Над 300 хил. българи - нищоправещи, демотивирани...

Има майки, които 5-6 г. са извън пазара на труда и трудно ще се върнат
Обновена: 1 дек 2017 18:54 | 1 дек 2017 18:07, Веселина Йорданова
44
Над 300 хил. българи - нищоправещи, демотивирани...
Снимка: архив, Ройтерс

Регистрираните безработни в Бюрата по труда са малко над 200 000, а хората в трудоспособна възраст, които нито работят, нито учат, нито искат да се регистрират като търсещи работа, са над 300 000, обяви социалният министър Бисер Петков на конференция за демотивираните българи, организирана от Фондация "Фридрих Еберт" и от Института за икономика и международни изследвания.

В началото на ноември институтът и фондацията представиха изследване, според което групата на "нищоправещите" е от над 300 000 души, което е два пъти повече от това, което се предполагаше. Според експертите тези хора са огромен резерв на пазара на труда - близо 10 процента от работещите. Те обаче не допринасят за социалните системи и генерират бедност, маргинализация и сива икономика.

Експертите от института са категорични, че към тази група действащите досега мерки не работят, затова трябва да се мисли за качествено нов подход или поне преосмисляне на досегашния.

Данните сочат обаче, че 16% от тези 300 000 не са работили никога, а близо 70 процента са тези, които не са работили над 2 години.

Според бившия социален министър Ивайло Калфин профилът на тези хора е различен - предполага се, че те са с ниско образование и многодетни, но изследването показва, че 66 процента от тях са със средно и висше образование.

Те са равномерно разпределени в обществото, като има тежест за младите хора, особено тези, които не са започвали работа и тези в предпенсионна възраст, които не намират смисъл да си търсят работа и да се обучават в курсове.

Според председателя на парламентарната социална комисия Хасан Адемов възрастните са най-рисковата и неизследвана група.

Голяма е и групата на младите жени, което се обяснява с отглеждането на деца. Има майки, които 5-6 години са извън пазара на труда и трудно могат да се върнат на работа. Според експертите дългото майчинство в България също допринася за това.

Голяма част от демотивираните живеят в семейства, в които единият има доходи и това се приема. Това е един от факторите, които генерират бедност при децата. Част от демотивираните си признават, че получават доходи от сивата икономика - 17%.

Заплащането се извежда от изследването като основен мотивиращ фактор, но според Ивайло Калфин политиката по доходите е важна, но не трябва да се надценява при решаването на проблема. Очакванията на хората са за заплата между 500 и 1000 лева, което е постижима сума, но въпреки това в групата на хората, които нищо не правят, има такива, които повече от пет години са извън пазара на труда.

Психологическите задръжки при някои са водещи, особено при по-възрастните хора, които изпитват срам и страх тепърва да бъдат нови работници, да бъдат обучавани в нови умения. Експертите смятат, че за тях трябва да се осигури психологическа помощ, да има пробни наемания и други мерки.

Социалният министър Бисер Петков очерта текущите мерки, които се прилагат и посочи, че някои от тях все пак са работещи. Такава е Националната програма за активиране на неактивните, която е удължена до 2020 година, мерки по ОПРЧР, инициативата "Готови за работа".

Петков припомни и вече действащата промяна в Кодекса на труда, която позволява по-ранно връщане на майката на работа, при което тя получава половината от обезщетението. Има интерес към промяната, допълни той.

Според експертите трябва да се стимулират младите майки да се връщат по-рано на работа. Това предполага облекчени условия за отглеждане на деца, безплатен и гарантиран достъп до ясли и градини, по-добро регулиране на болничните за родители на малки деца и създаване на социални услуги за подпомагане в дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: МТСП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ne sa 300 000 mnogo pove4e sa
37
1
 
10
 
! Отговори
муспи преди 6 години
А тези които работят какво точно работят?! Главно в обслужващия сектор - тарикатлъците на някой баш тарикат, извисил се до мафоз. Работещите почити нищо не дават за неработещите, а и тях държавата издържа както и безработните. Как, - тегли заеми, които се изплащат с други заеми, докато един ден евреите кажат - а сега освободете и територията!
36
2
 
18
 
! Отговори
Мечтата на България преди 6 години
Мечтата на всеки работодател е да наема хора с увреждания,пенсионери и гладни младежи ,които да бачкат за 460 лв бруто. И 1 второкласник може да сметне,че шивашките фабрики,които изнасят 1 бройка за 10 $ ,при пазар от 3 млн французи и 10 млн американци и китайци,това са 13 млн бройки по 10$ равно на 130 млн $ за чичко паричко. А шивачките шият за по 460 бруто,като профила на шивача е стара жена готова на всичко за троха хляб. Това е пазара на труда или май беше пазара за гладни роби с увреждания
35
9
 
11
 
! Отговори
Богаташ преди 6 години
3 млн пенсионера,които взимат пенсии и 2 млн роми,които взимат помощи и 1 млн затворници,майки,инвалиди,болни и безработни са общо 6 млн достойни българи,които живеят мизерно от подаяния и не са никаква конкуренция на никого.Тях ги издържат 500 000 хил работещи на минимални заплати и европейски заеми,които държавата взима. А аз ставам все по-богат-всички жени,коли и удоволствия са си мои и никой от тези 6 млн дето живее с 5 лв на ден и чака някой да го нахрани не ми е конкуренция и пречка.Супер
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия потръгна защото прочисти КГБ . И има още много път да извървят . А ние още не сме почнали . Не става само с икономисти . Трябва и родени мениджъри - виждащи голямата игра . Другари от ДАНС само с *** и дрога не става . Трябва икономика . Имаме Китай , Индия , Русия , Ирак , Турция и още много второстепенни . Каква Европа и Америка :)
33
1
 
10
 
! Отговори
Аха преди 6 години
Та мисълта ми е - нормално ли е според вас бремето на 3.5 милиона да се носи от 3 милиона работещи. Какво се прави относно демографския срив, фалшивите ТЕЛК-ове, интегриранвто на *** и промяната на номадския им манталитет. Това са сериозни проблеми, които няма да се решат за ден и може би ще са скъпи, но трябва да посееш за да жънеш. А нашата жътва само с чакане няма да дойде.
32
0
 
15
 
! Отговори
Аха преди 6 години
Регистрираните в бюрата по труда и нерегистрираните неработещи са 500к, оптимистично имаме още толкова *** които не са в статистиката, 2 милиона пенсионера, 1 милион деца. За тези групи има обучения, програми, психоаналитици, пенсии, детски, енергийни помощи, земеделски субсидии, безплатен ток и вода(за една група). А ние работещите само ще си плащаме и ще мълчим. Нашия стимул какъв е? Да дочакаме 250лв пенсия?
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
fake (фейк)
30
3
 
25
 
! Отговори
Спартак преди 6 години
Никой не трябва да работи за робовладелците. Ако нама роби (балъци) няма да има и робовладелци (тарикати). Спрете всички да работите за няколко месеца. Да ги видим какво ще правят робовладелците.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато ионло дава акъл кои на колко годиние няма да се оправим ионко годините и акъла нямат нищо общо човек или го има или го няма слави трифонов е прав за едно какво са годините еи го под мен на 78 е коли и камиони и бизнес върти шапка му свалям а тоя реве за години и на софия ходи е това е има две положения може работи или не може това че половината не им дават часовете ти не го ли видя вече затова е така
28
1
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До БАБА КУНА 14 А преди ГЕРБ колко бяхме мотивирани , малиии,особено при Луканов и Виденов.
27
3
 
17
 
! Отговори
Работодател преди 6 години
Истина е ,че трудно се намира балъци да бачкат за минимална заплата.То на всеки шеф му е мечта да дава минимална заплата ,а робите само да ядат и да спят и да го правят по-богат.А иначе безработицата се създава умишлено от държавата,за да помага на нас работодателите.Така 1 ден като дойдат работниците и ме попитат що аз ставам по-богат,а те си седят на минимални заплати,аз им отговарям-ми то винаги има някой да се нагъзи при мене за малко пари,щот безработните са много и са готови на всичко:)
26
6
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До 26 ***!
25
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Това не е съвсем вярно.Голяма част от тях работят за себе си / на частно/ както казвахме едно време.Работят строителство , в сферата на услугите или други дейности.Това че не плащат данъци и не се осигуряват е друго нещо.Решили са да работят за себе си , а не за някой пустиняк.
24
2
 
24
 
! Отговори
Lan преди 6 години
:) Голям проблем за държавата, че има хора, които не работят и най-вече майките, че са избрали да си гледат децата, а не ходят да работят на някого за жълти стотинки, които едва да им покрият транспорта и кафетата на "работата"! :) Пък после "имайте деца" и "демографска криза", а и да "ама тя занималнята в училище е до 4ч!" и "точно в 6 затваря детската градина"...Абеее АЛОУ...ако е икономически изгодно, тези хора ЩЕ работят, явно не им е!
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички умни и независими , демотивирани българи ще поведат новата революция . не е нужно да са много . Едно умно и последователно разузнаване като руското ще го съзре и ще го припознае . За всеки един умен и честен човек в голямата световна игра е по добре да е със славяни отколкото с упадъчната западна политика .
22
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди бях "нощоправеща" отлеждаща болно дете, а сега, загубила отдавна работните си позиции, се хванах на работа за по 13-14 часа на ден за 500лв заплата, и знаете ли какво, ако шефът ни ми вдигне заплата от Нова година ще стана отново нищоправеща- се чета книги, ще се грижа за семейството си , ще готвя топла вечеря всеки ден, пък вие ме водете търтей, не ми пука.
21
1
 
29
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
1. Повече от половината от тези 300.000 редовно си заработват "на черно" и няма начин да се вържат на 8 часа за без пари. 2. Голяма част от останалите нито могат да четат и пишат, нито пък нещо смислено да работят. 3. А и да не е "луд" някой да бачка и да се осигурява на висока заплата в пирамидата наречена НОИ и при тази АБСОЛЮТНО несправедлива социална система!
20
1
 
26
 
! Отговори
Неработещ преди 6 години
Докато не се въведе часова ставка в България - няма да работя. Мутро-чорбаджията вика "тук се работи от 8:00 до 19:00" и освен това "при мен се работи и събота". А заплата каква е - "460 лв. то сега кой дава повеч". Ако някой ден в България се въведе часова ставка - веднага почвам.
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновените хора са работливи,те затова напуснаха страната,защото нямаше работа в районите им,но и за да напуснеш трябва да имаш някакви средства. Останалите безработни са по-бедните,които не могат да си купят билет,ЛК и бандитите,мошениците,включително и бандити с бели якички,които нямат и намерение да работят.