Българинът – реалист, иска нормална заплата: 2000 - 2500 лева

Обществото ни е докарано до фалит, смята Нидал Алгафари
28 ное 2017 12:00,
215

"Българинът е реалист, защото не сочи, че иска невъзможни доходи. Той иска нормална заплата, близка до тази в Чехия и Унгария, а не се сравнява с французите и германците. Той знае къде трябва да бъде след 25 години преход. Хората между 18 и 35 години се чувстват най-щастливи и вярват, че нещо ще се промени", това каза пред Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева по повод изследването на център "Тренд".

То показва, че 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот. Точно толкова обаче е и делът на сънародниците ни, които се определят като щастливи. В същото време всеки пети българин твърди, че има спестени пари. Половината от сънародниците ни ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. За една четвърт от живеещите в столицата желаният месечен доход пък е над 2500 лв.

Още по темата

Според политолога тази 60% неудовлетвореност на българина носи потенциал за реформи, а политиците трябва в най-скоро време да ги направят, защото се появяват хора като Слави Трифонов, които ще "яхнат" народното недоволство.

Според писателя и режисьор Нидал Алгафари в това проучване има голяма грешка, защото хората в страната събират жълти стотинки, за да си купят хляб.

"Политиците не само наричат народа дебилен, те го правят такъв. Обществото ни е докарано до един фалит. Ще е доста градивно ако се оглеждаме по-добре по време на избори - да избираме политици, милеещи за страната", коментира още Алгафари.

Заместник-председателят на Института за дясна политика Георги Харизанов уточни, че тези данни са усреднени и по тях не може да се каже какво е състоянието на българския народ.

"Обществото ни е в пъти по-добре от преди 5 години. Има двойно увеличение на средната заплата, стандартът на живот се е вдигнал значително. Проблемът е неравенството, заради което никога няма да можем да кажем "ние сме богата държава", отбеляза още гостът на "България сутрин".

Той допълни още, че народът прекалено много е бързал да се развие по време на прехода и точно затова сега на всеки му се вижда, че не е получава това, което заслужава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите в IT сектора на запад намаляват , 2-6% единствено програмиране на вградени системи расте за Германия и Франция.. Java , .Net всичко е надолу ..
177
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хорааа! Нещата са зле. С толкова лентяй на гърба на държавата като вдигнат заплатите и пенсиите нали работниците в частния сектор трябва да ги плащат. Решението е-1.Със закон да се вдигнат постепенно заплатите в частния сектор и да изпреварят държавния. 2.Намаляване поне на половина щата на всички администрации,полиции,пожарни и т.н. Тогава ще усети нормалния човек по-добър живот. Аман от хрантутници....
176
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То познавам един от IT сектора, ама работи дето се вика денонощно. Взима пари за които малко хора в България могат да мечтаят, но това не е за всеки. Той е започнал от дете. И така като гледам не вярвам да се пенсионира на 40, защото вече върви към тази възраст. Интересно защо да се пенсионира? Работата му е като хоби за него, парите които взима са страхотни.Вече взимат пари и те. Но преди време не беше така.
175
4
 
14
 
! Отговори
До 182 преди 6 години
Баща ми е на 53, работи си в IT сектора и съвсем не се е засилил да се пенсионира. Доста синиъри имаме в моята фирма също около 50, и разбира се, че трябва да си добър. Не е въпроса, че няма възрастни програмисти, а че се очаква на 35 вече да имаш опит и ако нямаш - да започнеш от джуниър. Имала съм джуниър на 50 в екипа си, аз лично съм го обучавала, и да понякога по-бавно схващаше, но след като беше съгласен да почне от началната заплата (около 700) и работеше съвестно - нямаше проблем.
174
0
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
До Анонимен Земя Третата откъм Слънцето.
173
3
 
22
 
! Отговори
ОТ КЪДЕ преди 6 години
От къде тези пари като структурата на икономиката ни е като тази в третия свят - лека промишленост и работа на ишлеме (от Западна Европа изнасят ръчния труд у нас). Единствено аутсорсинга в ИТ сферата е горе-долу добре платен според стандарта у нас. ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ (а и автомобилостроенето) ЛИПСВАТ! Там в високата добавена стойност.
172
2
 
17
 
! Отговори
Pen преди 6 години
До 180 Ами като има кой да се хваща да работи без пари си е техен проблем.Човек който си цени труда няма да се хвана на 1000 лева в Пловдив понеже не стигат за нормален живот.
171
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не забравяйте, че В ИТ сектора се пенсионират на 40, това е, за тия които са с връзки и са добри, може да им предложат място за тиййм лидер и да следят новаците, на мен ми казаха, че на 35 да започвам, то трябва да съм или гений или някакъв дето се учи много бързо и реално пак за работа в тоя сектор имам няколко години и после си аут ъф дъ гейм. Кой е виждал програмист над 45, аз лично не, вече има джунър академи за деца 7-8 годинки, на 15-16 ги вземат, може. Това е.
170
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, нормални заплати от 2500 лв. Тея от коя планета са ?
169
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ви говори за хиляди в ИТ сектора, явно слушате новините, където ви ги представят така нещата, за Пловдив, рязане на снимки, обработка в ИТ фирма 700 лв. чисто, за ПХП джуниър 1000 лв. това са стартови, уеб девелопер 1000 лв, СЕО - 700-800 лв. Какви 2,3,4,5 бона на месец, има да, но това са единици и то в София. Другите работят за чужди клиенти по проекти, може, но това са за Пловдив заплатите.
168
5
 
15
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Аз работя в Испания.Тукс 2500 евро са много по малко от 2500 лева в София.Осигуровките са ми 700 евро на месец.Тъй че тия заплати са много.
167
1
 
13
 
! Отговори
Боко Тиквенко преди 6 години
нека си иска, някой трябва да храни *** и арабите... не може!
166
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде вече в ЕС взимат поне 1000 евро. Само Румъния е изключение, но и там се вдигат заплатите с по-бързи темпове. Отделно в Румъния няма таван на пенсиите и няма замразени заплати, и икономиката е най-бързо развиващата се в ЕС и имат антикорупционна комисия и закони, които работя, и *** осъдени политици.Тук съдът е червен, заплатите са комунистически. Кой ще иска да работи за 300 евро при положение, че дори в Чехия ще взима 1000 евро, а в Германия ще взима 2000 евро?
165
6
 
13
 
! Отговори
до 176 преди 6 години
Е как бе, нали от 10 години управляват сините. Скъсаха се да правят реформи, да асфалтират, да редят павета - а ти нищо не признаваш.Може ли такова нещо.
164
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората са отчаяни, това е истината и затова се бяга на Запад.Причините за това отчаяние са много, липса на реални реформи, продължаване на комунистическите практики, владеене на всичко в държавата от чевени, неработещи съд и прокуратура, липса на качествени закони, неспазване на законите, които има, връзкарщина, липса на възможност за развитие, липса на адекватно възнаграждение на труда.
163
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз имам едно мижаво висше, не помня вече по какво точно беше.Ама съм го изкарал само с тройки така че не парадирам особено с него.
162
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време, разглеждах документи на лице, което кандидатства за работа - беше се представил като " магистАр", специализирал " управление на риЗка". Къде е нивото на висшето образование!?!?!?
161
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мойто висшо не ми го признават понеже съм го бил завръшил по времето на комунизмоа сега били демократи и искат демократско висшоама аз съм вече стар и неможем да помним много дългонекъде от сутринта до обедпосле почвам да не помним и ми се спи
160
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и ас имам вишо по бране на вишниама моем да си ги берем и без вишотопонекаго дори не си го носим
159
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз имам три виши и ми плащат общо 3 хилки - по хилядарка на вишутака съм се договорилиначе напускам