Българското военно чудо: Тутраканската епопея

Превземането на Тутракан - възвръщането на честта!
56

В шестия епизод на документалната поредица "Българско военно чудо" оживява още едно сражение, което е връх за българската бойна слава – битката при Тутракан, която става известна като Тутраканската епопея.

Юни 1913 г. – докато българите се сражават срещу гърци, сърби и черногорци в Македония, без да обяви война румънската армия нахлува в България и с това решава изхода на Междусъюзническата война. Румъния заграбва Южна Добруджа.

Моментът за отмъщение идва само три години по-късно. През 1916 г. Румъния избира страна в Първата световна война и се включва към Съглашението. България от една година воюва на страната на Централните сили. Двете държави са на противникови страни в конфликта и войната между тях става факт на 1 септември 1916 г.

В заповед от този ден до войниците на 4-а Преславска дивизия нейният командир ген. Пантелей Киселов заявява: "Денят на разплатата, който тъй дълго очаквахме, дойде. Войната на Румъния е обявена... Нам се падна завидният жребий да накажем един вероломен и подъл съсед".

Основната тежест срещу румънците и техните руски съюзници трябва да бъде поета от Трета българска армия под командването на ген. Стефан Тошев. Планът е настъпателен, но към 1 септември Трета армия има 60 дружини, 54 батареи и 24 ескадрона, а противникът разполага със 136 дружини, 135 батареи и 39 ескадрона, т.е. на българите предстои да влязат в бой с двойно превъзхождащ враг.

Първата задача на българските войски е да превземат силната крепост Тутракан. Това обаче изобщо не изглежда лесно изпълнимо. Веднага след превземането на Южна Добруджа през 1913 г. румънците започват укрепването на града, не се жалят средства и материали и към лятото на 1916 крепостта е почти готова.

Тутракан е естествено укрепен с няколко дълбоки дола със стръмни страни. Именно по тях са изградени защитни линии. Крепостният форт има формата на полукръг с основа 14 км по река Дунав. Състои се от 15 форта, които са свързани с по две линии окопи, като най-отвън има непрекъсната линия бодлива тел, а пък пред нея има разположени добре замаскирани вълчи ями, дълбоки 2 м. със заострени колове на дъното. Местността пред фортовете е съвсем равна и осигурява добър обстрел на 151 румънски оръдия. Сред тях са и няколко заграбени през 1913 г. български батареи.

Ген. Стефан Тошев справедливо отбелязва: "И имаха право румънците да се гордеят с Тутракан и, при 25-хилядния му гарнизон, да го считат за непревземаем..."

Румънският план предвижда отбрана на Тутракан, докато дойде руската помощ, после настъпление и заемане на четириъгълника Русе-Разград-Шумен-Варна. Но за Трета армия е въпрос на живот и смърт да превземе бързо Тутракан – времето работи против българите, тъй като от север идват руски части.

Атаката на крепостта е под ръководството на генерал Пантелей Киселов и трябва да започне на 4 септември, но се отлага с един ден, за да се довърши съсредоточаването на войските.

В това време командирът на крепостта генерал Теодореску настоява да му се изпратят подкрепления, каквито действително са прехвърлени през Дунав. Получава се парадоксалната военна ситуация, при която защитниците получават превес в жива сила пред атакуващите.

Точно в 6.30 ч. сутринта на 5 септември всички български батареи откриват огън, а за коригирането му е издигнат балон. След артилерийската подготовка, фортовете са потънали в дим, но оцеляват и защитниците им не са разколебани. В 8.00 ч. българската пехота атакува, а нареждането на генерал Киселов гласи: "Всички командири да застанат начело на своите бойни единици!".

Но дори не става нужда командирите да дават заповеди, войниците сами се впускат в атака. Противникът упорито се отбранява и води убийствен огън с всички оръжия. По думите на ген. Тошев: "Огънят продължаваше да събаря десетки, стотици... Вместо да охкат, ранените викаха ура, а живите ги прескачаха". Българите нахлуват в окопите и фортовете и след ръкопашни схватки ги превземат.

Само за 4 часа първата отбранителна линия е пробита. Умората и тежките жертви заставят българите да оставят атаката на 2-рата линия за следващия ден.

През нощта противникът получава нови подкрепления през Дунав и на 6 септември дори се опитва да атакува, но след тежки ръкопашни схватки е превзета и 2-рата укрепена линия. Настъпва невъобразима паника сред гарнизона, командирът на крепостта пръв я напуска и се прехвърля през Дунав. Българската артилерия открива убийствен огън по лодките и салове, с които румънците се опитват да се прехвърлят през реката. Това води до големи загуби сред бягащите, а мнозина се давят в Дунав.

Всички припаси и складове в Тутракан падат в ръцете на българите. Пленени са 480 офицери, 28 хил. войници, 151 оръдия, много пушки и други боеприпаси, както и две знамена.

Победата при Тутракан е зашеметяваща. Три години румънците изграждат първоразрядна крепост, която смятат за непревземаема, а тя рухва за два дена. Цената за успеха обаче е висока – българите дават убити и ранени 210 офицери и 7806 войници.

Поражението е прието от румънците така: "Тутраканския срам не само ни удари плесница по лицето, но повлия дълбоко върху по-нататъшното развитие на войната. Той е първоначалната причина за нашите нещастия и за разгрома който последва".

Действително, с превземането на Тутракан се решава съдбата на Добруджа. С падането на тази крепост се открива най-краткият път към Букурещ, в който българите малко по-късно ще влязат тържествено.

Още през 1916 г. един български автор оценява победата: "Тутракан! Това е възмездието... След победата при Тутракан, казаха: Върнахме си българския град, взехме си Добруджа. Аз казвам: Не град си върнахме... Там си върнахме честта".

Документалната поредица "Българско военно чудо" се състои от 10 късометражни филми, които представят 10-тте най-големи военни постижения на армията ни по пътя към национално обединение. Тя е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже по вълнуващ начин миналото на страната ни и да превърне историята в интересен учебен предмет.

Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят и безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да ги използват в учебните си часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След всенародния ентусиазъм и великите победи в Балканската война,България завладява 170000км2,в това число цялото Беломорие от Солун до Истанбул.България става номер едно на Балканите,престижна и уважавана.Великите сили молят Фердинанд само за едно-да задържи завладяното и да остави Солун на гърците.Той обаче не слуша,напада своите съюзници-гърци и сърби.Следва катастрофа.Ако не бяха тъпо-тиите на Фердинанд нямаше да има нужда да се биеме ни в Межсусъюзническа,ни в Първа Световна.След дъжд качу
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сравнявайте Близкият изток а Балканите. Тук сме православни, а там са мохамедани.Мохамеданските държави са много по-слаби на трусове, много по-неиздържливи и много по-крехки. Който е запознат знае за какво говоря.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
63. Сръбско знаме от Нишка околия. Пленено от българските войски по време на Първата световна война. 64. Сръбско знаме. Бойно знаме на стрелкова дружина от Пиротско. Пленено от българските войски по време на Първата световна война. 65. Сръбско знаме. Бойно знаме на Съюза на Соколските дружества Душан силни. Пленено от българските войски по време на Първата световна война.
30
0
 
3
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
До Анонимен 30Абсолютно, ама абсолютно точен коментар!
29
0
 
5
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Armagedonе, прав си, че и ние имаме вина, но сам си написал, че тук са се водили войни от империи. Една красива зелена поляна, като я тъпчеш, тя рано или късно става калище. Балканите сами не сме виновни за състоянието на полуострова. Великите сили с техните политики на напрежение в периферията и разбирателство в центъра, доведоха Балканите до това положение, а сега с Близкия изток правят триж по-лошо! Там култура няма да вирее повече, за разлика от тук.
28
1
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
До Анонимен 22 Балканите са Райската градина на Европа.А това че ние и съседите ни сме ги превърнали в клоака си е наш и на съседите ни проблем,като съответно имат вина и " Великите сили" .Векове наред са се водили битки за тях между големите империи.А нашата и на съседите ни вината е , че не сме съумели и не съумяваме да се обединим в нерушим съюз и да им се опълчим.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И след това идва комунизЪма и край на всичко.Все пак да не забравяме какво са казвали старите хора "Вие с работливите българи свикнали на работа от Царство България строяхте вашият "социализъм", а сега с мързеливите българи свикнали да скатават от социалистическата НРБ трябва да се строи капитализъм"...
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сръбски бойни знамена 59. Сръбски корабен флаг. Пленен от гарнизона в гр. Лом на 14 октомври 1915 г. 60. Сръбски корабен флаг. Пленен от гарнизона в гр. Лом на 14 октомври 1915 г. 61. Сръбски кралски щандарт. Размери 278 х 269. Пленен по време на Сръбско-българската война 1885 г. 62. Сръбско знаме на Капаоничкия отряд на Коста Пекянац. Действал срещу българските войски по време на въстанието на сърбите в района на Капаоник планина през 1916 г. Потушено от българските войски с командир генерал Александър Протогеров. 63. Сръбско знаме от Нишка околия. Пленено от българските войски по време на Пъ
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24 Не от чети,а от армия и сръбският коментатор дебело натърти ,че Сърбия не е дала в плен свое знаме. Възможно е да са изтипосали някакви дубликати,както е възможно и ние ,и те ,да послъгваме!
24
2
 
8
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Няма пленено бойно знаме на Българската армия! Четнически има. По този повод се сетих за една любима картина на художника Васил Горанов -пленяване на турско знаме.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 16 При Тутракан не сме се били срещу,,братята руснаци".Това става при друга битка в Добруджа.Румъния моли руснаците за помощ,за нас пък рамо до рамо се бият австроунгарци,араби и турци.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Няма как в Сърбия да има пленено Българско бойно знаме.Става дума за бойно знаме пленено в битка.Възможно е да има в някой музей знаме на българска чета от преди освобождението ни от османското иго. Сърбите сме ги били в между съюзническата война, макар и да сме я загубили.
21
0
 
9
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Кой да гледа бе, хора, кой!? Филмът показва българското военно чудо, а не чуждото! Ако бяхте гледали, щяхте да видите германските части, участвали в щурма. Поне превъртете, за да видите. Гледах и клипа за Одрин и пак такива коментари за сърбите. Ако искате от 6 минути видео 1 или 2 минути да отдели човека да говори за чужденците. Нищо скрито няма! Гледайте и не лайте преди да помислите малко еееййййИначе филма е уникален! ШАПКИ ДОЛУ И НА КОЛЕНЕ ПРЕД ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20И какво лошо в това? Нямаше да се родим в клоаката на балканите.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива Българи вече няма. В момента ако стане военен конфликт 90% ще имигрират на момента, а тези които са в "армията" ни ще дизертират.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17 Точно така,гинем за интересите на другите!Австро-Унгария окупира С.Добруджа и заявява,че е част от Империята ,която имала нужда от излаз на Черно море.Според тогаващните планове държавите Румъния и Сърбия не трябва да съществуват.
17
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14 Не знам до колко е истина ,че няма пленено бг знаме ,защото сърбите казват същото за техните знамена и показват в музейте пленени бг знамена.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1913 г. Германия и Австро-Унгария не помагат на България, а през 1916 г. Германия иска петрола на Румъния а Турция иска островите на Гърция и българите гинат за интересите на Германия и Турция.
15
4
 
6
 
! Отговори
Питанка преди 6 години
А сами ли бяха българите по време на тази битка? Не. това показват военните гробове на военното гробище до Тутракан. Ако посетите ще видите кои са се сражавали рамо до рамо срещу "братята руснаци". Тутракан не е далече....Идете. Няма да пиша тук кои са били с нас и кои против нас...
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 8 Не сме ли си ние виновни за загубата на Ю.Добруджа?Знаело се ,че Румъния има претенции,Франция и Англия е подкрепят и въпреки това нападаме съюзниците си през 1913г. съюз които Русия подготвя2-3г. и тя също не се намесва за да сме нсказани за провала на съюза.Тръгваме да освобождаваме Македония от гърци и сърби ,а оставяме Тракия и Добруджа на власи и турци!!!Няма такава калпава политика по света!