Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност

98% могат да си купуват редовно хляб, а 60% - месо, сочи проучване
111
Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност
Снимка: Reuters

Мнозинството българи декларират, че се чувстват щастливи и удовлетворени от стандарта си на живот в момента. В същото време повечето признават, че нямат заделени спестявания, но пък се чувстват сигурни за работните си места.

Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено от изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 3 и 12 ноември 2017 г.

59 на сто от участвалите в допитването казват, че са щастливи, а 28% отговарят, че не са. 13 на сто не могат да дадат категоричен отговор.

Около 60% декларират, че са удовлетворени от живота си – 11 на сто са абсолютно удовлетворени, а 45 на сто са по-скоро удовлетворени. Неудовлетворени са около 40% - 30% са по-скоро неудовлетворени, а 10 са изцяло неудовлетворени.

Отчита се силна зависимост между щастието и възрастта, анализират социолозите. Те обясняват, че най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-голям процент декларират, че са щастливи.

Проучването тества и очакванията на хората за промени, а също и усещанията им за сигурност. 

54% не очакват стандарта им на живот да се промени през следващата година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши.

И тук възрастта има определящо значение. По-младите (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца.

Тук обаче социолозите уточняват, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност, най-голяма част от тях са пенсионери.

98% от българите могат да си купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Местните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и тези, които са безработни.

Мнозинството българи, 70%, няма спестени пари, показва проучването. 20 на сто пък декларират, че имат спестявания.

Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв., става ясно от проучването. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда, коментират от "Тренд".

За една четвърт от живеещите в столицата, желаният месечен доход е над 2500 лв.


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
ivailo преди 1 година
Това на Бойка и Цецка поредната стъкмистика ли е ?
98
0
 
1
 
! Отговори
Долф Лундгрен преди 1 година
До Ван Дам

Е да ама заплатите и пенсиите ни са по-големи от руските.Хахахаха
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без лев на страна?70-те милиарда а банките на кого са?Днес сме ден 26-ти от начлото на годината а вече има над 20 случая на телефонни измами като най-голямата сума за момента е 22700лв хвърлени през терасата естествено от пенсионер.
96
0
 
0
 
! Отговори
Разбирача преди 1 година
Какво представлява българина човек на който когато всичко му е наред взема едно камъче и го слага в обувката за му убива все нещо да не му е наред да се мъчи и си втълпява че той е най зле така поне не му завиждат
95
3
 
5
 
! Отговори
Ван Дам преди 1 година
България най бедната и скапана държава от ЕС.Мин.пенсия 100 евро , средна заплата 300-350 евро.,докато в другите бивши социалистически страни хората взимат 700 лв мин.пенсия и средна заплата 1200-1400 евро.Ще си останем най бедната и най отчаяна нация и следващите 10-15 години занапред ако все ни управляват пълни *** и *** като сегашните.
94
6
 
1
 
! Отговори
Пълнолетен преди 1 година
Повечето коментари са на НЕПЪЛНОЛЕТНИ,а проучването е с пълнолетни хора.За хейтърите не говорим.
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
98 % могат да си купуват хляб ами то това им е останало само хляб да си копуват !
Не ви е срам драги народни представители .. ама не се притеснявайте тоя от горе гледа живи и здрави да сте ;)
92
2
 
12
 
! Отговори
Виж ти преди 1 година
Има два варианта:
- "проучването" е съвършено фалшиво и отразява може би единствено усещането за щастие на авторите си, прибиращи луди пари за абсолютно нищо.
- проф.Христов е напълно прави 80% от българите са ....
Няма как един нормален, дори много успял човек (то всъщност нормален и успял у нас са антоними), да е щастлив като всеки ден и час вижда ужасяващата мизерия и простотия наоколо. В такава среда щастлив може да бъде единствено човек който е мечтал да стане най лъскавото г.но в к.нефа.
91
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива са резултатите, когато изследването се прави от независима агенция, а не от разни червени *** като Галъп, Кольо и др.
90
1
 
9
 
! Отговори
Boko Tikwata преди 1 година
Ето ги плодовете на моето упрвление, хората са щастливи и доволни. Так ми харесва матряла , а не да мънка и да се оплаква.
89
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8% очакват да бъдат съкратени. Ей, не се налъгахте, поне 50% са тези които не се знае дали на другия ден ще са на работа. Да не говорим за безумицата че 98% си могат да си купуват хляб всеки ден. Това ако е щастие по-добре да се гръмна.
88
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
135% от запитаните са отговорили на въпроса за удовлетворение от живота. 55% са удовлетворени, а 80% не са! така излиза според написаното в "статията".
87
1
 
18
 
! Отговори
Наглост и безочие преди 1 година
Който го е написал и е взел и един лев за написаното дано му изсъхне езика и ръцете ,че разпространява пълни ЛЪЖИ! Как не ви е срам да казвате че народа бил щастлив !!! Всеки ден се показват хора молещи за дарения - болни, бедни които се молят за помощ от държавата , частни лица за елементарни неща - храна, дрехи , лечения , операции ...
Това ли е показно за политиците щастието на избирателите ,че можеш да си купят хляб? Или може би сме богати със пенсии от рода на 130 -260 лв?
86
12
 
9
 
! Отговори
тонката преди 1 година
Хахахаха Българите нямали пари.(:(:В София се прескачат Мерцедеси с Беемвета и Аудита,а в провинцията пенсионерите се надпреварват кой повече пари да метне през балкона на алоизмамниците.(:(:(:*** работа за по малко от 1000 лева не хваща,а дойдат ли почивни дни по магистралите стават километрични тапи,а по хипермаркетите няма свободни колички и шофирани предимно от пенсионери.Аре стига с тези червени опорни точки бе другари.(:(:(:(:Бойко ви разказа играта бе.
85
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина и 5000 лева да изкарва, пак ще мърмори, че съседа му изкарва повече, следователно той живее в крайна мизерия.
84
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пенсионерите нямат никакви задалени пари, не и преди някой да им звънне по телефона.
83
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност" и упование във своя "лидер" , който е "прав дори когато съгреши".
Мааме суджуци и леп, е не всички , но поне най-доверените!!!!
82
3
 
24
 
! Отговори
до кога така преди 1 година
Това е поредната подигравка с хората ....
81
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРЕЛИВАМЕ ОТ ЩАСТИЕ, ИМА И ЗА ИЗНОС.

НАЙ-ЩАСТЛИВИ СА ГЕРБЕРУНГЕЛИТЕ, ВЧЕРА НА КОНГРЕСА ИМ РАЗДАЛИ СУДЖУЦИ - АХ КАКВО ЩАСТИЕ.
80
1
 
21
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
те и в северна Корея са щастливи... ама поне си имат регламентиран режим во веки. Ние се опитваме да отричаме че имаме такъв и сме обикновени "щастливци"... Само да питам обаче като 70% нямат спестовни влогове, в оная статия с яките спестявания на българина (основно за погребения) да смятам ли че само 30% въобще имат и всъщност колко от тях са със сметките с милионите..... да не съвпадат с членската маса на партията слънце????