Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност

98% могат да си купуват редовно хляб, а 60% - месо, сочи проучване
27 ное 2017 12:30,
111
Българите – щастливи! Без лев настрана, но с усещане за сигурност
Снимка: Reuters

Мнозинството българи декларират, че се чувстват щастливи и удовлетворени от стандарта си на живот в момента. В същото време повечето признават, че нямат заделени спестявания, но пък се чувстват сигурни за работните си места.

Това показват резултатите от социологическо проучване, проведено от изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа". То е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице" между 3 и 12 ноември 2017 г.

59 на сто от участвалите в допитването казват, че са щастливи, а 28% отговарят, че не са. 13 на сто не могат да дадат категоричен отговор.

Около 60% декларират, че са удовлетворени от живота си – 11 на сто са абсолютно удовлетворени, а 45 на сто са по-скоро удовлетворени. Неудовлетворени са около 40% - 30% са по-скоро неудовлетворени, а 10 са изцяло неудовлетворени.

Отчита се силна зависимост между щастието и възрастта, анализират социолозите. Те обясняват, че най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-голям процент декларират, че са щастливи.

Проучването тества и очакванията на хората за промени, а също и усещанията им за сигурност. 

54% не очакват стандарта им на живот да се промени през следващата година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши.

И тук възрастта има определящо значение. По-младите (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца.

Тук обаче социолозите уточняват, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност, най-голяма част от тях са пенсионери.

98% от българите могат да си купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Местните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и тези, които са безработни.

Мнозинството българи, 70%, няма спестени пари, показва проучването. 20 на сто пък декларират, че имат спестявания.

Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв., става ясно от проучването. Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда, коментират от "Тренд".

За една четвърт от живеещите в столицата, желаният месечен доход е над 2500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
38
 
! Отговори
Историк преди 6 години
"Вярвам единствено на статистиката, която лично аз съм подправил"----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Йозеф Гьобелс
11
3
 
35
 
! Отговори
Ще стане преди 6 години
Колкото са щастливи хората в Северна Корея толкова са щастливи и бедните българи.На приказки всички са щастливи.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Общо взето щастливи, общо взето нещастни,Домовете ни пълни, но главите ни празни.
9
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази сутрин бръкнах в джоба, а там само 3 лева, дадох ги на синът ми, да ми е здрав. Няма карта, няма билет.., качих се на колелото и тръгнах на работа, колите ми правеха път, хората ми се усмихваха, а аз се чувствах истински свободен и щастлив.
8
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди две седмици писахте че според незнам кво си проучване българите били най нещастни,,сега пишете обратното!Само си губя времето да ви чета простотиите!Погледнете някой нормален на улицата и с невъоражено око ще видите само нещастници живеещи в нищета!Туй Бабуина от банкя ли поръча да го напишете ве
7
1
 
38
 
! Отговори
1000 щастливци преди 6 години
с по над 10 милиона и 6 млн безправни бедни хора. 2 млн вече са щастливи в отвъдното след ПРЕВРАТА 1989
6
1
 
42
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Абе вие от сутринта ли се напушихте?
5
1
 
56
 
! Отговори
100% ЛЪЖА преди 6 години
Надминахте и Работническо дело
4
0
 
33
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
КАто говорим за месо да направим сравнение официална статистика:Публикувано във факти.бг: Секторите са традиционни за нашите географски ширини от хилядолетия. Пик в овцевъдството у нас е имало през 80-те години на миналия век, когато има в България са се отглеждали над 10 милиона овце. Сега по статистика те са около милион и триста хиляди, козите около 230 хиляди. В целия ЕС има около 98 милиона глави овце и кози.
3
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вица на годината
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че сме щастливи. Може да нямаме пари за хляб, но нали Бойко е министър-председател. На нас това ни стига!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пенциите какво мислят по въпроса ?