Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност

98% могат да си купуват редовно хляб, а 60% - месо, сочи проучване
27 ное 2017 12:30,
111
Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност
Снимка: Reuters

Мнозинството българи декларират, че се чувстват щастливи и удовлетворени от стандарта си на живот в момента. В същото време повечето признават, че нямат заделени спестявания, но пък се чувстват сигурни за работните си места.

Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено от изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 3 и 12 ноември 2017 г.

59 на сто от участвалите в допитването казват, че са щастливи, а 28% отговарят, че не са. 13 на сто не могат да дадат категоричен отговор.

Около 60% декларират, че са удовлетворени от живота си – 11 на сто са абсолютно удовлетворени, а 45 на сто са по-скоро удовлетворени. Неудовлетворени са около 40% - 30% са по-скоро неудовлетворени, а 10 са изцяло неудовлетворени.

Отчита се силна зависимост между щастието и възрастта, анализират социолозите. Те обясняват, че най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-голям процент декларират, че са щастливи.

Проучването тества и очакванията на хората за промени, а също и усещанията им за сигурност. 

54% не очакват стандарта им на живот да се промени през следващата година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши.

И тук възрастта има определящо значение. По-младите (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца.

Тук обаче социолозите уточняват, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност, най-голяма част от тях са пенсионери.

98% от българите могат да си купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Местните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и тези, които са безработни.

Мнозинството българи, 70%, няма спестени пари, показва проучването. 20 на сто пък декларират, че имат спестявания.

Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв., става ясно от проучването. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда, коментират от "Тренд".

За една четвърт от живеещите в столицата, желаният месечен доход е над 2500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
25
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Хайде бре! Без лев настрана значиа спестяванията в банки /според БНБ/ 47 милиарда откъде са?а пачките хилядарки, дето всеки ден мятат от блконите, откъде?
31
5
 
11
 
! Отговори
маке преди 6 години
язе сън щастлив га на насата съм турил 5 оки винце и едно печено ягне или прасенце лебо ного ного не го ям вреден е
30
1
 
25
 
! Отговори
Щастлив до уши преди 6 години
Подобно на вицът за човека със стомашно разстройство, комуто лекаря изписал лекарства за душевно разстройство...
29
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И бабата,дето снощи 2-*** коняка утрепаха в Павликени и тя беше спокойна....
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От яйцето със песен валяк път си пробива,всичко що е природа със асфалт ще заливамагистрали и централи, завод до завод,всички дружно вървиме към научен възход.
27
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната поръчкова статия с която да внушават, че при Суджук паша още малко и сме в КомОнизамът.
26
1
 
21
 
! Отговори
Румен преди 6 години
ХА ХА ХА Всеки друг,различен коментар е излишен!
25
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На по-голяма подгирвакта от тази спрямо българина не сме попадали тази година!То бива платен слугинаж, бива - но подобни твърдения са си направо груба гавра с хората у нас.
24
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща ми взима 650 кинта пенсия, безплатна винетка, един куп безплатни лекарства, защото е и малко инвалид.Живее в собствена гарсониера, на която аз плащам сметките и го черпя по един резервоар бензин месечно.Ако го попиташ дали му стигат парите, ще ти каже, че не си дояжда от безпаричие. И е твърд защитник на БСП.Това е българският комунистически пенсионер.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От сън уморени по бюрата лежиме,носим пълни кореми и затова ще тежиме,с бързината на мравки, но с идеи големи,всеки се бърка в чужди проблеми.
22
5
 
27
 
! Отговори
Бау преди 6 години
Принципно българина обича да се прави на по-беден от колкото е (успеха на ало апашите за пример). Винаги се казва на всички "нямам пари". Идеята е да не му поиска някой нещо. Има и много бедни българи и това е факт. Проучване от 1000 човека е смешно доста ...
21
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е пълна измислица . Даже братята роми ядат луканки и пият уиски .Всеки телевизионен репортаж от ромските махали се виждат теле-чинии за кабелна телевизия . Всичките изследвания са по поръчка на др. Лъжа от БКП-БСП .
20
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравили са да ни информират че представителното проучване е направено на бул. Витоша в София около 16,00 ч., предполагам.
19
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом сте щастливи, стойте си на дъното. Изберете Бойко Борисов за фараон и ще задминете даже Африка по щастие.
18
2
 
43
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Браво в 21 век щастливи че могат да си купят хляб !
17
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Гърция трябва да им останат настрана между 300 и 600 евро. Иначе не смятат, че са работили. И са прави.Тук ние не мислим за бъдещето.С тези пари, които получаваме няма и как да мислим. Затова всеки бяга навън.
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така при населенетие около 6.5 млн. стигнахте до тези генерални изводи говорийки с едва 1005 човека? Явно стъкмистите гледат да замажат положението приди да дойдат онези.
15
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
70% нямат спестени пари, това са оцеляващите месец за месец... 20% имат спестявания, това са тия с малките суми в банките. А 10% къде се губят?! Защото това са хората от партийните обръчи, заради които България е на това срамно дередже!
14
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така нареченото "българско щастие" е да не си гладен, да си платил сметките, да си облечен, да имаш обувки и да си вързал месеца, т.е. парите да са ти стигнали точно. И на 1-ви вече си щастлив отиваш в банката за новият превод, пак плащаш първо всичко за да знаеш какво ти остава, после плащаш карта за транспорта и вече след като си платил кредита, ток, парно, вода, gsm, интернет, транспорт вече гледаш какво остава и ако има пари купуваш чорапи, бельо, дрехи, обувки. И каквото остане за храна.
13
1
 
23
 
! Отговори
Ц-то преди 6 години
са най-щастливи от ПРЕХОДА. Сигурно тщх са питали като МАТРЯЛ. А питал е ЦЕЦО ГЛАВОНЯ от ГЕРБ