Половината бездомници в София – от провинцията!

20% от живеещите на столичните улици са висшисти
29 ное 2017 08:11, Елка Василева
22
Половината бездомници в София – от провинцията!
Снимка: архив, Reuters

Всеки втори скитник в столицата идва от провинцията, показват данни на социални работници от кризисните центрове в София. „Това са основно хора от малки градове, които идват в София да работят като строители и таксиметрови шофьори. Когато останат без работа, предпочитат да живеят на улицата, вместо да се върнат по родните си места“, обясни социалният работник Мария Колева.

По последни данни на Агенцията за социално подпомагане (АСП) в края на първото полугодие на годината у нас има регистрирани 1068 бездомници, или с 239 повече спрямо същия период на 2016 г. Половината от тях кръстосват софийските улици, а останалите се скитат във Варна, Пловдив, Русе и Бургас, пише „Монитор“.

Проучване на сдружение „Градски номади“ показва, че 20% от живеещите на софийските улици са висшисти. Данните показват, че средностатистическият скитник е мъж между 50 и 60 години, с голям трудов стаж зад гърба си. Част от скитниците са останали на улицата след имотна измама, други - след скандал с роднини.

56-годишният Антон останал без покрив над главата си, след като синът му го изгонил от апартамента. „Имах проблеми с алкохола и след поредния скандал синът ми просто ме изхвърли. Няма къде другаде да отида. Ако не е центърът, ще умра от студ на улицата”, разказва мъжът, който от 3 г. скита из столичните улици. През деня неграмотният мъж проси милостиня на бул. „Витоша”, а нощем се прибира на топло в центъра в „Захарна фабрика“.

Почти половината от скитниците изкарват прехраната си, като събират отпадъци за рециклиране, показва проучване на „Градски номади“. С ровене в кофите за хартия и стъкло скитниците си докарват между 5 и 10 лв. на ден. Немалка част от бездомниците работят за ден-два като чистачи по строежи или продавачи на цветя. 16 на сто припечелват с просия. Едва 4 на сто от бездомниците разчитат на помощ от държавата.

„Хората свикват със скитническия начин на живот. Има хора, които категорично отказват подслон в център за временно настаняване, където могат да останат до 3 месеца“, твърди социалният работник Мария Колева.

Опитът й показва, че дори в най-студените дни около 30% от живеещите на улицата предпочитат градските паркове пред топлите легла в кризисните центрове. След първия сняг в столицата едва 28 души са потърсили подслон в столичния кризисен център.

Роми от разрушени незаконни гета масово пълнят центровете за временно настаняване у нас, показва пък справка на „Монитор“ в 13-те приюта, които осигурят 3-месечен подслон на над 600 души. „Голяма част от обитателите са именно такива хора, които се настаняват при нас, защото нямат друг вариант“, обясни социалният работник от центъра в „Захарна фабрика” Мая Арнаудова.

Вече 4 месеца 45-годишната Зорка живее в центъра за временно настаняване, след като от общината бутнали незаконна й барака. „Събориха хубавата ми къща и ме доведоха тук, в тази мизерия. Пълно е с дървеници и бълхи. Обещаха ми общинско жилище, ама да видим“, жалва се Зорка.

Съседът й Стефан също попада в приюта, заедно с новороденото си дете. „5-6 пъти ни предупреждаваха, че ще бутнат къщата, ама не им вярвахме. То от години така си говорят. Кметът е длъжен да ни даде жилище, а не да ни води по приюти“, категоричен е младият мъж. Ромите от разрушените гета са безработни и нямат пари за жилище под наем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 9Бойко Борисов може да строи пътища без хора!
14
7
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
А сега кажете, колко "хубаво" било при комунизма при бай Тошо!Ми да, "хубаво" беше, защото тогава имаше крепостно право.Ние българите, бяхме като руските мужици - крепостни на господаря в областта в която живеем.За софийско жителство мечтаеха хиляди.И затова естествено, нямаше и прocяци.А сега има защото никой не ги спира.Дали е било "хубаво" или "лошо", всеки сам да прецени - да си крепостен, роб, или свободен гражданин?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам някой дами обясни защо направиха кофите така,че да не могат тези хора да бъркат.Тези фирми за разделното плащат ли нещо за града или бездомниците.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клошарите са хора които не са могли да се интегрират в Демони-крацията. Поради закритите заводи предприятия и ТКЗС-та много от тези хора останаха без препитание. Когато ми унищожиха завода в София който беше клон към Балканкар останах без никакво препитание. Бях 37 годишен с две деца и безработна съпруга. Много такива като мен си продадоха Живковите апартаменти които си бяха купили и се изнесоха в чужбина. Но аз реших да работя свой бизнес въпреки че беше трудно да пробиеш в мутренска държава!
11
0
 
19
 
! Отговори
Димо преди 6 години
Имах колега Краси с добро семейство,2 деца и добра професияЖивееха на пл.Журналист.Обичаше чашката и полека лека се пропи.Напусна работа и семейството си и излезе,,на свобода "на улицата.Събра се с двама -трима клошари и си пиеха и седяха направо на тротоара около семинарията.Като бездомни кучета.Пиеха разреден спирт и каквото падне.Не го интересуваха ни деца ни жена.Виждахме го от време на време как деградира.И преди време разбрах че е починал.Сам си избра този житейски път.Просто има такива!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
To polovinata sofianci ne sa ot Sofia
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за да има развитие северозапада. Трябват ИНВЕСТИЦИИ. ЗА инвестиции , трябват пътища.За пътища трябват можещи хора.
8
0
 
38
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Чукайте на дърво, мятайте чесън.... неведом е жизнения път в страната на чудесата
7
2
 
31
 
! Отговори
123 преди 6 години
Тия па джагали. Никой за нищо не ви е длъжен. Ясно ли ви е.
6
0
 
18
 
! Отговори
Американ преди 6 години
"20% от живеещите на софийските улици са висшисти" -- тия не са лекари или инженери..
5
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кметът е длъжен да ни даде жилище,..............преди 40 години нямах жилище,дойдох в софия,работих 10 год. в строителството,купих си апартамент. в бригадата ни от 14 човека 13 баха вишисти в моето положение. нямаше такава песен - някой ми е длъжен.
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 28 г. преход очакваме 2 500 лв заплати и 0 % безработни без дълги обяснения кой е виновен. Боко беше кмет на София и знае как пое държавата, щом я е поел значи той носи политическата отговорност. Не може един кмет на София да не знае колко бездомници е имало.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая статия е абсолютен бошлаф ..В Л.А има цял град от бездомници ,които иска да напише в ютюб skid row Los Angeles Заглавието на статията можеше да е много различно ...просто искат да насъскат столица срещу провинция да си правят трафик на сайта Тва не е журналистика ..и ся ше ми изтрие коментара
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко каза, че има много свободни места да си назначават бездомниците на работа сега не да се чудят къде да ги скрият че иде председателството A гробажиите откраднаха парите за разкриване на нови работни места.
1
0
 
37
 
! Отговори
.. преди 6 години
Преди години познати от едно село дойдоха в София и си взеха един клошар да работи и живее при тях. Човека се оказа много читав и до ден днешен си работи във фермата им и живее при тях. Получава си и заплата и т.н.Хората хем направиха добро, хем си намериха добър работник.