Араби, лекари и аптекари – в схемата за реекспорт на лекарства

Кирил Ананиев: Здравната каса е ощетена със стотици милиони
3 дек 2017 07:30, Елка Василева
114
Араби, лекари и аптекари – в схемата за реекспорт на лекарства
Кирил Ананиев. Снимка: архив, Булфото

Мъже от арабски произход са сред основните участници в престъпна схема за данъчни престъпления и пране на пари, свързана с реекспорт на животоспасяващи лекарства, пише "24 часа".

Спецпрокуратурата и ГДБОП са разбили банда от 7 души,които са задържани за 24 часа. По време на разследването те са следени и подслушвани. Имало и изявен лидер.

Здравната каса е била ощетена със стотици милиони, защото държавата е плащала за лекарствата, а след това ценните медикаменти са се озовавали в ръцете на контрабандистите.

Още по темата

Лекарства за онкоболни, за деца и за поддържане на живота на пациенти са сред иззетите при акцията на ГДБОП.

Лекари от различни болници и фармацевти от аптеки са изписвали лекарства, които са продавани на прекупвачи. Използвани са и фалшиви документи. Прекупвачите откарвали стоката в склад. След това хапчетата и ампулите са изнасяни за страни от Европейския съюз и са продавани там 4 пъти по-скъпо. В същото време българските пациенти имали нужда от тях и не можели да ги открият на пазара.

Част от лекарствата са внасяни в страната нелегално, а след това са препакетирани и изнасяни в трети страни.

Над 60 обекта в София, Пловдив, Шумен и Сливница са проверени от ГДБОП по време на разследването. Запечатан е и складът, в който са се съхранявали лекарствата, преди да бъдат транспортирани към Европа.

Само за година от България по този начин са изнесени 80 милиона опаковки.

От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена на болници, аптеки и лекари, които се разследват по схемата. Обвинения ще бъдат повдигнати през следващата седмица.

От трезор на банка, нает от член на бандата, разследващите са иззели над 150 хил. евро. Същата сума, но в левове е открита в касета на негов съучастник.

“Производството е образувано през септември. Данните и сигналът за престъпленията са получени 6 месеца преди това. Има достатъчно доказателства за данъчни престъпления и за пране на пари. Иззетите лекарства са за милиони левове. Те са животоспасяващи и животоподдържащи, от които пациентите в България са имали нужда”, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Актове за над 500 хил. лв. ще напише Изпълнителната агенция по лекарствата заради нарушения в различни аптеки.

“Веригата от обвиняеми ще е доста дълга Имаме амбиции да стигнем до върха на тази група”, казаха от прокуратурата.

“Оперативните служители свършиха много работа по това разследване. Открихме проблеми и в законодателството, което урежда процеса. Да не говорим за моралните качества на хора, които наричат себе си лекари. Защото тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар ако не са извадени от болници и аптеки.

Това не е единствената схема, има още много. В следващите месеци ще имаме още операции”, каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов на брифинг в събота.

“Стотици милиони са източвани от здравната каса по схемата. Това са пари, които са предназначени за лечение на българите. Вместо това са ги изнасяли в Европа. Там са продавани 4 пъти по-скъпо. Това доказва, че са качествени и лекуваме българите с най-доброто. Реформата на здравната каса ще продължи и с останалите сектори като медицински изделия, болничната и доболничната помощ”, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

“В сектора на здравеопазването се дават много пари, но услугите не се подобряват. Затова сме активни. Има и много сигнали за нарушения с лекарства. Убеден съм, че мнозинството български лекари, медицински сестри и други, ангажирани със здравеопазването, ще застанат на наша страна против тези лоши практики”, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Десетки аптеки, включително и вериги, са били в схемата с незаконно изписване на лекарства от складовете. От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена.


 


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.