42 деца опитали да се самоубият през 2017 г. Защо?

Все повече българчета се опитват да посегнат на живота си
27 ное 2017 12:52,
17

Двойно повече деца са посегнали на живота си през 2017 г. спрямо предходната 2016. 42 са случаите на самоубийства или опити за самоубийства през първите 9 месеца на тази година, сочи статистиката.

"Това е стряскащо! За да направи такъв избор едно дете, което не е видяло толкова лошо от живота, това дете е ужасно подтиснато и уплашено", настоя пред Bulgaria ON AIR директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило Цветеслава Гълъбова.

Още по темата

Според нея причините трябва да се търсят основно в семейната среда, която по думите ѝ би трябвало да даде любов и сигурност на детето. Гълъбова посочи още, че се очертава огромен проблем със съвременните комуникации. Тя е на мнение, че хората стават все по-свързани в мрежата и все по-отчуждени.
 
"Образователната система има огромня роля, но виждаме и там какво се случва. Вкупом станахме жертва на либералното възпитание", каза още директорът на психиатрията в Курило.

Психологът Ина Антонова алармира, че отделяме много малко време за децата си. По думите ѝ нямаме време да разговаряме с тях, а предпочитаме да им връчим електронно устройство и да ги оставим да се оправят. Появява се депресия заради екраните от телефоните и таблетите, смята тя.

"Много трудно различима е депресията при младите. Успяват да контролират много добре себе си и издават лъжливи сигнали за нормално поведение. Съветвам моите пациенти да наблюдават социалните профили на децата си. Там започваме да виждаме постове, които клонят към депресивно поведение", обясни психологът в "България сутрин".

Тя подчерта, че децата много лесно изразяват себе си чрез агресията, а безсилието ги води до агресия.

"Не мисля, че менторството на учителите изобщо съществува, те са едни хора, ходещи на работа. Не виждам желание за контакт, може би защото сме си смачкали възпитателите", каза още Ина Антонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
ф преди 6 години
в САЩ също се самоубиват стотици пубертети под 16 години това е от хубавия и спокоен живот, който ни осигурява глобалната юдо-масонска мафия !всички хората дори и пубертетите живеят в постоянен ужас от утрешния ден !за това се самоубиват или стрелят по моловете
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или пак ще оправдаете,тя си изпуска нервите.Пред кой пред децата?! Обиди..,нерви,,скандали!? Тази жена родители мъж,брат сестра няма ли? Защо не са и забелязали поведениетоАко пие хапчета или пуши забранени вещества, това обеснява поведението и.Не може се мисли и за Господ, пред 8 годишни деца.Явно близките на тази жена са вдигнали ръце от нея.Тежка диагноза.Неконтролируемо суоциативно поведение.Е!? Близките и да вземат крути мерки по отношение на нея. Институции да си вършат работата.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази жена след като се е правила такива скандали на деца на 8-9 години.И други деца са били изтормозени от нея ,защо не е подведена под отговорност?! Институциите в БГ спят.Как ви се струва 30 годишна жена да изпада в тежки конфликти с 8 годишни деца.Обиди,скандали. Защо близките на тази жена не са обърнали внимание, че нейното поведение не е нормално.Отношението и не е нормално.Децата длъжнили са да търпят болната психика на родителите си и другите деца да бъдат свидетели на подобно отношение.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата трябва да се чувстват обичани.Казването на децата че ги обичаме не е достатъчно.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички институции се задвижват на пълни обороти. И я гонят до дупка.Не се допуска тормоз на деца,особенно когато не са ваши.Санкциите са безмилостни и жестоко.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Запад подобна майка която поущтря по пофобен начин,бива изпращана на училище за родители.А децата и биват временно отнемани,докато се вразуми.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да се хващам за думи на някаква майка,която дори диалог не може да води със собственото си дете.Какво остава за другите деца.Игнорирам като зрял човек,отговорен към себе си и моето тяло.От къде на къде някой ще ми поставя граници и ще ми дава мнение без да съм го искала по отношение на мен и моето излъчване и тяло.Звучи налудничаво майка да поущтрява с подобни думи и действия детето си спрямо свои съученици. Просто нелепо и налудничаво
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Игнорирате въпросното дете,неговите родители и съпреживявате и работите с вашето дете.Докато дете не започне да харесва,това в огледалотоДа разбере,че не е "д е б е л А т А с в и н я". А че това са думи хвърлени в пространството в момент на Яд.Зависи как искаме да го чуем.Във времето, когато тялото се променя при тинейджърите,започва да вижда друго нещо в себе си.Съпреживява и в един момент"ау колко съм се променила"Което означава, това е минало.Вече съм по- зрял и отговорен човек.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В другата статия се тръшкат, че българката не раждала....
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Игнорирате майката и бащата на това дете,което е нанесло подобен психически удар на вашето.И наблюдавате и работите с това дете.Трябва да ви кажа,че въпросното дете което хвърля подобни думи,върху свои съученици живее в много тежка семейна среда.Не се разбира с майка си,диалога е луд скандал и ненормални спорове.Нали учудващо как може голяма жена да спори и обижда втори клас деца.Като изградим един пълен сюжет на майката,това обеднява агресивното поведение на детето и спрямо вашето.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обижда се. Осен това всеки различно понася обидата.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои родители дават половината от годините си за децата си сравнение с други.На 30 до 37 си седи вкъщи. След това е голям зрял човек 18 годишен води полов живот имат гаджета,сериозни връзки.Това са големи хора не може им седиш до г,, за.Така биват унизявани като личности. Някои деца са самостоятелни на 17 години дори през свободното време работят.Деца на действието.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ако цял ден си с него какво? Като ти каже някой в класа "*** дебела" .Или се отказваш от храната и ставаш анотексичка,булимичка или ти идват дяволи в главата.И кой виновен!? Да превъзпитава родители на другите деца,защото поощряват децата си в тези им думи.Едно дете заболяло от анорексия не можеш го накара да яде,докато не разбере че храната е "колелото на живота".
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тинейджърите са една от най-уязвимите групи. Родителите нямат време да общуват пълноценно и разбират, когато вече е късно
1
1
 
14
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Съчувствам на идните поколения и искрено се радвам, че няма да присъствам на самоунищожението на човечеството, което приближава с пълна сила...