Балон ли са цените за недвижими имоти у нас?

Експерт: Сделките, които Европа използва като данни, са нереални
29 ное 2017 21:15, Красимир Ангелов
33
Балон ли са цените за недвижими имоти у нас?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Има ли балон на пазара за недвижими имоти в България? Европейската комисия заяви, че трябва да се притесняваме, че цените са завишени.

Темата предизвика дискусия между гостите в студиото на "Денят ON AIR" - журналистът Светослава Рудолф и брокерът Маноел Попов. Рудолф смята, че информацията е реална и даде пример с голямото търсене на имоти в столичните квартали "Студентски град", "Младост" и "Витоша", където се купува чертеж, преди да има първа копка.

"Няма никаква гаранция, че хората ще получат тези имоти", подчерта обаче журналистът.

Маноел Попов пък смята, че определението "балон" е твърде пресилено. "Нямаме наличие на външни инвестиции на пазара, за да смятаме, че има "балон", твърди той.

Според него сделките, които Европа използва като данни, може да се определят като нереални.

Причината - някои от тях са осъществени в нотариална форма миналата година, а са влезли в Агенцията по вписванията през текущата.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: имотиброкериBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
Истински и Искрен преди 6 години
До @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@Първо на запад плащащ 50 квадрата, Получаваш... ааа - 50 квадрата! В *** - плащаш 137 квадрата получаваш... ааа - 88 квадрата "светла" площ. ЦЕНИ:Източен Берлин - 2400 -2800 евро/кв ново строителствоБУЛГАРИСТАН - 1200-1500 евро/кв ново строителство Цената излиза ЕДНАКВА , а разликите в жизнения стандарт - КАТАСТРОФАЛНО ГОЛЕМИ!А смятайте *** такива! Нямаше да се възмущавам толкова ако не беше поредния *** пратен да пуска поръчкови мнения.
27
0
 
0
 
! Отговори
Интелект-без-граници преди 6 години
..., породени от съществуващи НЕПАЗАРНИ МЕХАНИЗМИ за разпределяне на финансовите средства.В периферията на ЕС паричните потоци се насочват в някакви структурни ПРОЕКТИ които не създават икономика, а само корупция и грабеж.ДА НЕ ПРОПУСКАМЕ ФАКТА, ЧЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ ТЕЗИ ПРОЕКТИ СА ЛИЦЕНЗИРАНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДВИЖЕЩИ СА НА ПЪРВА СКОРОСТ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ , а на държавите от ПЕРИФЕРИЯТА остава само надеждета ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ИМ да получат трохите от софрата на големите.
26
0
 
1
 
! Отговори
Интелект-без-граници преди 6 години
Филма който ни се прожектира от Драги ще има своя завършек през месец февруари 2018 година, когато на местото на ДЖАНЕТ ЙЕЛЪН застане избраният от Доналт ТРЪМП представител който ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ УВЕЛИЧИ ЛИХВИТЕ!!Това ще подложи на голямо изпитание ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА и то точно в нейната периферия.Огромен проблем за европейската банкова система са натрупаните ДЕПОЗИТИ които не съответстват по темп на изоставащото нарастване на производителноста, а са в резултат на КОРУПЦИОННИ ПРАКТИ
25
2
 
1
 
! Отговори
Ала бала преди 6 години
Няма балон, има хора с пари - за картинки на имоти плащат по 1000-2500 Е /кв.
24
0
 
14
 
! Отговори
355,4 преди 6 години
Не купувайте сега, по-добре още 1-2 г под наем и цените ще паднат. Новите сгради са строени от мутри с най-некачествени материали, не ги правете още по-богати! Себестойност на нов апартамент е около 200-250 евро/кв ( без център) за големите градове .
23
1
 
6
 
! Отговори
вечните хватки преди 6 години
Колкото по-скъпи са предлаганите жилища,толкова повече се печели при РЕАЛНАТА търговия!Балъците, свирепи от алчност и подведени от простотията си,надуват цените,и се облизват нетърпеливо,без дори да помислят,че вършат работа на друг!!Реално те определят тавана!А тарикатите продават невидимо на половината цена и тихо печелят от оборот!Тая работа не е за всеки!
22
1
 
6
 
! Отговори
Балона се пука скоро преди 6 години
Не е само за София този балон, както някои твърдят по-нагоре, живея в голям областен град, панел 2-ст в краен квартал е около 30-35 хил евро, преди 3-4 г беше около 20-22 хил евро. За тухла още минимум 10-12 хил евро отгоре. Строени са 1970-1972 г !!! В близките села до 10-12 км порутени къщи с 1-2 спални на гредоред без баня и тоалетна са по 20-25 хил евро , масивните тръгват от 50-60 хил евро .
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балон е когато не се изплаща за 10-12 години. Щом за този срок се изплаща от наема значи цената е реална , всичко над това е нереално.Това че някой мързеливец и алчен иска да печели от квадрат 500% си е друго. И когато няма държавна фирма която да регулира цените ще е така. Алчните ще искат и ако има роби да плащат нека плащат. Били европейски заплатите чета в коментари. Каква е средната заплата за страната?
20
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При сто евро пенсия за много от хората и при 500 лева заплата пак при много от хората и при хиляда евро квадрата това не е балон ,а направо цепелин
19
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Имотния балон най много е голям в софия и не толкова голям в Варна Пловдив и Бургас в другите части на България е свален под всякакви норми купуваш имоти на цената на материалите с които е построен.Няма работа и имотите са на ниски цени.И това ще се измени но ще мине време.
18
3
 
27
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 6 години
няма смисъл да купувате имоти на тези цени ! просто си живейте под наем и ви боли фара .... на ЗАПАД отдавана са го научили това нещо ...... когато им писне се местят ! ачко теглите кредит от банки ше ви разорят ..... от 4 % лихвата ше ви стане на 8-10% ........
17
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв балон бе! Даже са ниски цените. Супр местоположение, перфектна инфраструктура и обществени услуги. Аз редовно отскачам до Виена на опера. Паркирам БМВ-то в градинката пред панелката ми в Люлин и с метрото до Летището. Хващам самолета, изглеждам представлението и газ към летището с обратният полет. Бързам да не го изпусна за да не седя цяла нощ на отопляемите Виенско летище, пък и да хвана последната мотриса за Люлин.
16
35
 
4
 
! Отговори
Драго преди 6 години
Не мисля че е балон. София си е един сравнително приличен европейски град или поне централната и част. Това придружено със заплати които са вече близки до европейските плюс ниски данъци го прави съвсем нормален процес.
15
17
 
3
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 6 години
Балон?! Я вижте какво става с имотния пазар в останалата част на ЕС!!!!!!!!!!!!!!!Да тук, растежа и по динамичен , но още на светлинни години от останалия ЕС!!!!!!!С вдигането на цените , и то само в София, се вдигат цените и на други сектори в закъсалата и мизерна българска икономика! Вдигат се заплати, можем да мечтаем за достигане на средно европейско ниво! Анализаторите да си гледат работата!!!!
14
6
 
6
 
! Отговори
GURU преди 6 години
Балон или не, 6 години живях по квартири и дадох 30 000 лева за тоя "лукс".
13
2
 
5
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
До 11Айде малко по-леко. Предлагаха ми двустаен апартамент на първия етаж в Атина за 30 хил. евро. Когато отидох да го видях, оказа се апартамент в стара сграда с гредоред, на партерния етаж до тротоара и от тротоара директно се влиза в хола. За толкова пари - толкова.
12
1
 
16
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Имотен балон = лесни кредити. Това е ясно. Но защо имотен балон има само за София и големите градове, а не за другите населени места. И как ще спасиме парите от инфлацията, от ниските лихви по банкови влогове, от повишаването на цените на всичко, от рискови банки и т.н.
11
7
 
19
 
! Отговори
сравнение преди 6 години
Къща в Германия с 12 стай на 5 км от голям град е закупена от българин за 25 000 евро.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом има кой да плаща по 3000-4000 лева на квадрат при това без дори сградата да е построена значи има хора с пари които да купуват.
9
4
 
38
 
! Отговори
жоро преди 6 години
До ИМОТНИЯ БАЛОН Е ФАКТ Няма нормален човек,който ще даде 100 хил.евро(120 000 дол.)за коптор в София.Няма никакво значение къде.Ако ще да е на местото на мавзолея на Г.Димитров пак ще бъде в мутренска д-ва без бъдеще,западаща всеки изминат ден.Нормалните и млади хора в Б-я изчезват със стотици всеки ден.Лошото предстои,неминуемо.Само луд ще инвестира в имот в ***.