Шмика – шмъркаш и си там! Дизайнерска дрога убива децата ни

MDMB е една от най-разпространените химии сред тийнейджърите
30 ное 2017 12:00,
126
Шмика – шмъркаш и си там! Дизайнерска дрога убива децата ни
Снимка: flickr

Ученици издъхват в съня си след употребата на дизайнерска дрога. Това са едни от основните версии за внезапната кончина на няколко младежи от началото на годината.

Последният случай е на абитуриента от врачанското село Борован. Твърди се, че часове преди да издъхне в съня си 18-годишният Кристиян Братоевски пушил от модерния "китайски чай".

Още по темата

Дрогата му дал негов приятел, който се снабдявал с нея от Бяла Слатина. Все още се очакват резултатите от аутопсията, която ще изясни точната причина за смъртта на тийнейджъра.

Опасната "дизайнерска" дрога става все по-популярна сред тийнейджърите. Заради ниската цена един от най-разпространените наркотици в момента е MDMB – шмика.

Тя се продава между 5 и 10 лева за доза, от която четирима младежи спокойно могат да се дрогират. Употребата му води до много тежки последствия за организма, дори до смърт.

"Една голяма част от тази нова дрога остава в тялото, което е много опасно", коментира пред "Монитор" Петьо Петков от СДВР.

По думите му такъв тип вещества предизвикват загуба за съзнание.

"Новата синтетика не може да се вкара в една рамка. Обикновено на пазара това е наречено билка - растителна маса, обработена с химикал. Ползват се най-различни маси, които добре абсорбират течности. Това е известно в Европа като "спайс". Хората, които го правят, не дозират правилно", обясни инспекторът.

Той препоръча на родителите за какви симптоми да следят, за да познаят дали децата им са имали достъп до такива вещества - понижаване на телесната температура, промяна на настроението, изтръпване на крайниците, при по голяма дозировка се стига до кома. От нея може и да не се излезе.

Униформеният все пак успокои, че няма масов бум на продажбата на такива наркотици у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
10
 
! Отговори
Шалом, моше преди 6 години
Шмика и шмеркам ми звучат много еврейски. На иврит така да каже.
10
4
 
18
 
! Отговори
Български език преди 6 години
Под Шмъркам да не би да имате предвид Смъркам? Или просто в медиите диалектите взимат превес над книжовния език?
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ушевият все пак успокои, че няма масов бум на продажбата на такива наркотици у нас. ГОЛЯМО УСПОКОЕНИЕ, те половината МВР сигурно са в бизнеса с дрога
8
8
 
23
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Тотална легализация на тревицата! Ама после няма да могат да се отчитат мутрагените на държавниците, защото всичко ще е легално и ще се плащат данъци...Жалка държава.
7
4
 
42
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Пуснете трева свободно по-лесно ще има контрол и ще измести от пазара този *** те самите дилъри са *** щото си трепят клиентите сега го намерете тоя от Бяла Слатина и го съдете че търгува със отрова без разрешение. Все едно аз да продам нещо за ядене на някой той да умре и да няма закон който да ме лови - айде бе. Има закони приложете ги най-накрая !!! Митничарите всичките са за бесене !!!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДРОГАТА НЕ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНО СИЛНО ЛЕКАРСТВО ПРЕДИЗВИКВАЩО НЯКАКВА РЕАКЦИЯ В ОРГАНИЗМА НИ :DНИЕ ВСИЧКИ ЗНАЕМ ДОБРЕ КОЛКО СА ВРЕДНИ ЛЕКАРСТВАТА И ТО ТЕЗИ ДЕТО СА УЖ ОДОБРЕНИТЕ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА НЕОДОБРЕНИТЕ!!!-------------АМИ НИКОЙ НЕ ГИ КАРА ДА СЕ ТЪПЧАТ С ТАЯ ХИМИЯ АМА КАТО СА ОТЧАЯНИ И СЛАБОУМНИ ТАКА СТАВА!
5
8
 
8
 
! Отговори
ба4и кико преди 6 години
като ловите хората които са пу6или трева преди 2 дни така 6те е,а това не го хва6ра теста
4
10
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Нова гадна дрога тръгна из народа,евтино и модно,чайче благородно.
3
20
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Легализираите марихуаната само така ще спасим децата от смърт
2
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествен подбор, аз нито пия нито пуша, нито люба ангажирани - няма кой да ме гръмне !
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хах бум нямало ... по-скоро статистика и смъртни случаи няма