Бдение: БПЦ – църква-майка на македонската!

Светият Синод заседава и ще вземе днес своето решение
27 ное 2017 11:30,
18

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Днес Светият Синод ще се събере на редовното си зимно заседание, на което ще се обсъди искането на Македонската църква да приеме българската за своя майка.

В този момент голяма група хора се е събрала на мирно шествие пред сградата на Синодалната палата в подкрепа на искането на македонската църква, съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.

Македонската Патриаршия, която не е призната от нито една от останалите православни църкви, има желанието да бъде припозната като "църква, дъщерна на българската". Ако това стане, Светият Синод се заема със защитата ѝ пред останалите църкви, както и с искането признаването да стане всеобщо.

Още по темата

По думите на събралите се родната църква предстои да вземе съдбовно решение за бъдещето на двата братски народа.

"Църквата през вековете винаги е била водеща за народите си и този, който няма вяра, няма и бъдеще", сподели един от присъстващите на шествието.

Според Милен Врабевски, който е сред организаторите на мирното шествие, Българската православна църква трябва да застане зад своя народ зад граница и да го защити.

"Българският патриарх трябва да поеме тази отговорност и ние да станем църква-майка на македонската. Това е една протегната ръка за помощ на братя християни. Решението ще определи бъдещето на отношенията между България и Македония. Крайно време е да свикнем с това, че Македония е отделна независима държава. Става въпрос за чисто човешки фактор - да се погрижим да измъкнем македонците от тази изолация", уточни Врабевски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Българската Патриаршия е една от най-старите на света и е редно да може да вземе такова съдбовно решение.

Заседанието на Синода е насрочено за 10 часа. Тогава се очаква и свещениците да вземат и обявят своето решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
батбаян преди 6 години
що нашта църква да им е майка?майка на македонската църква е руската православна църква,ссср е бащата на недоразумението македония,сега да им стават майка те а не ниедокато не кажат макетата пред цял святче са българи,никаква майка нема да им станем,мащеха им требва на тези българомразци,а не майка
17
0
 
3
 
! Отговори
ДС-Синода преди 6 години
Църквата майка ражда едно предателство ....македонска църква. Така ДС агентите на москва родиха и македонска нация и държава след ВСВ
16
1
 
3
 
! Отговори
ВМРО преди 6 години
ДОЛУ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В БЪЛГАРСКОТО ЦЪРКОВНО ДЕЛО!!!ДА ЗАЩИТИМ МАЙКА БЪЛГАРИЯ , БРАТЯТА СИ МАКЕДОНЦИ И ТЯХНАТА МПЦ!!!!ТОВА ГО ИСКАТ ...И БОГ И НАРОДИТЕ НИ!БЪЛГАРИНА --НИКОГА НЕ Е ПРЕДАВАЛ ВЯРАТА СИ....ДОРИ ПРИ 500-г , СУЛТАНСКА ВЛАСТ!!!!БЪЛГАРИ , ВСИЧКИ ПРЕД СВЕТИЯ СИНОД!!!!!!!!!!!!!ОСПОРВАТ НИ НАЙ-СКЪПОТО И СВЯТОТО ..."ВЯРАТА НИ".....!!!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които са излезли с плакати особено този на сн.1 най напред да прочете устава на Българската православна църква. Сегашната македонска Охридска архиоскопия на нищо общо с историческата такава.
14
1
 
3
 
! Отговори
НИЕ ОТ ВМРО! преди 6 години
СВЕТИЯ СИНОД ДА ВНИМАВА МНОГО !!!!!ВСИЧКИ ПОПОВЕ ТАМ--ЩЕ ОТГОВАРЯТ С ГЛАВИТЕ СИ ---АКО НЕ ПРИЗНАЯТ ЦЪРКВАТА НА НАШИТЕ БРАТЯ МАКЕДОНЦИТЕ!!!ПРОШКА , НЯМА ДА ИМА ---ЗА ПОРЕДНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!!!!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново политиката започна да се меша в църковните дела. Отново хора които педи години бяха с Христофор Събев дават акъл.
12
1
 
3
 
! Отговори
Българин от София преди 6 години
АКО СВЕТИЯ СИНОД НЕ ПРИЗНАЕ МАКЕДОНСКАТА ЦЪРКВА ----ЩЕ ГИ СМЯТАМ ЗА ПРЕДАТЕЛИ И ДУШМАНИ НА БЪРГАРИЯ!ТОГАВА НИКОГА ВЕЧЕ --НЯМА ДА СТЪПЯ В ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ!БОГ ЩЕ МИ ПРОСТИ---ЗАЩОТО И ТОЙ НЕ ОБИЧА ПРЕДАТЕЛИТЕ!!!!
11
3
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Не знам кой те е излъгал, че няма македонска нация.Македонската нация е факт - дъщерна е на българската.
10
3
 
4
 
! Отговори
продажници май преди 6 години
НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ЗА КОЛКО ГЛУПАВИ НИ ИМАТ - НИКОЙ НЕ ГИ ПРИЗНАВА И СЕ ОПИТВАТ ЧРЕЗ НАС ДА СИ ИЗДЕЙСТВАТ ПРИЗНАВАНЕ!? ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ ДОКАЖЕМ, ЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА СИ ОТСТОЯВАМЕ ИНТЕРЕСА - КАК ЩЕ ИМА "МАКЕДОНСКА" ЦЪРКВА, КАТО НЯМА "МАКЕДОНСКА " НАЦИЯ И НИКОЙ НЕ ПРИЗНАВА?
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите българофоби ще защитават до дупка руския национален интерес а той е да се отклони признаването от страна на МПЦ БПЦ за църква -майка. Преди години майкопродавците с български имена, но руски души признаха под руско влияние макенодската нация, сега ще продължат родоотстъпното си дело.
8
3
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос преди 6 години
Видяхме какво стана като притнахме независимостта им- омраза и антибългарска кампания. Няма МПЦ, защото е българска. За пореден път нашите интелектуалци оотъпкват националния интерес и се държат предателски. Никскво приземяване на измислени църкви.
7
2
 
2
 
! Отговори
Паприкаш преди 6 години
Дано Патриарха,не направи грешката на Желев(мир на праха му). Тези *** не го заслужават.
6
4
 
7
 
! Отговори
маларт преди 6 години
Никой не иска да ги признае и пак се заиграват с емоциите на българите. Да ги признават техните приятели от Белград
5
4
 
7
 
! Отговори
маларт преди 6 години
Никакво прзнание за схизматиците - сърбомани!
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз против това акция на Сорос.. Не знам защо патриотичното ВМРО се хвана , да защитава македонистите.
3
4
 
11
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
Категорично против! За тези *** с плакатите нямам думи просто. Разберете че всички български македонци са отдавна в България, там са останали единствено албанци и сърбомани. Не е минал и месец от яростния им отпор срещу признаването на българския етност в Албания. Езика на омразата към нас не спира, нека изгният.
2
7
 
7
 
! Отговори
художника преди 6 години
Нашите нищо няма да решат. Каквото им нареди Руския Патриарх, това ще направят.Както знаем, Русия е на страната на Сърбия, така че отговора ще е отрицателен. Сега ще разберем нашата църква дали е *** на чужди интереси!!!
1
6
 
3
 
! Отговори
Пирин преди 6 години
Независимост за македонската църква ! За *** с плакатчетата - когато е съществувала Охридската архиепископия , България си е имала Доростолската архиепископия и Търновската патриаршия.