Катастрофите – бизнес за милиони! Без скрупули, със смъртта

Адвокати и погребални агенции на печалба от трагедията на пътя
27 ное 2017 20:03, Красимир Ангелов
48
Катастрофите – бизнес за милиони! Без скрупули, със смъртта
Снимка: Булфото

Катастрофите у нас продължават всяка година да взимат по близо 800 живота. Почти тройно повече са ранените, а ПТП-тата освен тревожна статистика, се оказва, че са и прекрасен бизнес за някои.

Стойността на този бизнес е за близо 200 млн. лв. на година, с участието на адвокатски и нотариални кантори, както и погребални агенции, съобщава в свое разследване "24 часа".

В схемата за източване на застраховки основна роля играят адвокатите, които срещу сериозен процент от полученото обезщетение водят дела от името на пострадалите или близките на жертвите. В някои от случаите става дума за изплащане на суми от 200-250 000 лева на загинал човек, от които 30-40% отиват за адвоката, внесъл иска и водил делото.

Схемата започва просто - с голям кръг информатори, на които се плаща на парче. Те "дежурят" в болници, пред морги, пред гробищни паркове, или просто в мрежата. Събират информация от некролози и от уста на уста. За издирването на адресите на близки на пострадали се плаща на работещи в телефонни компании или на хора от службите по ЕСГРАОН, или пък се вземат с измама на болничния персонал.

Следващото ниво са т.нар. куриери. Те посещават близките или самите пострадали по домовете им, болници, санаториуми и ги убеждават да съдят застрахователя, а понякога и община, автомобилна или самолетна компания и др. за причинени щети. Целта им е да убедят човека, като му изтъкнат ползите от това и му кажат, че имат близък адвокат, който ще го направи без пари. Разбира се – срещу процент.

Тъй като се изискват много действия, за които пострадалите или техните близки нямат нито сили, нито средства, преговорите най-често завършват с договор и пълномощно, с което пострадалият упълномощава адвоката да го представлява пред застрахователни компании, съдебни власти и банкови институции. Нататък на ход са адвокатите.

Най-голяма печалба може да падне, ако загиналият е ром, например. Тогава е ясно, че наследниците му, които могат да претендират за обезщетение, са много. Затова адвокат отива в гетото, свързва се със старейшината и
иска от него да му предостави пълномощно от наследниците, за да ги представлява пред съда. Срещу някаква скромна сума те подписват и му предоставят пълни права, включително да получи обезщетението по личната си сметка.

Често тези хора не ходят в съда, нямат представа нито за хода на делото, нито за размера на обезщетението - всичко това прави пълномощникът им. И когато накрая той вземе обезщетение в шестцифрена сума, то отива почти изцяло за него. Измамната схема обаче реално се превръща в напълно легална, защото тези хора невинаги могат да четат и знаят под какво се подписват, или най-малкото - не разбират какво точно са подписали.

Изданието отбелязва, че обикновено между 50 и 100 000 лв. са обезщетенията, които съдът дава на близки или роднини за убит при катастрофа. Понякога пострадали предявяват искове срещу застрахователи за неимуществени вреди и до 5 млн. лв. За всеки случай обаче компенсацията е различна, уточняват съдии. Факт е обаче, че подобни дела обикновено не приключват бързо.

Бизнесът с обезщетения от катастрофи предизвиква възмущение в част от самата адвокатска колегия. "В случая не става въпрос за това да останат ненаказани виновни шофьори, но е недопустимо някой да реализира интереса си, като изкриви истината и натопи невинни, за да може застрахователят му да плати", коментират адвокати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много калпав човешки матрял тук! Не знам дали е само 80%, ама колкото е по-калпав, толкова е по-завистлив.
24
3
 
25
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Щом тиквата е 120%, ти колко си, щом той е премиер 3-ти мандат, а ти си в дъното на хранителната пирамида?
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9А Любимата ти тиква е 120 %!
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18Абе то и в нереформираната система г-н Никой като теб ще си лежи в затвора да го таковат мaнaфuтe. Така че - давай - гази!
21
7
 
46
 
! Отговори
адвокат преди 6 години
В правовата държава контрол върху всички осъществява закона, чрез съда, а не от нископлатени държавни чиновници.Обезщетенията за виновно причинени ПТП трябва да са не хиляди, а милиони. Колко стува човешкия живот ??? Когато си купя кисело мляко, което нито е мляко нито е кисело и продавача ми плати няколко хиляди обезщетение, тогава ще имаме нормална държава.! А, това, че ще взема процент от някой, който не може да си напише името е негов проблем и моя привилегия, за това, че съм учил !
20
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое му е измамното не разбрах. Станахте битер в пеевските блицове и шокове...
19
0
 
26
 
! Отговори
!? преди 6 години
пишете статии на нивото на хората дето подписват каквото им подадат, но пък четящите тук сме едно стъпало по-горе и някак ме обижда да чета подобни жълтини.Като вземем в предвид ,че голямата част от катастрофите са със съдействието на ПИЯНИ, ДРОГИРАНИ, хора БЕЗ КНИЖКИ или без застраховки -- пари се търсят от виновника, а той ако е имал нещо го прехвърля на близък преди делото и ядем дядовия.
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая схема е редовна в САЩ. И там искат 20% до 40% според уменията на адвоката.
17
15
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Ще карам както си искам при тоя съд, ако те знам кой си и отгоре ти ще мина и със два чувала суджук ще се размина със условна присъда и една глоба, а ти си лялякай После ще те навестя в болницата със кило банани и там ще ти набия един шут щом не ти трябва съдебна реформа ще лежиш по болници и морги не е особен проблем.
16
1
 
16
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Абе ти карай като човек, пък съдебната реформа да не те притеснява! Всички тарикати искате някой друг да ви оправя, а вие да карате като ненормалници в останалото време.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много мръсен бизнес но и той е обречен на фалит заради това,че населението ни намалява...
14
4
 
14
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Може и да сме *** и това ни извинява, а Тиквата като недебил какво го извинява къде е съдебната реформа къде са осъдените за пиянство зад волана превишена скорост и подобни ? Колко осъдени съдии има за корупция колко разследвани има ? Кой трбва да накара министрите си да работят вместо да ходи да реже ленти ?
13
3
 
1
 
! Отговори
Адвокате преди 6 години
Значи адвокатите печелят, когато някой ром бъде потърпевш от катастрофа. А старейшините (които между другото са политически финансово предугадими) печелят - то аз призовавам адвокатите да печелят по този начин пари, а всички останали дела да ги водят, както трябва...
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а защо тогава искат задължителна застраховка като вземат не реват.ако не ги съдиш ще те прекарат.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всеки джигит най-големия проблем е че няма по едно заптие с палка на мсеки ъгъл, да го пази от простотията му! Ама верно, че 80% сте ***!
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В схемата за източване на застраховки.......?????!!!ХА-ХАНякои медии (едни и същи обикновенно) са "възмутени" че адвокати помагат на хората да си търсят правата от.........ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ.Боже колко мъка и КОРУПЦИЯ върви по земите български.Застрахователи платили на 24часа, днес.бг и други ДУПЕДАВЦИ да *** в тяхна полза.Какво източване, какви пингвини в Сахара бе КОРУМПЕТА мръсни?!
9
2
 
33
 
! Отговори
Борнео преди 6 години
Адвоката не издава присъди, за това има съд.Тъй, че леко с "измамите".Правото е за бдящите, не за спящите.
8
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе все Тиквата ви е виновен, че сте от 80-процентовите! Тъпaнapu!!!
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да му мислят онези, които карат без застраховки!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слагаме камерки дебнеме се, а какво дебнеме глоба да речем 50 кинта плащам заминавам пак си калам докато се утрепя някъде или пък утрепя някой ако слагаме едни камери заради едни 50 лв Тиквата да си завре камерите в дирника.Ако ми конфискуват колата няма да мога да карам но Тиката е стахли и знае че няма да гасува за него ако ми конфискува колата същото е и с опозицита и на тях им трябват гласове И с демокрацията напред към ГРОБ-ищата. Щом има война на пътя президента да обяви военно положение.