Да признаем МПЦ? Добре, но и Русия ще е против!

Проф. Божидар Димитров с коментар пред Bulgaria ON AIR
29 ное 2017 09:37,
39

Решението на Светия Синод да "осинови" Македонската православна църква най-вероятно няма да бъде подкрепено от Сръбската и Гръцката патриаршия.

Според историка професор Божидар Димитров Руската православна църква също ще бъде против.

Още по темата

Сръбската православна църква е изненадана от решението на Българската да представлява Македонската пред останалите патриаршии. Новината от София възбуди църковните кръгове в Белград, пише сръбският официоз "Политика".

Според изданието сръбският Свети Синод е обсъдил случващото се между София и Скопие.

Предстои комисия от български архиереи да разговаря с македонските владици и да реши как ще действа с останалите православни църкви. Вижте целият коментар по темата в репортажа на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
До СульоПульоАтан II преди 6 години
...горене на живи хора! Какво е отношението на Казандзакис към чернокапците сме чели! Те затова не са разрешили да бъде погребан в гробището. Всяка от църквите носи своя позор, своите грехове. За процеса, който настана - сближаването м/у България и Македония, нашата църква трябва да играе точно, умно и без да предизвиква другите, да вземе най-правилното решение в полза на страната ни!
35
2
 
1
 
! Отговори
До СульоПульоАтанасИ преди 6 години
Каквото повикало, това се обадило! Нашите блюдолизци, за да угодят на новата голяма акула - САЩ свършиха всичко, за да накарат Русия и руснаците да се отвратят от нас! Живял съм там дълго и се кълна, че ние бяхме обичани от обикновените хора повече от всякакви други народи! С една сантиментална, ирационална, детински глупава обич! Църковните въпроси не ме интересуват. Аз съм антиклерикал. РПЦ в историята си е била дълбоко ретроградна. Щом е отлъчила даже Лев Толстой! Гонения на староверите, гор
34
2
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Наскоро четох в един италиански сайт на тема религия, че първата държава официално приела християнството е Армения, вторат е България а третата е Римската империя. Само дето съвременна история както и църковните историци не признават оногондурската архиепископия, ако и да е съществувала. Създадена е от св. Павел и последователите му и е имала диоцез на целия Балкански полуостров, Южна Украйна и Унгария. А това са териториите на Кубратова и Симеонова България.
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да внимаваме сърбите да не ни ударят в гръб, както преди. Повече войски на сръбската граница. Те ни се подиграват с Цветан Василев.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Владимир Владимирович какво е казал по този въпрос?Всичко дължим на червената армия, ако не бяха нейните победи нямаше да има МПЦ и прочие
31
1
 
14
 
! Отговори
Интересчия преди 6 години
Сръбската ПЦ не признава МПЦ. Защо ? Защото такъв е интереса и !Руската ПЦ не признава МПЦ. Защо ? Защото такъв е интереса и !За гръцката още не се знае сигурно.Интереса на БПЦ е да признае МПЦ ! Е тогава да си пазим интереса !!!
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официално още не е
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не е ли мюсулманска страна
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 27: "Да бпц построи наи голямата джамия в русия ако не бехме ние русия щеше да победи исляма"Руската ИПЦ е отдел на КГБ...затова построи най-голямата джамия в Москва - метани на Кадиров !
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мпц по този начин ще спаси бпц от руско комунистическо осакатяване
26
4
 
2
 
! Отговори
до цитат преди 6 години
Да бпц построи наи голямата джамия в русия ако не бехме ние русия щеше да победи исляма
25
4
 
14
 
! Отговори
Цитат преди 6 години
"Ако да не бяха български духовници и просветители, Русия беше на косъм да приеме исляма""Академик Лихачов
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18 Точно така ! Да добавим ,че макетата се имат за наследници на Архепископията Прима Юстиниана,съществувала през 6-7век има няма 100 г.,след като аварите разрушават града ,няма достоверни сведения за нейното съществуване.Даже твърдят ,че родният град на тракиеца император Юстиниян Велики бил в Македония ,а повечето историци твърдят ,че е бил в юж.Сърбия.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 Официално автокефалните ПЦ са 14 .Защо например Американската църква не признае МПЦ ,тя има същия проблем ,призната е от 2-3мисля.Също така Грузинската и Румънската.Йерусалимската е най-стара и се знае ,че не се подава на внушения от вън,нека те да ги признаят!
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в целия този панаир няма нищо общо с Християнството ! завета на Христос е Любовта към хората !а тея кви са - делят се,отлъчват,признават ,сигми ,шмигми ? кой по-главен,кой най-важен ?
21
1
 
12
 
! Отговори
За жалост си прав преди 6 години
До СульоПульоАтанасИазЗа съжаление си прав. И ние като, както винаги, по-католици от Папата, направихме не малко да се докажем за пореден път като послушници на новите големи братя, та с пълната си липса на суверенитет си заслужаваме презрението. Но и четейки руски сайтове, в новините за България, отношението е ужасяващо. А и там обикновено се пише или лошо, или нищо за нас. Нашите форуми е поне 50 на 50, докато при тях, 90 процента от пишещите са леко казано надменни спрямо Бг.
20
2
 
2
 
! Отговори
СульоПульоАтанасИаз преди 6 години
Върви ти на пазара с другите каскети им чети глупостите от къде идва кирилицата :)
19
3
 
13
 
! Отговори
СульоПульоАтанасИаз преди 6 години
Положителното в цялата история - с действията и коментарите си (в последно време) Русия недвусмислено показва, че интересите им не съвпадат с нашите. И явно вече са се отказали да къткат местните ни заблудени каскети, затова стана открито демонстрирането на антибългарски позиции и коментари.
18
2
 
7
 
! Отговори
Четет и Мислете преди 6 години
Кажи го на МПЦ .Те твърдят ,че султанът им е дал Екзархията -МАКЕДОНСКА.Те не искат да се върнат в БПЦ, те искат църква за античката македонска нация. нашите викачи извършват нове национално предателство , искат БПЦ да признае безусловно македонската нация
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да е чул,че руснаците са против?Според владиката Стефан,който е начело на МПЦ,Патриарх Кирил не против МПЦ ,но трябва ,да си решат проблемите със СПЦ.