Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!

Започват преговори с другите православни църкви за признаване на МПЦ
Обновена: 27 ное 2017 13:27 | 27 ное 2017 13:27,
151
Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. БПЦ започва и преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

В момента Църквата на Македония не е призната от другите православни църкви.

Още по темата

Светият синод на Македонската православна църква изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

"Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва: "И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове", се казва в отговора на Българската православна църква.

След днешното си заседание Синодът обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Синодът определи и Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ. В нея влизат Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е подвеждашо нищо не е решила БПЦ а просто тупа топката и чакя инструкции от Русия! За да не се реши един въпрос се съставя комисия.Такава комисия за Македония БПЦ е съставяла и преди и резултата е нула.
79
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ни вкарат във война със Сърбия и Гърция, които имат териториални претенции и авторско право на името Македония. Турция иска Македония да се обедини с Албания, а Румъния винаги застава на страната на Сърбия и Гърция и ще ни обкръжат отвсякъде както през 1913 г.
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието е некоректно, ни майки, ни татковци - няма такова нещо, нищо не сме решили! Нашият Синод много умело се измъкна от тази клопка, с която македонците се опитват да легитимират измислената си църква и измислената си държава пред православния свят.
77
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неведнъж съм казвал, че външната ни политика е изключително аматьорска и ще ни доведе до големи проблеми. Баце без да се замисля изпълнява заръките на Меркел и Макрон да отдалечи Балканите от Русия, но нашенеца изобщо не си задава въпроса за ползите и вредите от подобни стъпки. Кара си по инерция.
76
4
 
4
 
! Отговори
didko преди 6 години
Син съм на велико племе
75
9
 
15
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
Справка за вас: след войните на миналия век стотици хиляди български македонци се изселват в България. Истинските македонци и поколенията им отдавна се прибраха в България. Тези там са албанци, роми, власи и сърбомани, плюещи всичко българско и наричайки ни татари. Да ходят да се молят за независимо мюфтиство от Албания или да се кланят на Зевс както кумира им Александър Велики!!
74
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следва обща железница, обща електроенергийна мрежа, общи магистрали, търговия, ще празнуваме заедно празниците и т.н. и братството между България и Македония ще стане факт искат или не русофилчетата.
73
4
 
2
 
! Отговори
мурзилка преди 6 години
До Анонименимаш предвид Гай Юлий Религий , или химическия елемент с същото име?
72
2
 
7
 
! Отговори
А.Шикългрубер преди 6 години
другаре, услужливите и възпитани зайчарски сервитьори не са добри отношения българия-сърбия. добри отношения българия-сърбия са часове по български в западните покрайнини. има ли, че не съм питал
71
12
 
8
 
! Отговори
ицо преди 6 години
Надявам се това да е хитър ход от БПЦ и въпроса да приключи до тук, без никакво признаване на македонска независима църква. Да съживяват Тито да им я признае, смешници коминтернски. Колкото отделен език имат толкова и църква. Дори и нашите попове да се продадат, сърбите и гърците ще са вето до край. До тук с комунистическите им фантази на "братята" македонци.
70
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религийте са най-голямото зло на земята.
69
3
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен72и сега ако не беше ал бънди а кеш мони глава на държавата, едно съвместно учение на българската и македонската армия, референдум и бригада специални сили у скопие за организиране на съвместен щаб. ердоган и гръците дават банкет, вова пу гълта слушалката на червения телефон, а мишо трите ракии на гладно и гоце трипера се опитват да взривят данон да не са валат.
68
7
 
10
 
! Отговори
IC XC преди 6 години
Аз съм православен, но кой от православните държави ни е истински съюзник и приятел, няма такъв. В историята най-големите съюзи сме ги изграждали с католици и протестанти !
67
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен67Заради 2 млн македонци ще си развалим тотално отношенията с Гърция и СърбияДругарю, другарю, до къде я докарахте а?Ахахахаха всичко лошо за Сърбия, Гърция и Русия е добро за България и Македония.Историята го е доказала !
66
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мога да кажа само - Да живее България, да живее Македония да живее дружбата с братския народ!Сърби и руснаци се пукат от яд, ох какъв КЕФ!
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви сте вие бе ше ви питам Аз Вас искате ли или не да стана майка ? библейско непорочно зачатие ей така от въздуха . за половин час и тва си е .
64
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 62 Не ние, МПЦ-ОА ,са писали в писмото,че сме майка-църква.
63
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това решение не е на БПЦ, а на Бойко Борисов. Наредил е на Послушника си Неофит и той изпълнява.За добро или за лошо - бъдещето ще покаже.
62
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
условието е да се възстановят всички български църкви в македония и да се махнат югославските фалшиви надписи. което е около 100% от църквите им :)
61
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради 2 млн македонци ще си развалим тотално отношенията с Гърция и Сърбия.Хайде с Русия Плевнелиев ни ги развали отдавна.Освен това в Македония повечето са мюсюлмани, така наречените шиптари.