Жива елха за Коледа – по-скъпа, но и по-търсена

Вижте колко ще ни струва украсата за идния празник
2
Жива елха за Коледа – по-скъпа, но и по-търсена
Снимка: архив, БулФото

Около 20 лв. средно ще ни струва тази година отсечена елха с височина 120 см. Цената на живата в саксия е над три пъти по-висока - 70 лв. Изкуствена пък излиза около 25 лв., съобщи bTV.

Обичаят да се украсява елха у нас идва от Русия, като тя е не само коледно, а и новогодишно дръвче.

Тази година Югозападното горско стопанство има готовност да достави 13 хил. елхи. Сече се по заявка, за да е сигурно, че дървото ще украсява нечий дом. Изборът е между смърч и ела, високи около метър и половина.

"Всеки би могъл да дойде в нашите разсадници или стопанства, а вече и търговците ще предлагат по пазарите. Както знаете във всеки град има определени тържища за коледни елхи", коментира Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

На тържищата цената на дръвчетата може да поскъпне драстично. Затова трябва да се внимава за надценките на търговците. "Според мен цените, които се предлагат на пазарите, са нормални, когато надценката е 15-20%. Мине ли този процент нагоре, това е спекулативна цена", посочи Дамянов.

Всяко законно отсечено дърво е придружено със специална марка и идивидуален номер.

Преди да влязат в дома ни, елхичките растат поне 2-3 години. Един от най-едрите екземпляри в стопанството е смърч, който е с височина 10 метра, но могат да бъдат намерени и доста по-големи - до 15 метра.

За да стигнат тези внушитени размери обаче, дръвчетата растат повече от 10 години.

Макар че са по-скъпи, интересът към живите елхи в саксия се увеличава с всяка изминала година, разказват горските.

Съветът на експертите е елхата да не стои до радиатор, а като минат празниците да се извади навън, за да може напролет да се засади.

В последните години се появяват и клиенти, които избират екзотични растения, вместо традиционна елха.

Агенцията за метрологичен контрол започна проверка на коледните украси. Акцентът тази година е поставен върху светещите гирлянди.  "Хората трябва да следят да има инструкция на български език. Също така е важно дължината от първата лампа до щепсела да е 1,50 м", обясни Галя Бояджиева.

По думите й тенденцията напоследък е да се продават гирлянди с LED лампички, които са по-безопасни и по-енергоефективни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Коледна елха
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Значи само да ви кажа. Лятото си купих жив смърч (едно от най-скъпите иглолистни дървета) за градината от разсадник. 90 сантиметра високо 70 лева. Тия рехави елхи по 70 лева е повече от обир. Отидете до най-близкия разсадник. Даже ако трябва изминете 40-50 км ама си купете жива елхичка за 20 лева. Не им пълнете гушите на тия мошенници.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да са наистина живи,защото всяка година има много случаи на ментета-плащаш по-скъпо за дръвче с корен,а получаваш дръвче забучено в кофа!