Лекари за иновативните лекарства: Не винаги новото е по-добро!

От 10 нови медикамента само 2 са по-добри от старите
1 дек 2017 10:52, Боряна Павлова
25

Показва се само едната гледна точка - тази на пациентите и пациентските организации, а зад тях стои фармацевтичният сектор. На обществото се втълпява, че всички иновативни медикаменти превъзхождат по-старите, но не винаги новите лекарства трябва да бъдат поставяни в графата "положително действащи". Така директорът на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Гечо Гечев коментира доста обсъжданият наскоро здравен мораториум в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Преди няколко дни депутатите приеха едногодишен мораториум за финансирането на иновативни лекарства и сключването на договори с нови лечебни заведения през 2018 г. Веднага след решението пациентски организации се надигнаха срещу това решение и поискаха налагане на вето от страна на президента Румен Радев. Омбудсманът Мая Манолова пък обяви, че ще сезира Конституционния съд по този казус.

По думите на д-р Гечев от 10 нововнедрени медикаменти, само 2 от тях превъзхождат с нещо по-старите, но в същото време фармацевтичните компании влагат около 1 млрд. евро за направата на едно такова лекарство, а нашата държава е добър терен за избиването на тези пари.

"Парите, отпуснати за здраве, трябва да се харчат за лекарства с доказан ефект. Въпреки това, когато става въпрос за лечение, не трябва да се говори за пестене на пари", допълни още той пред Bulgaria ON AIR.

Според директора на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" няма пациентска организация, която да е протестирала срещу налагането на някакъв вид мораториум или лимит по отношение на някое болнично заведение.

"Има позитив в този мораториум, защото през това време ще се изиска компетентно мнение. Ще може да се подберат качествените и действащи лекарства и да се набавят само те, а не недействащи", сподели още медикът.

Д-р Гечо Гечев отбеляза, че бюджета за здравеопазване ще покрие само 50% от разходите на този сектор и отново пациентите ще трябва да плащат за "това-онова".


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
@24 преди 2 години
Тук изобщо, ама ИЗОБЩО не става дума за експериментални лекарства. Експерименталните лекарства са безплатни. Говорим за лекарства, които се ползват от години в Зап. Европа, но българската държава отказва да ги включи в списъка, защото са скъпи. И ни най-малко не й пука за хората, които ще умрат, въпреки че за състоянието им има лекарство, което да им даде още години живот.
24
1
 
1
 
! Отговори
експеримент преди 2 години
Новите лекарства нали се пробват първо на плъхове, после на неизлечимо болни?
Кой взема парата от тестовете на хората?
Както беше казал Ленин, чия е изгодата.
Такива протести са много добро място да се видят активистите и да се разбере кой ползва българите за опитни свинчета. Разбира се има и балами и трябва да се подхожда внимателно.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е ли странно как няма политик с дете, родител или близък с рядко заболяване. Няма един политик, който да протестира срещу решението, който да излезе и да каже - вие убивате бавно и мъчително хора, които могат да живеят и да са добре. Не знам защо и болните си мълчат. Всеки от нас има право да живее, има право да е добре. Фармацевтичните компании, че са мафия - са. Но държавите са длъжни да се грижат за болните си, а не да ги изоставят.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да видя как интервюиранията или шефът на касата или който и да е политик или защитник на това безумие, ще гледа дъщеря си как лежи и се дави, защото до кръвта й не достига кислоро. Искам да го видя как ще й каже - съжалявам, но ти сега трябва да умреш, защото държавата не е длъжена да ти плаща 200 000е на година за терапия, която ще те вдигне на крака и ще ти позволи отново да дишаш. Ама няма да стане така, нали, защото ако е за политик, момичето ще се трансплантира в Австрия без проблем.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"нашата държава е добър терен за избиването на тези пари." абе вие шегувате ли се?! Къде са новите лекарства за хепатит, муковисцидоза и белодробна хипертония? Като под нови имам предвид на повече от 5 години, с доказан ефект и употребяващи се в цяла Европа. Как не ви е срам да се подигравате с живота на хората. И да разправяте "не са първа линия" Ами да, говорим за лекарства, които не са първа линия, а последна. И които биха могли дали още 10-20 години пълноценен живот на човека. Чудовища!
20
1
 
4
 
! Отговори
лекар преди 2 години
изключително голям брой стари доказано ефективни лекарства се спряха от употреба ,за да може фармацевтичната мафия да печели милиони с нови медикаменти,изискващи по-дълга употреба и с много по-висока цена.Сега медицината е подчинена на фармацията,а преди фармацията беше подчинена на медицината.В момента една аптека не се различава много от един хранителен магазин.
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Името му е Дечо Дечев и това е глупост , което казва!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Определено новите лекарства, които са наистина нови е нещо полезно за всеки и за напредъка на фармацията, но разни модификации примерно на парацетамол във всевъзможни прахчета с какви ли не имена и какво ли не, си е чиста спекула.
17
2
 
4
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Винаги има истина за всяко едно нещо.Може новото да не е по-добро лекарство от старото,но може и да е по-добро и ако е така защо ние да не може да се лекуваме с новото,което да ни спаси живота и да спести пари на държавата,която те лекува с старо и неефективно лекарство.Има нови лекарства които лекуват и спасяват Американци,Англичани,Русанци ..... Защо ние да не може да се лекуваме?????
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потвърждавам за по-ниски цени в Румъния
15
0
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 2 години
В Гърция също лекарствата са по-евтини от България, въпреки че като цяло стандартът им е поне двойн по-висок.
Аз също си купувам лекарства от там, като ходя лятото на море.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е!
Лекарство за 2,50 лева, препоръчано ми от фармацевт , разреши проблем, който ме мъчеше с години, и бях дал стотици левове за лекарства и изследвания!
Лекарите особено джипитата, веднага бързат да ти изпишат най-новото и най-скъпото,
препоръчано им от медицинските представители, които ги обикалят!
Фармацевтичната индустрия е просто една машина за пари!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо лекарствата в съседните на България страни са по-евтини, отколкото у нас и то в пъти? Имам познати, на които им носят лекарства от Румъния например, същата опаковка, същия производител, но в Румъния се продават по-евтино.
12
7
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 2 години
До: номер 11 (Енгелс)

Не, нещата не стоят така с капитализма както си ги представяш!
Продажбата на лекарства (особено на такива с рецепта) не са равнозначни на продажбата на картофи, боб, моркови и зеле на женския пазар в София или пък на сирене, кашкавал и наденица в супермаркета.
Има закони които регулират производството, продажбата и употребата на лекарства.
Ако беше само въпрос на пари и печалби, някои лекарства струват хиляди но не всеки може да ги купи!!!
11
7
 
9
 
! Отговори
Енгелс преди 2 години
По принцип новото отрича старото, защото е по-добро, иначе какъв е смисълът да се прави нещо ново, което е по-лошо от старото. При капитализма обаче важното е да има печалба, затова се правят нови буклуци, които са по-евтини по прицип, но и много по-некачествени.
10
0
 
2
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Естествения подбор ще ги оправи българите с акъл да останат в България.
9
0
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 2 години
Предишният ми коментар беше написан изцяло въз основа на конкретни лекарства при които съм установил разминаване в сладките думи които текат от устите на докторите като мед и масло, и жестоката реалност.
Нямам място тук да давам точните примери, но накратко има много стари (и хубави) лекарства които са спрени, а са се появили нови, но чувствително по-скъпи. И обратното - много нови лекарства, някои животоспасяващи не са одобрени в България все още. Докога?
8
0
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 2 години
Абе, важното е далавера да има, пациентът не е важен нали?
Значи от една страна, има много стари лекарства които са си добри, но ги спират докато докторите изписват нови, обаче много по-скъпи (и не винаги толкова ефикасни).
От друга страна, има много нови лекарства които са с по-малко странични ефекти, по-изчистени, по-ефикасни, те се водят на генерации - втора, трета, четвърта и т.н.
В крайна сметка, има си Изпълнителна Агенция по Лекарствата, там няма ли умни хора?
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарствата първо се изпитват в Третия свят като САЩ. После идват в Европа и по белия свят.
6
3
 
3
 
! Отговори
Туй не са лекарства преди 2 години
Плацебо ефекта лекува...