Коя е малката Шипка в историята на Пиринска Македония?

Разказ за войводата Ичко Бойчев във "Фамилно" по Bulgaria ON AIR
25 ное 2017 11:20, Анисия Иванова
11
Коя е малката Шипка в историята на Пиринска Македония?
Снимка: Bulgaria On Air

"Младото поколение трябва да знае своето минало", коментира в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR тази събота акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

Той е внук на легендарния войвода Ичко Бойчев. "Житейският му път минава по горите с неговата чета, в борбата за свободата на Пиринска Македония", разказва акад. Григоров. 

На 5 октомври 1912 г. Ичко Бойчев влиза в Горна Джумая заедно със 7-ма дивизия и освобождава града. В това време се получава информация, че сериозна османска армия върви към Кресна, за да се върне в Горна Джумая.

Изтласканите войски се опитват да направят блокада  в Кресненското дефиле, за да осигурят подстъп на турската армия. На 9 октомври освобождават Симитли. На 12-ти, на нива Света Петка, войводата разполага няколко отряда по 15 човека да бранят дефилето от настъпващата османска армия.

Когато тя идва, групите стрелят една по една и се получава една непрекъсната канонада и това стъписва османската армия.

"Два дена дядо ми успява да ги задържи там. Това, което се случва там, е една малка Шипка в историята на Пиринска Македония", коментира във "Фамилно" внукът на войводата акад. Христо Григоров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Цитирам преди 6 години
Цитирам разговор между двама бивши македонци - през 4 поколения- български граждани, жители на София в автобус 204, на път за ж.к. "Борово": "Какво са ни дали тия, бе, какво добро са направили за нас?!" Имаха предвид българите и България.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСепаратизмът започва много по-отдавна. Четидядо Славейков от преди Освобождението!-----------------Славейков, Вазов, както и доста други, са били руски агенти на заплата.Първият "македонист" Крсте Мисирков, става македонист докато учи в ***.Тогава още е ставало въпрос за борба между Българската екзархия, да не се разпростира в Македония, и Цариградската патриаршия.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До комунистТи не си и виждал комунист бе, ***! Сепаратизмът започва много по-отдавна. Четидядо Славейков от преди Освобождението! После много са били тези, които не са искали да бъдат поданици на княз, после цар Фердинанд! После - братоубийствата между самите македонци! На някои от извършилите престъпления срещу своите днес в София има кръстени улици и булеварди! Чак после идва Коминтерновската дивотия, за щастие за късо време и не много круто! Като не знаеш история, не се пъни, нямаш акъл
8
25
 
4
 
! Отговори
комунист преди 6 години
Е не тия са македонци. Няма българи там. То българи въобще няма. В България живеят различни народности - добруджанци, македонци, шопи, тракийци.И ако не беше СССР нямаше да се освободите от османско иго. Затова не мацайте паметниците на СССР защото те са ви освободили от османско иго.
7
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЕЗЕ Е БЯХА ЛИ ОТ РЕКЛАМАТА "КЕ УМРЕМ ЗА НЕЯ"Петдесет войводи на двама четници.
6
6
 
25
 
! Отговори
демократ преди 6 години
Ако знаеха тези хора защо са се били. Комунистите насила "възродиха " българите във Вардарска и пиринска Македония като "народност "македонци" и като добри слуги на масква и сърбомани създадоха македонска нация и държава
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак сега започнаха да говорят истината за освобождението на Македония .Иначе всички знаят за Априлското , но много не знаят за Илинденското и че е много по многобройно . Това което е извършено в Кресна е велико е защото заради особенностите на природата са притиснали и избили турската армия до крак . Другите мирни турци по селата пък са прогонени до един пък заради многото войводи които е имало по тези земи.За това го наричат край на войводи .
4
23
 
6
 
! Отговори
ПРАВ Е преди 6 години
Трябва Историята да се помни и Напомня - Всички сме гледали рекламата за тази *малка шипка* - яли наденица и пили ракия , паднали в огъня патрони са отблъснали цялата турска армия - тези пичове са правили яки купони .
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на героите!Но под "Македонската Шипка" мнозина подразбират епичните боеве на 3-ти Пехотен Бдински полк с французите на Червената стена, до връх Пелистер - най-високата точка на БЮРМ. Шест пъти българските войни са изтласквали французите от позициите им, след което врагът ги е отвоювал обратно. Проляла се е много кръв! При последната, победоносна атака бойците ни са вървели изправени, без викове "Ура!", което окончателно деморализирало французите и те се предали. Това са и единствените, ос
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси, аз отначало прочетох "Коя е малката .... на Пиринска Македония" и помислих, че стаа въпрос за некой тамошен индянец.
1
3
 
7
 
! Отговори
Шипка преди 6 години
Ето една история подадена от Връх Столетов.Природата пита кои пазят прохода.Проверка БЪлгарите Браво има указ на СУлтана БЪлгарите на пазят прохода..Кои нападат негодници ,убиици, престъпници недопустими за Европа съгласно заповед от 1230 година/забранява мюсулмани да живеят в Европа