Бизнес с вярата: Разжалвани попове правят пари на черно по гробищата

Най-често това са спипани да крадат и мамят миряните духовници
Обновена: 2 дек 2017 15:32 | 2 дек 2017 13:47,
67
Бизнес с вярата: Разжалвани попове правят пари на черно по гробищата
Снимка: архив "Булфото"

Отлъчени от църквата духовници правят бизнес с вярата на миряните в най-тежките за тях моменти.

Разжалваните попове, които са лишени от правото да служат заради прегрешения, заработват частно, като четат заупокойни молитви по гробищата, пише "Монитор".

Там няма контрол от страна на митрополитите и никой не следи дали в гробищата панихида отслужва действащ или разжалван поп, показва проверка.

Освен това на гробищата в столицата заработват и свещеници от други епархии, за които не се ясно дали също нямат наложени забрани да служат завинаги или санкцията им е наложена за определен период. Това съобщи експертът по църковните въпроси при КТ "Подкрепа", богословът Христо Латинов и уточни, че Синодът не разполага с електронен регистър на своите свещенослужители.

Така никой не може да направи справка при необходимост дали този, който опява покойника, е легитимен, разжалван ли е и дори дали не е самозванец.

Проверка в църковните среди показва още, че най-често с расото си се прощават свещеници, хванати да пиянстват, да крадат или да завличат с далавери миряните си. Санкционират и самообявили се монаси, които служат по стария календар.

Един от най-пресните примери за лишен от права свещеник е духовникът от дупнишкото село Самураново Борис Минчев. Той е разжалван за една година, в която няма право да служи, нито пък други свещеници да служат с него, каза архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски.

Поп Минчев системно не изпълнявал разпоредбите на Софийската митрополия. Чашата преляла, когато станал местен герой в кръчмарска свада, завършила с побой. Отделно от това той взимал по 100 лв. такса за погребение, от които оставал едва 10 лв. на черквата, обясниха още запознати. Таксата пък била непосилна за голяма част от населението, което било изключително бедно.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БПЦ няма право да се нарича църква и храмовете не са техни. Народът навремето не ги е строил тези храмове за да стоят в тях комунисти.БПЦ да върне храмовете на народа. На вярващият народ, колкото и малко да е той, а това са някои от старостилците в България.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разжалвани попове ли?Абе, това да не ви е армията?И как точно са ги разжалвали? От подполковник на майор или на младши лейтенант?
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пародията със заплащането в БПЦ е невероятна.По закон БПЦ не се отчита никъде.Отделно веднъж исках касова бележка за това, за което ми искат пари и те се смутиха. Защото това е все едно да продаваш Духа Святаго. Точно това е симонията. Не може да се искат пари за свещенодействия, а те от БПЦ точно това правят. Даже си имат ценоразпис.Ако нямаш пари не можеш да станеш християнин, защото няма да те кръстят. Ако нямаш пари няма да те опеят. Ако нямаш пари и си болен няма да ти прочетат молитва.
34
0
 
4
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Не се притеснявайт3, щом не вярвате в християнството, скоро ще "повярвате" в исляма.Защото при исляма атеисти няма, мюсулманите не разбират и не възприемат "толерантното поведение" - или вярваш или главата на дръвника.Що се касае до така наречените "попове", а не до свещеннослужителите, всичко с времето си, както се казва "Бог забавя, но не забравя" касае се особено за непокаялите се.Вярата е индивидуален нравствено духовен избор, без нея всичко останало се превръща в... религия.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба Гуууусииии
32
1
 
16
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
Почина наш близък, уреждаме каквото трябва с църква и институции. На погребението ни казаха, че трябва да дадем 100 лв на свещеника за опело, а ние вече бяхме платили в храма. Ама за свещеника било отделно и се давало лично. Идва млад човек с почти ново БМВ. Извади от багажника расото и кандилата, облече се и пита "Къде е покойника?". Не сме се разправяли за да няма циркове пред 100 роднини. Разбирам, че сме пазарна икономика, но чак да се възползваш така от мъката на хората....
31
3
 
10
 
! Отговори
Хи,хи преди 6 години
В България вече си имаме само един бог и това е ББ. Нали всички и за всяко нещо се молят нему. А той,след като създаде проблеми, с шедра ръка се явява като спасител и ги решава. Не е ли божествено? До сега не е оглавил само БПЦ,но и това може да се случи.ВЕрвайте му и ще ви отведе директно в рая.
30
10
 
4
 
! Отговори
Миропомазан преди 6 години
Не знам кой вярва в християнството вече. За всеки е ясно, че това са фантасмагории и отживелици.
29
4
 
9
 
! Отговори
Пръч преди 6 години
Няма какво да се коментира, щом главните се возят на линкълни и на а осмици. Не знам кой ходи по тия храмове вече. Аз предлагам да им се направят ремонти и да ги превърнем в петзвездни спа хотели
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който търси в днешно време ще намери истинно-православна църква.
27
2
 
10
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Каквото и да се каже за поповете, изненадани няма да има. През социализма не ликвидираха църквата, но тя е на път сама да се ликвидира. За справка, сега свещениците са в пъти по малко, отколкото преди.
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За жалост БПЦ не е църква.Както и МП не е църква.Това са превзети от комунисти "църкви".Навсякъде в комунистическите държави е така. В демократичните пък масоните превземат църквите (поместните църкви).И сега вече няма поместни църкви.Комунистите и масоните нямат нищо против да съслужат заедно на евхаристийно равнище, което показва, че са едно цяло.Това истината са комунистите, те са масони, а не да лъжат, че се борили против масоните.Ленин е масон 33-та степен.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църквата е народа,а народа получава такива свещеници ,каквито заслужава!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21 Сигурно знаеш ,че БПЦ влезе в ССЦ по времето на комунизма !Това се вписваше в идейте на комунизма за всобщо обединение на пролетариата,защо пък не и на църквите.След промените БПЦ излезе от ССЦ,но пък сега идейте на икуменизма са прегърнати от демократите.
23
0
 
15
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Всеки ден можете да видите пред църквата на Централни гробища в София попове които се предлагат като *** и цената им е същата тоест една литургия колкото един сеанс за един час пълна програма
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво друго да очакваш от гнусните попове, чиито шеф ходи на крака в Банкя да мери кръвното на един Примата.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БПЦ продължава да съслужи с икуменисти, така че това, че формално е излязла от ССЦ не значи, че не е икуменистическа.Въобще как може дас влиза в ССЦ?Това твоето ми прилича на "Те престанаха да убиват хора преди 10 г., вече не са убийци".
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църсвата трябва да служи на бога и на хората, а не на поповете и техните интереси засрамете се доносници бяхте и такива си останахте.
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силата не е във църквата, а във молитвата. Hе завиждайти и не съдете братята си свети отчета за да не бъдете съдени. Нека не забравяме, че нашият истински дом е в Небето над нас, а този е само временен . И църквата удари дъното, тази държава трябва да се закрие.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15:Прав си,само че се казва:икуменическо сборище.