Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност

98% могат да си купуват редовно хляб, а 60% - месо, сочи проучване
27 ное 2017 12:30,
111
Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност
Снимка: Reuters

Мнозинството българи декларират, че се чувстват щастливи и удовлетворени от стандарта си на живот в момента. В същото време повечето признават, че нямат заделени спестявания, но пък се чувстват сигурни за работните си места.

Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено от изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 3 и 12 ноември 2017 г.

59 на сто от участвалите в допитването казват, че са щастливи, а 28% отговарят, че не са. 13 на сто не могат да дадат категоричен отговор.

Около 60% декларират, че са удовлетворени от живота си – 11 на сто са абсолютно удовлетворени, а 45 на сто са по-скоро удовлетворени. Неудовлетворени са около 40% - 30% са по-скоро неудовлетворени, а 10 са изцяло неудовлетворени.

Отчита се силна зависимост между щастието и възрастта, анализират социолозите. Те обясняват, че най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-голям процент декларират, че са щастливи.

Проучването тества и очакванията на хората за промени, а също и усещанията им за сигурност. 

54% не очакват стандарта им на живот да се промени през следващата година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши.

И тук възрастта има определящо значение. По-младите (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца.

Тук обаче социолозите уточняват, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност, най-голяма част от тях са пенсионери.

98% от българите могат да си купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Местните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и тези, които са безработни.

Мнозинството българи, 70%, няма спестени пари, показва проучването. 20 на сто пък декларират, че имат спестявания.

Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв., става ясно от проучването. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда, коментират от "Тренд".

За една четвърт от живеещите в столицата, желаният месечен доход е над 2500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
30
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 6 години
Ахахахахахахах! Това дори и цинично не е, това е някакво ново ниво на безочие и нефелен опит за промиване на мозъци или просто за заблуда на "чужденците". Но какво да се очаква от "поръчано от "24 часа"?!? Журналист = л е к е.Контролирането на реалността не спира.
71
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
висички са луди за връзване от щастлив живот
70
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цвъко и Буби са ужасно прости е ясно на цвл свят. Защо само си мислят, че някой им вярва на театрото което разиграват и разиграха вчера на конгреса си. Захапали кокъла, не пускат. Те ако са щастливи, защо смятат, че и другите са? Вчера Падишаха влезе с десетина гавази в зала пълна с послушници - калинки. Защо е този страх се питаме? За Гадостите които вършат, рано или късно ще получат заслуженото. Заедно с Фъндупкова, която разби София. Тогава ще гледаме циркове, като ще се търси отговорност.
69
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щастливо и цветущо ви пс.увам, платени "журналистически"*** такива...
68
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чувстваме се сигурни,оптимистично сме настроени,но не се решаваме да имаме повече от едно дете, защото съзнаваме, че със сегашните си доходи трудно ще отгледаме две. За повече от две пък изобщо не говорим!
67
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При Суджиците е така, българина е леко усмихнат и силно озъбен. От радост и щастие е. Суджука отново оглави Гражданското Единство за Разграбване на България. Ураааааа!!!
66
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми как нема са щастливи - знаят, че няма да чакат дълго някой да им помогне за оня свят белки свършат мъките!
65
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И тук възрастта има определящо значение. По-младите (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна."С опита идва и отрезвяването.
64
1
 
28
 
! Отговори
**** преди 6 години
Това да не е някоя нова мисъл на тиквата,как може да нямаш пари за хляб,а да си щастлив?
63
3
 
23
 
! Отговори
българина преди 6 години
това по случай преизбирането на бащицата ли е? или по повод конгреса на кпсс, пардон герб?
62
0
 
26
 
! Отговори
Бабата преди 6 години
от Провадия беше от най-щастливите, ама да вземат да я убият двамата зингани...малшанс.
61
1
 
34
 
! Отговори
Чиста проба преди 6 години
Поръчкова статия , от кого ли?Риторичен въпрос.
60
3
 
32
 
! Отговори
Беден народ преди 6 години
В бедна страна като българия трудно ще срещнете щастлив човек.Случайно някой ако каже че е щастлив и доволен от живота в бг-то 99% лъже.Живота е труден навсякъде и най вече в БЕДНА българия.
59
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 % имат добри доходи.Останалите 75 % живеят месец за месец.
58
0
 
17
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До ДИДО МОНТАЖИСТА БВП не отчита парите в банките, пишман икономисте. Проблемът тук е друг. Никой досега не е дефинирал щастието и да се задава такъв въпрос в анкета е тъпня, показваща нивото на анкетиращите. Още повече на българи. Половината от тях ще излъжат от страх да не им завидят. "Щастието" е субективна категория и колкото си по ***, необразован и безотговорен, толкова си "по-щастлив". Като следствие от това би трябвало цели 80% от нас да са щастливи.
57
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За София, ако имаш собствено жилище и не си женен 2500 лв. е горе-долу добра заплата. Но забележете, че говорим за 1250 евро. Нещо, което не е кой знае какво в други държави.Вече и бившите соц държави не дават заплати под 1000 евро.
56
2
 
27
 
! Отговори
ДИДО МОНТАЖИСТА преди 6 години
Колкото МЛРД има по банките / НЕ БЪЛГАРСКИ / това не са пари на стрина ПЕНА , а милионите на ИБАН КОСТОВЦИ, ТИКВИ, РАПОНИ , ЧЕРЕПИ, ПЕЕВСКИ ГРУХ-ГРУХ, СИКАДЖИИ и ГЪРЦИ, дето ги крият от държавата. А местенето на пари от едния джоб в другия, както прави стъкмистиката в БГ не ги увеличава, а само надува измисления уж БРУТЕН вътрешен продукт
55
15
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До СТАТИСТИКА 42 Така беше при соца , ама вече не е така. Всеки яде това което си е заслужил.
54
1
 
33
 
! Отговори
factotum преди 6 години
С такива статии и конгреси като вчерашния, ще има скоро пак 10 ноември но този път няма да е мирен преход!
53
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
42 деца опитали да се самоубият през 2017 г. Защо?