира се, че смъртността ще е висока, ние нямаме здравеопазване , само министерство за тази дейност.
Всъщност ние много работи нямаме -социални -заплати, обучение и др..,културни и пр.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казвам и многократно повтарям на моите родители и близки, че Честото посещение при ДЖИПИТО е вредно за тяхното здраве, защото е много вероятно да си докарат психични или соматични проблеми.
25
0
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Ама как така бе? Та нали според Фейсбойко и неговата партия ГРОБ българинът все повече забогатявал и се радвал на все по-добро здраве, изобщо всичко при ГРОБ било прекрасно, тук, в България ще рече човек едва ли не е Едем, Земният Рай?
24
2
 
11
 
! Отговори
ОТКРАДНАТ ЖИВОТ 2 преди 1 година
... Ако НЕ Е страшно наложително ... НЕ дай си Боже ... Не знам кой нормално мислещ и интелигентен Българин би отишъл на лекар ... Защо ? ... За да го гледат като ... КАСИЧКА ? ... Или половината изобщо да не разберат какво му има ? ... И да го "набутат" с здрава ХИМИЯ , под формата на лекарствени препарати , които оправят едно нещо в организма Ви , но за сметка на това РАЗВАЛЯТ други три ! ... Наистина ли мислите , че ГОЛЕМИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОНЦЕРНИ имат "ДАЛАВЕРА" от ... ЗДРАВИ ХОРА ?!?! ...
23
1
 
1
 
! Отговори
да 21 преди 1 година
Лекарите пият кафе и клюкарят докато чакат някой да ги избере или оставят кафето и отиват да оперират някой, който е без езбор на екип.
22
1
 
8
 
! Отговори
ОТКРАДНАТ ЖИВОТ преди 1 година
... Да намалява ли ? Това виц ли е? ... Тя ще се УВЕЛИЧАВА , не само няма да намалява ! :( ... Съчетанието между голям процент некадърни лекари и откровени "БИЗНЕСМЕНИ В БЕЛИ ПРЕСТИЛКИ" с ОВЧИ НАРОД , смачкан от стрес и безпаричие води точно в тази посока ! ... Освен това - какво ЯДЕМ и какво ДИШАМЕ , а ? ... 80 процента ХИМИЯ и МРЪСОТИЯ ! ... За каква ... "ЗДРАВА НАЦИЯ" ... бълнувате ? :( И да отидеш на лекар после ... какво ? Половината няма да знаят какво ти има и ще те бутат с още ХИМИЯ ! ..
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18: "Търговецо", хората са отишли с направление при неврохирурга работещ в кабинета! Те не са искали Исус Христос да го оперира! Въобще не са споменавали име, по простата причина , че не познават никой, просто са били на преглед! Впрочем, ако няма планова операция, или избран "екип" от сергия №...., какво правят всички доктори от отделението-чоплят семки и чакат някой да ги избере...?Така ли?
20
0
 
5
 
! Отговори
Бандит преди 1 година
До Анонимен 11

Да,така е.Сестра ми я оперираха от дискова херния,изборът бе между гел или планки.И 1000 лв за да свърши работа един от най-добрите.В 99% от случаите този вид интервенции са успешни.Не плащаш-получаваш пареза и оставаш инвалид....За млад човек на 35 години,работещ и с две деца е немислимо.Сбъркана работа
19
1
 
3
 
! Отговори
Д-р Живаго преди 1 година
Абе на вас кой ви каза , че заслужавате грижи за нема нищо ? Биомаса, с биомаса такава ! Я по-кротко !
18
3
 
6
 
! Отговори
до Анонимния с избор преди 1 година
Никой не задължава близките ти да избират екип. Като не им се дават парите да оставят човека да бъде оперирен от някой касапин на смяна. Или пък в университетска болница плащаш за екип и като те упоят влиза и те оперира някой студент или специализант, който за първи път пипа скалпел. Тотава ще им се изясни положението. За това далече от университетски болници!
17
1
 
11
 
! Отговори
Това е преди 1 година
Извадете болниците от режима на търговски дружества и тогава полужението може да се оправи.
16
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Зад тези думи на ЕС,стой истината че здравеопазването у нас е смъртоностно за болните.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 11! В б-ца "Св.Георги" Пловдив е по-евтино с 1000 лв. Все пак провинция......!!!!
14
6
 
10
 
! Отговори
Вили преди 1 година
И преди 1989 г. и след това качествено здравеопазване в България не е имало и няма! По време на социализма се ходеше при специалист с пълни торби. А в родилните домаве какъв ужас беше!!!В поликлиникити се прескачаха лекарите и в огромната си част бяха некадърници. Добрити специалисти се знаеха и при тях се плащаше под масата или прасета и агнета.Грижа никаква. От кога мислите лекари и сестри се научиха да крещят и да бъдат груби с пациентите?
13
2
 
4
 
! Отговори
/ преди 1 година
Лекарската мафия е превзела всичко, краде се по безобразен начин, не се допускат реформи за да не спира тоя грабеж / виж. Москов/. Веднъж се грабят парите от държавата и втори път от пациентите, засега не се вижда сила която да ги спре