Шмика – шмъркаш и си там! Дизайнерска дрога убива децата ни

MDMB е една от най-разпространените химии сред тийнейджърите
30 ное 2017 12:00,
126
Шмика – шмъркаш и си там! Дизайнерска дрога убива децата ни
Снимка: flickr

Ученици издъхват в съня си след употребата на дизайнерска дрога. Това са едни от основните версии за внезапната кончина на няколко младежи от началото на годината.

Последният случай е на абитуриента от врачанското село Борован. Твърди се, че часове преди да издъхне в съня си 18-годишният Кристиян Братоевски пушил от модерния "китайски чай".

Още по темата

Дрогата му дал негов приятел, който се снабдявал с нея от Бяла Слатина. Все още се очакват резултатите от аутопсията, която ще изясни точната причина за смъртта на тийнейджъра.

Опасната "дизайнерска" дрога става все по-популярна сред тийнейджърите. Заради ниската цена един от най-разпространените наркотици в момента е MDMB – шмика.

Тя се продава между 5 и 10 лева за доза, от която четирима младежи спокойно могат да се дрогират. Употребата му води до много тежки последствия за организма, дори до смърт.

"Една голяма част от тази нова дрога остава в тялото, което е много опасно", коментира пред "Монитор" Петьо Петков от СДВР.

По думите му такъв тип вещества предизвикват загуба за съзнание.

"Новата синтетика не може да се вкара в една рамка. Обикновено на пазара това е наречено билка - растителна маса, обработена с химикал. Ползват се най-различни маси, които добре абсорбират течности. Това е известно в Европа като "спайс". Хората, които го правят, не дозират правилно", обясни инспекторът.

Той препоръча на родителите за какви симптоми да следят, за да познаят дали децата им са имали достъп до такива вещества - понижаване на телесната температура, промяна на настроението, изтръпване на крайниците, при по голяма дозировка се стига до кома. От нея може и да не се излезе.

Униформеният все пак успокои, че няма масов бум на продажбата на такива наркотици у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
До Анонимен
50
0
 
5
 
! Отговори
AntiNWO преди 6 години
Ами че то от децата 90набор нищо не става сега расте поколение от гаменчета което мисли само да се дрогира и да се на*бе ! Но вината може да се търси и в родителите които по цял ден превиват гръб за мизерна з аплата и са изписнали контрола над децата си и май са в неведение че се дрогират и проституират!
49
3
 
6
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Демокрацията върви с дрогата, недейте да ревете!Нали искате демокрация?
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПИСНА МИ ДА ОБЯСНЯВАМ НА ЗАБЛУДЕНИ ЧЕ УПОТРЕБЯВАМ ОТ 20 ГОДИНИ
47
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ ЧЕ СКОРО СТАРОТО ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ. ТОГАВА ЩЕ РАЗРЕШИМ УПОТРЕБАТА И ЩЕ ВКАРАМЕ НАРКОТИЦИТЕ В ДЪРЖАВНА РЕГУЛАЦИЯ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ.
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИКВАТА ПРЕЦАКА НАРОЧНО АМФЕТАМИНИТЕ , ТАКА ЧЕ КВО ДА ШМЪРКАМЕ ????
45
4
 
9
 
! Отговори
venix преди 6 години
Това на Боко новия бизнес ли е? А какво стана с амфетамините?
44
4
 
11
 
! Отговори
ПАБЛО преди 6 години
МОЯ ДЯДО БОГ ДА ГО ПРОСТИ,ШМЪРКАШЕ КОКАИН ОТ КОЛУМБИЯ,ПЕРУ И БОЛИВИЯ БЕЗ ПРОБЛЕМ..НАЙ ВЕЧЕ КОЛУМБИЙСКИ,,ПОНЯКОГА И БИО КОКАИН ОТ 85 % ЧИСТОТА,А ДРУГИЯ БЕШЕ НАД 90 % ЧИСТОТА.ВЗИМАШЕ ГО СЪС СОК И ПРЕДОЗИРВАШЕ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ.УМРЯ НА 91 ГОДИНИ.ИДЕЯТА Е НЕ ЧЕ ВЗИМАШ,,,А ДА ЗНАЕШ КАК И КОГА ДА ГО ВЗИМАШ...ДА ИМАШ МЯРКА
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ Г.УРБЕТЧИЯТАТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ , А ?!А СЕГА МИ ТРИЙТЕ ..У..Я ! ЩОМ СТЕ ГОЛЕМИ ТАРИКАТИ НАВСЯКЪДЕ ЩЕ ВИ СЕ НАЛОЖИ ДА ЧЕТЕТЕ САМО ТОВА И ДА ТРИЕТЕ !По думите му такъв тип вещества предизвикват загуба за съзнание.ХОРА КОИТО ПРИБЯГВАТ КЪМ УПОТРЕБА НА ДРОГА ЗНАЧИ ИМАТ ЗАГУБА НА СЪЗНАНИЕ ОЩЕ ПРЕДИ ДА СА УПОТРЕБИЛИ ДРОГАТА ! ТЕ АКО ИМАТ СЪЗНАНИЕ ВЪОБЩЕ НЯМА ДА УПОТРЕБЯВАТ ДРОГА !,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако канабиса дмт и гъбите бяха легални и свободни за употреба, почти никой нямаше да се занимава със тия токсични синтетики. Ама от къде тоз късмет...Управляващата върхушка страшно много се страхува от масовото разпространение на природните психоактивни субстанции! Защото природните "наркотици" водят то събуждане и отварят очите на хората като им показват пълната истината за глобалната робско-консуматорска система. А човека който е стигнал до такова осъзнаване вече не подлежи на контрол.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42Шмъркаш е на жаргон,синоним на всичко онова,което се свързва с поемането на наркотици,независимо от начина!
40
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То че не можете да четете е ясно , ама поне се научете да пишете. Какво е това шмъркаш :)??????Пише се СМЪРКАШ
39
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 6 години
... говорите така, сякаш никога не сте опитвали алкохол, цигари?!? те също са дроги, пристрастяващи, но се продават в магазина.и така като човек се замисли, ми то няма хора със съзнание, след като всеки се налива с домашна ракия или каквото му падне?!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шмърка?! ***, 'ай малко профисионално.
37
1
 
11
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
Ако шмъркаха амефтамини, като нас едно време, нямаше да има проблеми...
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прадядо пушеше тютюн с лула и живя до 79г. ..
35
11
 
12
 
! Отговори
Еврей преди 6 години
Рзазрешете марихуанната и тази дрога ще изчезне почти моментално с пазара и по такъв начин ще спасите много детцки и не живота !!!
34
0
 
15
 
! Отговори
Old generation преди 6 години
Аз помня, когато коза беше левче сега цените са безбожни. Новите дроги са цел с търсене на по евтин вариант..
33
3
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Нова страшна дрога,тръгна из народа.Евтино и модно,чайче но отровно.
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо се ограмотете какво е Държавата, какви са и функциите.После обвинявайте Държавата.А вие какво направихте ... Нищо!Нищо не сте свършили против пороците, а само обвинявате другите !Така нищо няма да се промени в България.