Шмика – шмъркаш и си там! Дизайнерска дрога убива децата ни

MDMB е една от най-разпространените химии сред тийнейджърите
30 ное 2017 12:00,
126
Шмика – шмъркаш и си там! Дизайнерска дрога убива децата ни
Снимка: flickr

Ученици издъхват в съня си след употребата на дизайнерска дрога. Това са едни от основните версии за внезапната кончина на няколко младежи от началото на годината.

Последният случай е на абитуриента от врачанското село Борован. Твърди се, че часове преди да издъхне в съня си 18-годишният Кристиян Братоевски пушил от модерния "китайски чай".

Още по темата

Дрогата му дал негов приятел, който се снабдявал с нея от Бяла Слатина. Все още се очакват резултатите от аутопсията, която ще изясни точната причина за смъртта на тийнейджъра.

Опасната "дизайнерска" дрога става все по-популярна сред тийнейджърите. Заради ниската цена един от най-разпространените наркотици в момента е MDMB – шмика.

Тя се продава между 5 и 10 лева за доза, от която четирима младежи спокойно могат да се дрогират. Употребата му води до много тежки последствия за организма, дори до смърт.

"Една голяма част от тази нова дрога остава в тялото, което е много опасно", коментира пред "Монитор" Петьо Петков от СДВР.

По думите му такъв тип вещества предизвикват загуба за съзнание.

"Новата синтетика не може да се вкара в една рамка. Обикновено на пазара това е наречено билка - растителна маса, обработена с химикал. Ползват се най-различни маси, които добре абсорбират течности. Това е известно в Европа като "спайс". Хората, които го правят, не дозират правилно", обясни инспекторът.

Той препоръча на родителите за какви симптоми да следят, за да познаят дали децата им са имали достъп до такива вещества - понижаване на телесната температура, промяна на настроението, изтръпване на крайниците, при по голяма дозировка се стига до кома. От нея може и да не се излезе.

Униформеният все пак успокои, че няма масов бум на продажбата на такива наркотици у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата е виновна защото някакви *** системно препиват и предозират? Пичове,държавата е виновна за много неща ама точно за това.. Звучи смехотворно.Като "кой ми с** в гащите?"
30
7
 
25
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Тук става въпрос че се зарибяват деца.Те не осъзнават опасността,затова трябва някой да им помогне.Когато родителите отидат сутрин на работа,не знаят детето им с кого контактува и кой го зомбира.На службите затова им плащаме заплатите,за да ловят престъпници,защото да продаваш дрога на деца е престъпление.В една Малайзия за подобно нещо ще лежиш до живот,а евротолерастите си унищожават населението с либерални режими.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя,системата им за глоби на МВР в момента не работи,вие искате дилъри на дрога да хващат.Там всичко е такъв хаос,че оправяне няма.
28
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте сега !Всеки си носи отговорност за действията!Защо Държавата да е виновна ?!Във всяка държава има ползващи наркотици, но не ги кара насила самата държава!Съвсем Доброволно се друсат.Защо друг да им е виновен ?!
27
1
 
31
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Не била разпространена, обаче е стигнала до с. Борован! Как ли е прескочила големите градове?
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото търсили - намерили го.Да не са пушили отрови.
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А "родната полиция ни пази"или участва в разпределението.Нали хванаха едни в студентски град.Други пък точеха гориво,трети не знам си какво.Пълна деградация на всички нива.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нямаше търдене нямаше да има и предлагане - основно правило.Никой не ги кара насила да вземат дроги...Родителите имат основна вина.Всички родители, цялото общество.
23
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорете си за легализиране на тревата, говорете си. И после отидете при произволен психиатър и попитайте колко пациента има при него за последната година с отключена психоза или тревожно разстройство от трева. Лично аз познавам значителен брой.
22
4
 
4
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
До Хайде НЕЕ нормално да е мега чук, примесена със цялата азбука витамини и прочее. Нали трябва с малко да се направиш много за да искаш да си купиш от дилърО пак. Да си купуваш диваче на днешните цени си е пладнешки обир, особено при положение че ушевия би те пляскал еднакво с каквото и да те хванат.Именно затова трябва някаква регулация на пазара. В Холандия зеленото пак е чук, но поне не светиш в тъмното след употреба. В БГ не е сигурно.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не ми е жал за такива.От келешлък и глупост да се покажат какви са големи мъже и супермени си правят селфита на опасни места, пият течност за чистачки,блъскат се с автомобилите си понякога убиват хора, ръгат се с ножове,давят се ,скачат от високо в морето,правят си балконинг изобщо правят всяка малоумщина за която може да се сетите.Сега е сезонът на пиратките и бомбичките.
20
5
 
20
 
! Отговори
Хайде НЕ преди 6 години
Тези дето искат да се легализира тревата. Тая трева която се продава сега няма нищо общо с това което имаше преди години....... Тези треви дето цъфнаха сега са брутални чукове и нямат нищо общо с тревата която се пушеше и беше разпускащо преживяване.
19
4
 
15
 
! Отговори
Аман преди 6 години
В Холандия е доказано, че след легализацията има невероятен бум на продажната на трева. 3 години по-късно само и идеинстветно туристите поддържат пазара. Всяко чудо за 3 дни.
18
2
 
15
 
! Отговори
ДС преди 6 години
A бе видя баби дядовци нямате ли. Пийте по-добре една домашна ракия или еидно българско уиски за 10 лева същия ефект - пълна липса на координация. Ама нее да се правим на голята работа - наркОтици.
17
10
 
13
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Евроатлантизъм какво да правиш..... Ама има банани не забравяйте
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че аз такива симптоми имам и без да съм наркоман. Те са нещо нормално...., с тая храна която ядем, припадъците са най-малкото
15
2
 
13
 
! Отговори
Джукър преди 6 години
"Шмъркам".....здравей език.
14
10
 
29
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
легализация на тревата стига сте ни тровили с на тиквата химиите!
13
3
 
29
 
! Отговори
Ужасен преди 6 години
МВР спи, не се работи и по законовата рамка. Наркотиците станаха толкова достъпни, продават се почти явно. Всички по вергата взимат пари и си затварят очите, а децата умират... Няма воля за промяна, далаверата ще секне.
12
3
 
11
 
! Отговори
толераЗД преди 6 години
До 3Напълно подкрепям, поне да се декриминализира. С течение на времето на голяма част от младежта ще им омръзне да консумират. За починали от трева само не знам. Много гладни и заспали ще се появят, ама общо взето толкова.