3 млн. домакинства в 2,7 млн. жилища. А имотите още поскъпват!

Как може да бъде решен имотния проблем на България?
27 ное 2017 17:00,
136
3 млн. домакинства в 2,7 млн. жилища. А имотите още поскъпват!
Снимка: Булфото

Населението у нас намалява, но цените на жилищата в големите градове в България скачат постоянно. Какво е обяснението за тези странни дисбаланси и има ли изход? Николай Цеков обобщава данни на Световната банка за Deutsche Welle.

"България е сред европейските страни със силно надценен пазар на недвижимите имоти. През последните две години цените на жилищата в страната растат с едни от най-високите  темпове в Европейския съюз, предупреждава Европейската комисия, която смята този факт за обезпокоителен на фона на високата задлъжнялост на българските домакинства и бизнес.

Продължаващото пренаселване на София, Варна и Пловдив е сред причините за големия дисбаланс на пазара на имоти, предлагани за продажба или за отдаване под наем в най-големите градове. Изследване на Световната банка свързва жилищната криза и с нарастващите разлики в доходите на отделните социални и етнически групи в страната.

Според официалната статистика, в България има 3,9 милиона налични жилища  - този брой би трябвало да е съвсем достатъчен за нуждите на трите милиона български домакинства. Експертите на Световната банка обаче констатират следното: "1,2 милиона от жилищата в България са необитаеми, а това означава, че в действителност 3 милиона български домакинства живеят в 2,7 милиона жилища. Често пъти 6-8 души от три поколения си споделят един-единствен апартамент . В същото време една четвърт от жилищата в София и близо половината от къщите в селските райони остават необитаеми."

Програмният директор в софийския институт "Отворено общество" Боян Захариев е категоричен, че за младите семейства в страната намирането на жилище е много трудно заради ниските доходи - и че това е един от факторите за интензивната емиграция. Младите българи, редом с младите италианци, държат европейския рекорд по най-дълго съжителство с родителите под един покрив – средно до 34-годишна възраст.

Според доклада на Световната банка, в пренаселените жилища живеят 80% от децата под 18 години и 60% от младите хора на възраст между 16 и 29 години. Пренаселени жилища обитават и 82% от наемателите, които плащат пазарен наем. Процентът на пренаселените жилища в България е много висок в сравнение със средните показатели за Европейския съюз, изтъкват експертите на банката.

Много хора не могат да си позволят собствено жилище

Средните цени на жилищата са между 550 и 800 евро на кв.м за по-малко атрактивните жилища в стари сгради и до 800-1200 евро на кв.м за жилища в новопостроени сгради с по-атрактивно местонахождение, отбелязват още от Световната банка. Средният месечен доход на домакинство обаче е 477 евро, което значи, че по-голямата част от населението не е в състояние да си  закупи или дори да наеме жилище на пазарни цени.

По относителен дял на разходите за поддържане на жилищата България се нарежда на второ място сред държавите от бившия Източен блок. В това отношение е налице  огромна разлика между отделните райони в страната, се посочва в доклада на Световната банка.

"В градове като София, където производителността е по-висока и възможностите са по-големи, жилищните разходи са много високи спрямо доходите. На други места разходите са ниски, но жилищата са празни", гласи един от изводите в изследването.

Голям брой имоти в провинцията пустеят

Боян Захариев допълва, че тези разходи надхвърлят 15% от бюджета на българските домакинства, което е една от причините за ниския стандарт на живот на българите. Квартирните им проблеми се коренят и в лошото състояние на изградения по времето на НРБ жилищен фонд, състоящ се основно от панелни комплекси на възраст 30 и повече години. Именно в тях се намират и над три четвърти от апартаментите в страната. Липсата на поддръжка и на технически инспекции поставят нерядко застрашават живота и здравето на обитателите на над 30% от жилищата  в страната.

Пазарът за отдаване на имоти под наем в България обхваща едва 5% от жилищната площ в страната, се казва в доклада на Световната банка.

"Липсата на ефективен пазар за отдаване на жилища под наем ограничава трудовата мобилност и нагнетява проблемите около намирането на сносен дом". Дефицитът от имоти за отдаване под наем е основен възпиращ фактор за трудовата мобилност особено на младите семейства и изкуствено завишава наемите на наличния жилищен фонд, констатират експертите на Световната банка.

Според тях, една от причините за липсата на напредък в това отношение са недъзите на правосъдната система, която не гарантира изпълнението на договорите - както от страна на наемодателите, така и от страна на квартирантите.

Какво да се направи?

За да се намали пренаселеността на жилищата в България и да се стимулира пазарът за отдаване на жилища под наем, експертите на банката съветват българското правителство да преразгледа изцяло жилищната си политика, с цел да се подобрят шансовете за решаването на един от най-тежките проблеми пред топящите се млади поколения в страната. Те предлагат да се освободят от данък доходите на собствениците, които отдават до пет апартамента под наем, а също и да се гарантира бърза и евтина процедура за разрешаване на спорове между наематели и наемодатели.

Държавата спешно трябва да увеличи и подкрепата си за благоустрояване на крайно пренаселените и нехигиенични  ромски гета, които отдавна са се превърнали в постоянни центрове на социално и етническо напрежение. Според Боян Захариев, изключително неправилна е извършваната разпродажба на социалните жилища, които вече са под 2% от жилищния  фонд в страната.

Захариев подкрепя предложението на Световната банка социално слабите хора – бездомни, пенсионери, роми, младежи и многодетни семейства - да получават т.нар. жилищни ваучери, които да им позволят да излизат под наем на свободния пазар. Тази широко разпространена на Запад политика позволява крайно нуждаещите се да имат сигурна държавна поддръжка при изплащането до 70% от стойността на наема и на режийните разходи. Така ще се стимулират и повече собственици да дават под наем ненужните им жилищни площи, убеден е изследователят от "Отворено общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закона за етажната собственост трябва да се промени и да се създадат инструменти за бързо прибиране на пари от собствениците в блока, които отказват да плащат. Измъкването аз съм пенсионер нямам пари, трябва да задължи наследниците да плащат. Пенсионерите не плащат, а след това идва наследника и иска сумати пари при продажба защото входа е хубав без и левче да са дали
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е новото строителство да се регулира. В АП да влиза информация от датата на предварителните договори до финализиране на продажбата. Тази година статистиката подскочи с продажбите защото се пуснаха в експлоатация нови блокове започнати периода 2012-2014. При доста от тях имаше забавяне в разрешителните. Също така страителите и ббанкоте трябва да плащат поне пет пъти по- висок данък, за да няма спекула в цените и да не държат затворени апартаменти.
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се стряскайте,просто навсякъде в момента строителния бизнес си търси пазари и печалби.Това не е само в България,в Германия също говориха,че ще се строят много нови сгради,жилища,а и в други държави,дори в Америка.Това е някаква нова мания за печелене на пари или нещо друго,кой знае,но има някаква строителна треска от известно време.
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добре е хората сами да се организират и да си строят кооперации. Това е най-доброто.Жилищата ще ви седнат по-евтино,ще са качествени, разпределението ще е по-добро,отоплението може да е с локално парно и никой да не ви *** или увеличава цените,тока да е хибриден,да си имате и гаражи и градинка.Ако сами не си помогнете и организирате в общности,няма кой да ви помогне.
116
2
 
14
 
! Отговори
данък преди 6 години
Как така няма да плащат данък собствениците на до 5 апартамента? За повечето от тях това е достаъчно за,да не работят никога повече!От друга страна презастрояването на град София би трябвало да понижи сумата за наем на непретенциозен имот и повече да плащат само тези с претенции за локация.
115
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои пишат неверни неща за ниските цени на жилищата в чужбина. За чичо Гугъл не е проблем да ви покаже какви са те, например в страни от ЕС с доходи горе-долу като на сериозно работещите у нас.
114
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още нещо много важно. За българина открай време собствеността на имот е от голямо значение. Може и да живее на село или в чужбина, но си е друго да каже, че има апартамент в София за 100 хил. евра. За да се самопокаже, не за друго.
113
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Програмният директор в софийския институт "Отворено общество" Боян Захариев е......ПУДЕЛЧЕТО НА СОРОС ВИЕ НА УМРЯЛО, това изчерпва всичко
112
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много говорят за имотен балон, но малко знаят какво е това. За сведение имотния балон засяга предимно само банките.
111
1
 
25
 
! Отговори
Ковачев преди 6 години
Има и субективни фактори за купуването. На мен например жената ми извади душата че не съм купил апртамент и се принудих да купя наскоро. Не я интересува че е скъпо и за тези пари може да си построим палат на село.
110
1
 
17
 
! Отговори
ЕдноНеМогаДаРазбера преди 6 години
Защо Ричард Ран настоява да намалее процентът на жилищата,които са частна собственост?!
109
9
 
2
 
! Отговори
Гената преди 6 години
Поскъпването е по-скоро заради липса на прелдагане. До преди 2-години в квартала се строеше поне на пет места едновременопо 2-3 блока. Обаче мястото се изчерпа ии сега има само един два строежа о то пред завуршване , а вече не виждам къде може да строят още, поне не и в такива мащаби каквито бяха досега. А познат преди година два месеца не можа да си намери квартира през 3 агенции. Ходи на един оглед но не се класира, собствениците избраха други наематели. Народа се завръща от запад заради оутсо
108
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека ви го е казал , с парите на апартамент в бг може да си купите в западна европа.
107
0
 
9
 
! Отговори
Дойчето Велле преди 6 години
да знае, че има и едни немски панелки на 50+ години.
106
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тия дето имат пари им е се тая дали ще купят квадрата за 1000 или 1300 евра. Защото купуват имот. И това е причина да скачат цените на жилищата.
105
1
 
3
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
ima i качествено и строитеслтво но е малко .....иначе биткойните и те ше сринат рано или късно ...кой купил евтино е изкарал късмет ...вече е твърде скъпо ! обаче рано или късно ше трябва да продадете .....а там се иска усет ..... цената няма да расте вечно и там ....
104
1
 
13
 
! Отговори
Не смея, преди 6 години
да коментирам новото строителство!
103
3
 
15
 
! Отговори
някой преди 6 години
кви апартаменти бе, аз си купих 5 биткойна преди 2 г. за 10 000 лв.ако бях си купил вместо апартаменти и дърти коли биткойни, сега да съм милионер
102
3
 
18
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
поръчкова статия ! явно има много заинтешсувани от тва цените на имотите да са високи ....... ясно е че това в интерес на строителите и банките ...а и на брокерите ! но цените няма как да продлъжават да растат .....това са утопии .... лихвите рано или късно ше качат и цените на имотите директно ше отидат в килера .... в момеомнта при средна цена от около 1000 ЕВРО НА КВАДРАТ .... ше отидат на 500 Евро ....като по-скъпи ше останат само по-хубавите имоти които и без тва са малко ......
101
1
 
20
 
! Отговори
BG СМЕШКИ преди 6 години
нали се сещате че лихвите няма да останат толкова ниски завинаги ....говоря за долните коментари ..... рано или късно ше почнат да се качват ! вероятно до 1-2 години макс и тогава имотите няма как да не се сринат .... само че хората които са теглили кредити ше отидат на майната си отново ....тъй като у БГ няма закони за хората ....... а за банките ! така бизнес не се прави .......