Катастрофите – бизнес за милиони! Без скрупули, със смъртта

Адвокати и погребални агенции на печалба от трагедията на пътя
27 ное 2017 20:03, Красимир Ангелов
48
Катастрофите – бизнес за милиони! Без скрупули, със смъртта
Снимка: Булфото

Катастрофите у нас продължават всяка година да взимат по близо 800 живота. Почти тройно повече са ранените, а ПТП-тата освен тревожна статистика, се оказва, че са и прекрасен бизнес за някои.

Стойността на този бизнес е за близо 200 млн. лв. на година, с участието на адвокатски и нотариални кантори, както и погребални агенции, съобщава в свое разследване "24 часа".

В схемата за източване на застраховки основна роля играят адвокатите, които срещу сериозен процент от полученото обезщетение водят дела от името на пострадалите или близките на жертвите. В някои от случаите става дума за изплащане на суми от 200-250 000 лева на загинал човек, от които 30-40% отиват за адвоката, внесъл иска и водил делото.

Схемата започва просто - с голям кръг информатори, на които се плаща на парче. Те "дежурят" в болници, пред морги, пред гробищни паркове, или просто в мрежата. Събират информация от некролози и от уста на уста. За издирването на адресите на близки на пострадали се плаща на работещи в телефонни компании или на хора от службите по ЕСГРАОН, или пък се вземат с измама на болничния персонал.

Следващото ниво са т.нар. куриери. Те посещават близките или самите пострадали по домовете им, болници, санаториуми и ги убеждават да съдят застрахователя, а понякога и община, автомобилна или самолетна компания и др. за причинени щети. Целта им е да убедят човека, като му изтъкнат ползите от това и му кажат, че имат близък адвокат, който ще го направи без пари. Разбира се – срещу процент.

Тъй като се изискват много действия, за които пострадалите или техните близки нямат нито сили, нито средства, преговорите най-често завършват с договор и пълномощно, с което пострадалият упълномощава адвоката да го представлява пред застрахователни компании, съдебни власти и банкови институции. Нататък на ход са адвокатите.

Най-голяма печалба може да падне, ако загиналият е ром, например. Тогава е ясно, че наследниците му, които могат да претендират за обезщетение, са много. Затова адвокат отива в гетото, свързва се със старейшината и
иска от него да му предостави пълномощно от наследниците, за да ги представлява пред съда. Срещу някаква скромна сума те подписват и му предоставят пълни права, включително да получи обезщетението по личната си сметка.

Често тези хора не ходят в съда, нямат представа нито за хода на делото, нито за размера на обезщетението - всичко това прави пълномощникът им. И когато накрая той вземе обезщетение в шестцифрена сума, то отива почти изцяло за него. Измамната схема обаче реално се превръща в напълно легална, защото тези хора невинаги могат да четат и знаят под какво се подписват, или най-малкото - не разбират какво точно са подписали.

Изданието отбелязва, че обикновено между 50 и 100 000 лв. са обезщетенията, които съдът дава на близки или роднини за убит при катастрофа. Понякога пострадали предявяват искове срещу застрахователи за неимуществени вреди и до 5 млн. лв. За всеки случай обаче компенсацията е различна, уточняват съдии. Факт е обаче, че подобни дела обикновено не приключват бързо.

Бизнесът с обезщетения от катастрофи предизвиква възмущение в част от самата адвокатска колегия. "В случая не става въпрос за това да останат ненаказани виновни шофьори, но е недопустимо някой да реализира интереса си, като изкриви истината и натопи невинни, за да може застрахователят му да плати", коментират адвокати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пример за подобна схема е адвокатско дружество "Тошев и партньори" София. 40% без ДДС а процента върху изплатеното обещетение от застрахователя + допънителни адвокатски разходи по " делото"
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за идиотска статия. Адвокати,погребални агенции са виновни за това, че по пътищата на България шофират хора без грам съзнание. Адвокатите и погребалните агенции ли провеждат шофьорски курсове и раздават книжки; те ли са причината за липсата на култура на пътя. Престанете с тези дивашки статии. Имам чувството, че зад тази статия стоят интереси на застрахователи.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези пари си се полагат на жертвите, просто без адвокати няма как да си ги получат ..
42
0
 
5
 
! Отговори
НеАдвокат преди 6 години
До адвокатТвърде пресилено и надуто!Повечето от клиентите ви могат да пишат, но не могат /нямат време, а не грамотност/ да се запознаят с често променяните, допълвани и пр. закони, понякога дори недобре формулирани. Ако законът е точен, ясен, лаконичен и не се променя всяка година, гражданите ще го знаят и ще могат сами да се ориентират.
41
1
 
3
 
! Отговори
Dem преди 6 години
До до DemНе! Това е морално! Неморално е да се възползваш от малцинствата, които няма да получат обезщетението, а ще го вземеш ти. Само защото са неграмотни и "така им се пада". После да недоволстваш, колко са безполезни. Иначе, застрахователите не ги жали!
40
0
 
8
 
! Отговори
до Dem преди 6 години
Кое е неморалното адвокати и пострадали да водят дела за обезщетения срещу застрахователите!?!?!?!?!?!?
39
1
 
5
 
! Отговори
Dem преди 6 години
Има лек! Ако спре безумното шофиране по пътищата, ще "рухне" бизнеса на тези хора. Много ясно, че търсенето диктува предлагането. Защо се изтъква като схема, като е облечено в закони. Друг е въпросът дали е морално, но в България единственото нещо, което никога не е имало значение е морал.
38
2
 
4
 
! Отговори
балама преди 6 години
*** ноу лоши тия бе - искат да вземат пари за застраховка от "бедните" застрахователи.Крайно време е застрахователите да спрат да изплащат всякакви обезщетения и просто да държат вноските на сигурно място.
37
0
 
2
 
! Отговори
Nex преди 6 години
Има един ВЛ.Т. Той е царят, вре се навсякъде - по телевизия и новинарски сайтове. Тоя колко пари направи от катастрофи - нямате си и най-бегла представа.
36
2
 
17
 
! Отговори
Боб преди 6 години
И аз не виждам схема. Наистина роднините не вземат всички пари но и не инвестират нищо. В края на краищата Застрахователя плаща за услугата за която е нает. Хората на пострадалия вземат някой лев. Друг е въпроса какъв % взема адвоката и до колко морално е това. Но ако го няма адвокат-а, близките на жертвите няма да вземат нищо и от това печели Застрахователя. Също това е пазарна икономика, адвоката се труди и взема % от изкараното т.е. от кадърни адвокати се прави това.
35
4
 
10
 
! Отговори
анонимен555 преди 6 години
Проблема е в това, че недобросъвестни адвокати прибират по 20 30 40 % и нагоре от обезщетението на хората, а понякога и цялата сума чрез измама. Адекватно е всяка професия да е заплатена, но в нормални граници, а не за сметка на обикновените хора. Държавата просто трябва да регулира това чрез закон!
34
1
 
4
 
! Отговори
123 преди 6 години
До АнонименКато имаш застраховка плаща застрахователя. Ако нямаш, трябва от джоба даси ги извадиш. Ама то си трябва и акъл.
33
3
 
13
 
! Отговори
схема? преди 6 години
Аз не виждам схема, а съвсем нормално прилагане на законите. Ако си виновен-намират те и ПЛАЩАШ! Какво лошо има в това загубилите близък да получат обезщетение? Нали загива баща и децата оставя. Аман от *** журналисти, които търсят под вола теле.
32
0
 
8
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Няма нищо чудно в това. Още преди 20 години на запад се роди т.нар. професия "ловец на линейка". Т.е. стои си един човек в/около спешната помощ и при пристигане на линейка, той е първия човек който проверява причината за пристигането и веднага си предлага адвокатските услуги. Винаги има някой, който да бъде съден и да се прибират едни пари.
31
0
 
16
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 6 години
Нищо няма да се промени, все пак най-големият от тази схема "съветва"(разбирай се отчита) на най-висшето настоящо ръководство в републиката ни. Демек нищо лично, просто бизнес.
30
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали застрахователите напираха ВСИЧКИ да са с гражданска.Е, сега ПЛАЩАЙТЕ, бунаци.
29
0
 
25
 
! Отговори
Бизнесмен преди 6 години
Аз знам за близка , къса и топла връзка между някои решаващи органи и застрахователи. Всичко се прави в полза на застрахователите. Дори описаната схема е създадена от тях и се финансира пак от тях. За да е затворен кръгът .
28
0
 
24
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
В този грешен свят всичко е "бизнес".
27
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гереберастите станаха милиардери покрай тия катастрофи.Затова и умишлено не правят нищо за да ги предотвратят.
26
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво да кажем за политическия дивидент който извличат някои партии от Войната по Пътищата. Спомням си навремето имаше едно предаване Хора Пътища Автомобили.Въобще "грижата за хората" е перверзен бизнес.