Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!

Започват преговори с другите православни църкви за признаване на МПЦ
Обновена: 27 ное 2017 13:27 | 27 ное 2017 13:27,
151
Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. БПЦ започва и преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

В момента Църквата на Македония не е призната от другите православни църкви.

Още по темата

Светият синод на Македонската православна църква изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

"Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва: "И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове", се казва в отговора на Българската православна църква.

След днешното си заседание Синодът обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Синодът определи и Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ. В нея влизат Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
3
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
Това не го знаех и чак днес го научавам,но за мен такова решение е повече положително отколкото отрицателно.
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега и църквата им ли ще дундуркаме? Това величаене на България ще спре в момента, когато/ако/ ги приемат в ЕС. Макетата са лукави и нелоялни. Лисича работа. Още карат българските танкове, а рушат военните ни паметници. Не може да им се гласува доверие
138
3
 
1
 
! Отговори
българин преди 6 години
Така се започва - първо църквата-майка , а после майка - България, но е по- добре да си ходят към Сърбия .Няма нужда и Македония да носим на гърба си.
137
0
 
1
 
! Отговори
Мислещ преди 6 години
Заглавието ви е подвеждащою. Светия Синод не се е произнесъл, че БПЦ е майка на МПЦ. Той е взел решение да ходатайства пред останалите поместни православни църкви за канонизиране на статута на МПЦ, при условие, че тя припознае. БПЦ за своя майка. Не съм специалист, но това припознаване трябва да има канонична, а не само декларативна стойност и по-важното е да доведе до подписване на споразумение за практически стъпки към уеднаквяване и съвместни богослужения на всички църковни празници !
136
5
 
5
 
! Отговори
Наблюдател-оригинала преди 6 години
Това е грешка!Макетата много удобно се възползват от нашето чувство на привързаност към тях-както се казва любовтта е сляпа".Ако някой си направи труда да провери какви неща пишат в техните медии ще се убеди що за хора си говорим.Не бъдете глупави-след 20 години тази измислена държава ще се разцепи.Честно казано по-добре да си ходят към сърбия. Няма нужда от още едно малцинство,а те явно вече са необратимо промити- приемете го!По-добре да се фокусираме върху безарабските ни братя и емигриралите!
135
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До наблюдателедин е Отец на всичките църкви и всичките вери
134
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Дотук добре, ама кой е бащата?
133
3
 
5
 
! Отговори
11112222333 преди 6 години
Тръгнал Ванюшка пияницата да се сравнява с АМерикано а жена му мечтае за Американо да се жени а дъщеря му му лапка за лъжти стотинки. Иначе и ванючка бедняка и той велика империя бил . ПФУ Ваша мама сръбска наядена с уранови бомби ваща мама руска алкохолизирана и мизерна проста. Аре умрете от злоба скоро закон на ЕС за фалшивите новини и медийките ви на ***.
132
3
 
7
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Каквото и да е - все е за добро! Този акт е стъпка за сближаване на изкуствено разделения на два народа народ. Не може да стане изведнъж - трябва постоянно! Наша задача и дълг е да приемаме Македонците като част от нас, като наши...
131
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Охридската архиепископия ако се признае под името македонска означава че признаваме македонската нация,от тук насетне може да очакваме всичко,какви общи празници какъв един народ в две държави,това може да се окаже много скрит капан,ако ще ги признаваме да ги признаем като Българска охридска архиепископия в Македония
130
4
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Българската Православна Църква е майка и баща на всички църкви, а целта на макетата е да докажат, че даже и църквата им е македонска както и измислената им държава.
129
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво това е начин да се спаси Българската църква след унищожението и от руската инвазия
128
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не е съгласен с Македонската православна църква, ще спомене подобаващо майката и. По добре е да си остане сираче. Защото Македония си го е заслужила. Особено към България.
127
3
 
3
 
! Отговори
Телепат преди 6 години
До ДжурналистБащата на Македонската църква е старрото ДС, което такова майката на Македоснската църква - Българската Православна.
126
0
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До ФриджеротПак ще има "бу;гари-татари", злоба и омраза.----------------------Свърши се с тая сърбоманска мантра за татарите. Още еднъж-два пъти ще я повторят някои като Миленко и това ще е.
125
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА според мен, руснаци, сърби и най-вече гърци ще отговорят отрицателно на идеята.-----А защо требе да боли у я?
124
4
 
6
 
! Отговори
Джурналист преди 6 години
А бащата на македонската църква кой е тогава?
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави впечатление,че макетата държат да бъдат признати ,като МАКЕДОНСКА ПЦ-ОА.Още повече ,че СПЦ им призна Охридската архепископия ,но само ,като чсст от диоцеза на СПЦ. По умни ли се правят от Палестинци,Сирийци,Египтяни които църквите си наричат Йерусалимска,Антиохийска/въпреки,че Антиохия е в Турция/ и Александрийска!
122
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.....и не закъсня благодарственият отговор на скпояните.....обаче там пак стои легитимна,афтокефална МПЦ-ОА ох завалиите, всички знаят за какво иде реч но как да признаят и сега хем са легитмна афтокефална хем пък никой не им го признава това и търсят застъпник,е това е резултата от измислянето на народи,езици и църкви и тяхната "история"!
121
12
 
7
 
! Отговори
емир преди 6 години
А от Главно мюфтийство искаме да им станем "баща". Така ще станем истинско семейство.