Българското военно чудо: Тутраканската епопея

Превземането на Тутракан - възвръщането на честта!
56

В шестия епизод на документалната поредица "Българско военно чудо" оживява още едно сражение, което е връх за българската бойна слава – битката при Тутракан, която става известна като Тутраканската епопея.

Юни 1913 г. – докато българите се сражават срещу гърци, сърби и черногорци в Македония, без да обяви война румънската армия нахлува в България и с това решава изхода на Междусъюзническата война. Румъния заграбва Южна Добруджа.

Моментът за отмъщение идва само три години по-късно. През 1916 г. Румъния избира страна в Първата световна война и се включва към Съглашението. България от една година воюва на страната на Централните сили. Двете държави са на противникови страни в конфликта и войната между тях става факт на 1 септември 1916 г.

В заповед от този ден до войниците на 4-а Преславска дивизия нейният командир ген. Пантелей Киселов заявява: "Денят на разплатата, който тъй дълго очаквахме, дойде. Войната на Румъния е обявена... Нам се падна завидният жребий да накажем един вероломен и подъл съсед".

Основната тежест срещу румънците и техните руски съюзници трябва да бъде поета от Трета българска армия под командването на ген. Стефан Тошев. Планът е настъпателен, но към 1 септември Трета армия има 60 дружини, 54 батареи и 24 ескадрона, а противникът разполага със 136 дружини, 135 батареи и 39 ескадрона, т.е. на българите предстои да влязат в бой с двойно превъзхождащ враг.

Първата задача на българските войски е да превземат силната крепост Тутракан. Това обаче изобщо не изглежда лесно изпълнимо. Веднага след превземането на Южна Добруджа през 1913 г. румънците започват укрепването на града, не се жалят средства и материали и към лятото на 1916 крепостта е почти готова.

Тутракан е естествено укрепен с няколко дълбоки дола със стръмни страни. Именно по тях са изградени защитни линии. Крепостният форт има формата на полукръг с основа 14 км по река Дунав. Състои се от 15 форта, които са свързани с по две линии окопи, като най-отвън има непрекъсната линия бодлива тел, а пък пред нея има разположени добре замаскирани вълчи ями, дълбоки 2 м. със заострени колове на дъното. Местността пред фортовете е съвсем равна и осигурява добър обстрел на 151 румънски оръдия. Сред тях са и няколко заграбени през 1913 г. български батареи.

Ген. Стефан Тошев справедливо отбелязва: "И имаха право румънците да се гордеят с Тутракан и, при 25-хилядния му гарнизон, да го считат за непревземаем..."

Румънският план предвижда отбрана на Тутракан, докато дойде руската помощ, после настъпление и заемане на четириъгълника Русе-Разград-Шумен-Варна. Но за Трета армия е въпрос на живот и смърт да превземе бързо Тутракан – времето работи против българите, тъй като от север идват руски части.

Атаката на крепостта е под ръководството на генерал Пантелей Киселов и трябва да започне на 4 септември, но се отлага с един ден, за да се довърши съсредоточаването на войските.

В това време командирът на крепостта генерал Теодореску настоява да му се изпратят подкрепления, каквито действително са прехвърлени през Дунав. Получава се парадоксалната военна ситуация, при която защитниците получават превес в жива сила пред атакуващите.

Точно в 6.30 ч. сутринта на 5 септември всички български батареи откриват огън, а за коригирането му е издигнат балон. След артилерийската подготовка, фортовете са потънали в дим, но оцеляват и защитниците им не са разколебани. В 8.00 ч. българската пехота атакува, а нареждането на генерал Киселов гласи: "Всички командири да застанат начело на своите бойни единици!".

Но дори не става нужда командирите да дават заповеди, войниците сами се впускат в атака. Противникът упорито се отбранява и води убийствен огън с всички оръжия. По думите на ген. Тошев: "Огънят продължаваше да събаря десетки, стотици... Вместо да охкат, ранените викаха ура, а живите ги прескачаха". Българите нахлуват в окопите и фортовете и след ръкопашни схватки ги превземат.

Само за 4 часа първата отбранителна линия е пробита. Умората и тежките жертви заставят българите да оставят атаката на 2-рата линия за следващия ден.

През нощта противникът получава нови подкрепления през Дунав и на 6 септември дори се опитва да атакува, но след тежки ръкопашни схватки е превзета и 2-рата укрепена линия. Настъпва невъобразима паника сред гарнизона, командирът на крепостта пръв я напуска и се прехвърля през Дунав. Българската артилерия открива убийствен огън по лодките и салове, с които румънците се опитват да се прехвърлят през реката. Това води до големи загуби сред бягащите, а мнозина се давят в Дунав.

Всички припаси и складове в Тутракан падат в ръцете на българите. Пленени са 480 офицери, 28 хил. войници, 151 оръдия, много пушки и други боеприпаси, както и две знамена.

Победата при Тутракан е зашеметяваща. Три години румънците изграждат първоразрядна крепост, която смятат за непревземаема, а тя рухва за два дена. Цената за успеха обаче е висока – българите дават убити и ранени 210 офицери и 7806 войници.

Поражението е прието от румънците така: "Тутраканския срам не само ни удари плесница по лицето, но повлия дълбоко върху по-нататъшното развитие на войната. Той е първоначалната причина за нашите нещастия и за разгрома който последва".

Действително, с превземането на Тутракан се решава съдбата на Добруджа. С падането на тази крепост се открива най-краткият път към Букурещ, в който българите малко по-късно ще влязат тържествено.

Още през 1916 г. един български автор оценява победата: "Тутракан! Това е възмездието... След победата при Тутракан, казаха: Върнахме си българския град, взехме си Добруджа. Аз казвам: Не град си върнахме... Там си върнахме честта".

Документалната поредица "Българско военно чудо" се състои от 10 късометражни филми, които представят 10-тте най-големи военни постижения на армията ни по пътя към национално обединение. Тя е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже по вълнуващ начин миналото на страната ни и да превърне историята в интересен учебен предмет.

Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта изнасят. Видеата се предоставят и безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да ги използват в учебните си часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
11
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
По време на война е много важно на коя страна ще застане ПРОВИДЕНИЕТО.Когато каузата е справедлива битката се печели,макар и с много жертви.Така е при Тутракан. Така е било и при Одрин.Всички са считали,че крепостта е непревземаема,но в един момент нещата се обръщат и крепостта се предава.Няма пленено българско бойно знаме в битка.Пословичен е героизма на българските войници,защото е плод на вайпиющата жажда за свобода.Жалкото е че и преди,и сега не съумяваме да се възползваме от нея като народ.
12
2
 
9
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Готини клипове... гледам от известно време все повече подобни културни неща се въртят в нета, което е ок... принципно съм оптимист, че нещата ще се обърнат в БГ след известно време, новото поколение колко и да го хулят е излязло от робското мислене на родителите ни родени и отгледани през комумизна. Лично за мен комунизма за най-кратко време съсипва манталитета ни най-много.. И е кофти като слушам някои хора още да си мислят, че е нещо хубаво... просто на нас българите ни е къса паметта изглежда
11
1
 
18
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Шапки долу !
10
6
 
2
 
! Отговори
КОЙ? преди 6 години
Не винете румънците, че са се помамили да вземат територии от балъци като нас, които от една тежка война с турците скачат на друга сякаш са вермахта. Руснаците и германците като делят Полша на три пъти в историята някой да ги вини?
9
5
 
8
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Румъния ни напада през 1913, защото управниците ни са били аматьори да не си подсигурят гърба. Коя държава води война без да се презастрахова? Отговор - губещата.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо се обърка.Коментар 8 е отговор на коментар 5.
7
2
 
18
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Имаш ли представа какво са преживели нашите сънародници, докато Южна Добруджа е била румънска?Да не би, като Леа Коен, да кажеш пренебрежително"Какво пък толкова? 50-ина села!" Така тази жена оценява връщането на български етнически територии,докато сме били съюзници на Германия през ВСВ. Трябвало да жертваме тези земи и населението им, за да спасим нейните 14-15 000 сънародници от същите райони.Как бихме могли да го направим и защо еврейската кръв да е по-ценна от българската, това тя не казва
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напразни жертви, защото България губи войната и Добруджа и Македония и само благодарение на Стамболийски и БКП успява да спаси София и останалото от България.
5
2
 
25
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Велика победа,незабравим подвиг!
4
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големо важно!Загубени човешки живота в една безмислена война в която разбира се ние отново сме сред губещите!1940 г.Румъния ни връща .Ю.Добруджа без *** пушка!!Единствения успех на нашата дипломация от както съществува 3 българска държава.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам да омаловажавам действията на българската армия, но мисля че е много манипулативно умишлено да не е спомената и дума за чужденците взели участие. Крепостта е планирана от френски инжинери и без помощтта на немските офицери е нямало шанс да бъде превзета. Всеки който е ходил до там е вдиял големия брой чужди имена на паметните плочи. Да се игнорират е обидно спрямо паметта и подвига им
2
1
 
26
 
! Отговори
Българина преди 6 години
С кръв и безумна патриотичност си вземаме нашето, с турски партии и фондации го подаряваме вече 28 г. На предателите и техните деца им пожелавам къс но много тежък живот!
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!!! Само ,че в една война е важен крайният резултат,а той е отново национала катастрофа!Не е ли по-добре ,да бяха приели предложението на Великобритания и Румъния ,да ни върнат Ю.Добруджа ,ако станем съюзници на Антантана!