Гроздова, сливова... Не, пием ракия от зърнен етанол!

Валери Симеонов ще иска промени в законите заради сивия сектор
29 ное 2017 16:30, Анисия Иванова
33
Гроздова, сливова... Не, пием ракия от зърнен етанол!
Архив: Булфото

Ще поискаме промени на съответните закони, така че на всяка фабрично произведена ракия отзад на етикета да пише колко процента е зърненият етанол. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг пред журналисти в сградата на Министерски съвет, където той обсъди с представители на Национално сдружение "Българска домашна ракия" предложенията им за борба срещу незаконните обекти за дестилация и сивия сектор.

Заместник министър-председателят заяви, че в големите спиртоварни не се произвежда ракия от грозде, кайсии, праскови и сливи, а всъщност там се произвежда тази спиртна напитка от зърнен етанол. Причината, по думите на Симеонов, е, че в момента българските закони позволяват ракията да се произвежда със съдържание до 60 на сто зърнен етанол.

Той уточни, че зърненият етанол не е вреден за здравето, но той не съответства на представата на потребителя за качествена и истинска българска ракия. "Тази напитка е всичко друго но не и ракия", добави Симеонов, цитиран от БТА.

Той информира, че зърненият етанол се произвежда от големите спиртни фабрики, като се получава от царевица, зърно и меласа. По думите му зърненият етанол се използва за производството на ракия, но на шишетата не пише какъв е неговият процент - т.е. на изходна продукция, която няма нищо общо с продукта.

Според Валери Симеонов този зърнен етанол се продава и на незаконните казани за ракия. Това намалявало качеството и себестойността на спиртната напитка. "Един литър ракия, който е произведен от спиртен завод, вие го намирате на около 10 лева литър, себестойността на производството е под 1 лев. Много е евтин този спирт, който се произвежда от зърнен етанол - около 50-60 стотинки на литър", допълни Симеонов.

Вицепремиерът уточни, че в тази цена не влиза шишето, тапата, труд, акциз и ДДС. По думите му, когато се плати данъкът от производителите, които спазват точно технологията на производство на истинска българска ракия, себестойността за 1 литър ракия излиза около 6.20 лева на литър.

Вицепремиерът Симеонов призна, че в настоящия момент в този сектор все още има доста нерешени проблеми. По време на срещата се е разбрало, че притесненията на Национално сдружение "Българска домашна ракия" най-вече са породени от мащабния сив сектор в областта на производството на ракия.

"Приблизително между 3 и 6 хиляди малки дестилационни казана работят в България и спрямо тях не се прилагат необходимите контролни и предвидените в закона репресивни мерки", заяви Валери Симеонов.

Законно регистрираните малки обекти за дестилация в България са около 1 500, а незаконните обекти са между 3 и 6 пъти повече, посочи той. Последиците, освен нарушаването на закона, са и в това, че и регистрираните и законни обекти за ракия започват да избягват плащането на данъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
25
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Който и каквото да ви говори,става въпрос за пари!Очаквайте поскъпване на алкохола,както на "качествения" така и на ментаците...Тоя човек,как изчислява цена?Много е смешно това.Ракията да не я произвежда един производител,под една марка,че да каже колко струва?!
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато данъците са безумно високи няма да се преборят с фалшификацията на алкохола. Само че политиците няма да махнат акциза, за тях той е част от лапачката.
9
3
 
5
 
! Отговори
Ajdevna преди 6 години
Za kvo nema bg alkohol na letiste sofia, ami ima samo chujdestranni monarhicheski boidisani menteta?!
8
4
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Новина достойна за Революция!
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова обложихте(на практика забранихте) домашните казани за да ви тровят разни мошеници .
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До гражданинС какво е прав Симеонов? Като лъже за цената на зърнения дестилат. Казва, че себестойността му е под лев, но пропуска да отбележи, че на литър спирт държавата взема по 11 лв. акциз. Така че на пазара литър дестилат излиза на доста солена цена - не заради цената на производството, а заради алчната българска държава, която трябва да събира пари и да раздава щедри субсидии на такива като Симеонов.
5
13
 
15
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Симеонов го ненавиждам, но тук е абсолютно прав !!!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиете вие, ние си правим домашна.Ментетата се настаниха отново на пазара, но никой не споменава и дума.Защо?Където и да отида в заведение да изпия две питиета(ДВЕ не повече) на следващия ден ме боли глава.Защо от домашното производство нищо ми няма ако ще да пия 4 та и 5?Не, че всеки може да прави хубав домашен алкохол де, но все пак .
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Псевдопатриотите като Симеонов искат да ликвидират домашното производство в услуга на големите производители. Ракия, вино, туршии, компоти, лютеници - според псевдопатриот Симеонов, най-малкото трябва за всяко бурканче или шише, да се плаща данък на държавата.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-голям популист/нагаждач от този няма...е, само Бойко е по-голям, но пък с толкова много, че излиза извън класацията...
1
4
 
25
 
! Отговори
Гроздан преди 6 години
По-добра от домашната няма!