Араби, лекари и аптекари – в схемата за реекспорт на лекарства

Кирил Ананиев: Здравната каса е ощетена със стотици милиони
3 дек 2017 07:30, Елка Василева
114
Араби, лекари и аптекари – в схемата за реекспорт на лекарства
Кирил Ананиев. Снимка: архив, Булфото

Мъже от арабски произход са сред основните участници в престъпна схема за данъчни престъпления и пране на пари, свързана с реекспорт на животоспасяващи лекарства, пише "24 часа".

Спецпрокуратурата и ГДБОП са разбили банда от 7 души,които са задържани за 24 часа. По време на разследването те са следени и подслушвани. Имало и изявен лидер.

Здравната каса е била ощетена със стотици милиони, защото държавата е плащала за лекарствата, а след това ценните медикаменти са се озовавали в ръцете на контрабандистите.

Още по темата

Лекарства за онкоболни, за деца и за поддържане на живота на пациенти са сред иззетите при акцията на ГДБОП.

Лекари от различни болници и фармацевти от аптеки са изписвали лекарства, които са продавани на прекупвачи. Използвани са и фалшиви документи. Прекупвачите откарвали стоката в склад. След това хапчетата и ампулите са изнасяни за страни от Европейския съюз и са продавани там 4 пъти по-скъпо. В същото време българските пациенти имали нужда от тях и не можели да ги открият на пазара.

Част от лекарствата са внасяни в страната нелегално, а след това са препакетирани и изнасяни в трети страни.

Над 60 обекта в София, Пловдив, Шумен и Сливница са проверени от ГДБОП по време на разследването. Запечатан е и складът, в който са се съхранявали лекарствата, преди да бъдат транспортирани към Европа.

Само за година от България по този начин са изнесени 80 милиона опаковки.

От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена на болници, аптеки и лекари, които се разследват по схемата. Обвинения ще бъдат повдигнати през следващата седмица.

От трезор на банка, нает от член на бандата, разследващите са иззели над 150 хил. евро. Същата сума, но в левове е открита в касета на негов съучастник.

“Производството е образувано през септември. Данните и сигналът за престъпленията са получени 6 месеца преди това. Има достатъчно доказателства за данъчни престъпления и за пране на пари. Иззетите лекарства са за милиони левове. Те са животоспасяващи и животоподдържащи, от които пациентите в България са имали нужда”, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Актове за над 500 хил. лв. ще напише Изпълнителната агенция по лекарствата заради нарушения в различни аптеки.

“Веригата от обвиняеми ще е доста дълга Имаме амбиции да стигнем до върха на тази група”, казаха от прокуратурата.

“Оперативните служители свършиха много работа по това разследване. Открихме проблеми и в законодателството, което урежда процеса. Да не говорим за моралните качества на хора, които наричат себе си лекари. Защото тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар ако не са извадени от болници и аптеки.

Това не е единствената схема, има още много. В следващите месеци ще имаме още операции”, каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов на брифинг в събота.

“Стотици милиони са източвани от здравната каса по схемата. Това са пари, които са предназначени за лечение на българите. Вместо това са ги изнасяли в Европа. Там са продавани 4 пъти по-скъпо. Това доказва, че са качествени и лекуваме българите с най-доброто. Реформата на здравната каса ще продължи и с останалите сектори като медицински изделия, болничната и доболничната помощ”, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

“В сектора на здравеопазването се дават много пари, но услугите не се подобряват. Затова сме активни. Има и много сигнали за нарушения с лекарства. Убеден съм, че мнозинството български лекари, медицински сестри и други, ангажирани със здравеопазването, ще застанат на наша страна против тези лоши практики”, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Десетки аптеки, включително и вериги, са били в схемата с незаконно изписване на лекарства от складовете. От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
5
 
! Отговори
От Пирогов преди 6 години
Много лекари в Пирогов си тръгват с по 1000 лева на ден от рушвети и кражби.Прокуратурата спи !!!
94
5
 
3
 
! Отговори
Авера преди 6 години
От кога започнаха на управляващите да ги наричат"АРАБИ".
93
4
 
6
 
! Отговори
Уът преди 6 години
На вас турско робство и ислямизация не ви трябва сами се затривате.
92
0
 
3
 
! Отговори
15 преди 6 години
15 МИЛИОНА ИКОНОМИИ ЗА ЕДИН МЕСЕЦ ТОВА Е СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИКОЛКО Е ЗА СЪДИИТЕ?? --ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИРА Точно по време на пръстовите отпечатъци се осъществиха най-големите пратки реекспорт. Изведнъж тогава изчезнаха скъпите лекарства за хронично болните.А тези кръчмарски сметки които си ги направила вземи си похвали на Москов. Както и по време "тежката артилерия" Десислава Атанасова която тогава заяви че лекарите в болниците трябва да купува лекарствата за онко болните деца.
90
2
 
18
 
! Отговори
ТОВА преди 6 години
ТОВА НЕ Е РЕЕКСПОРТТОВА СА ФАЛШИВО ИЗПИСАНИ И ПЛАТЕНИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСАТОВА Е КРАЖБА ИЛИ БАНДИТИЗЪМ --ОЩЕТЯВАНЕ НА БОЛНИ
89
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно цялата акция прилича на ПР. Има едни лоши които са създали схема за реекспорт и кражби ние ги знаем ама няма да ви ги кажем за да не провалим разследването.Дрън ,дрън. А не е ли най-добре да се свършите работата да арестувате лошите с доказателства и на съд ,а не да дигате пушилка. това си е акция за отклоняване на вниманието. А че реекспорт има ,това се знае от години .Сега ни говорят за някакви десетки милиони когато само един Маришки прави реекспорт за стотици милиони евро.
88
2
 
9
 
! Отговори
ИРА преди 6 години
ВЪРНЕТЕ И ТО НЕЗАБАВНО ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИЗА ЕДИН МЕСЕЦ ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО ИМ СЕ СПЕСТИХА 15 000 000 Х 12 М = ЗОО 000 000ЩО ПАРИ СЕ НАЛЯХА КЪМ СЪДИИТЕ ЗА ДА ГИ ЗАБРАНЯТ!!!
87
1
 
16
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Войната в Сирия вече свърши. Всички сирийци-бежанци да бъдат върнати в родината им да си я застроят наново, а не да се занимават с контрабанда и ограбване на държавата дето ги е спасила от смърт ! Дано това мое мнение го прочете и Б.Б. и всички управници!
86
0
 
14
 
! Отговори
Козирог преди 6 години
Пожелавам им, да имат нужда да ги пият тези лекарства !!
85
1
 
15
 
! Отговори
Кажете направо!!! преди 6 години
Здравната каса си слага едни супер високи цени на техните лекарства и с държавата си ги източват!!!
84
6
 
0
 
! Отговори
6 преди 6 години
А ти като си толкова информиран що не вземеш даа го докажеш не само да дрънкаш.
83
1
 
23
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
А колко време отнема на институциите да си свършат работата. Тези схеми са известни от години, не стотици милиони, а милиарди за откраднати. Явно някъде високо имат протекции
82
0
 
10
 
! Отговори
Оказа се, преди 6 години
че в България лекарствата са най-евтини!!! Бре да....
81
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То тая информация в интернет си я писал ти и затова няма как да ти повярваме, разбрали. на следващите избори аз и цялото ми семейство ще гласуваме за пореден път ГЕРБ и Бойко Борисов.
80
3
 
22
 
! Отговори
Тончо. преди 6 години
Лично лекар ми е питал от къде си намирам лекарство като го няма никъде.Аз му казах че пиша на пощата на официалния вносител и те ми го пращат препоръчително до аптека която им кажа.От представителя за България винаги съм получавал разбиране и от там ми казват че правят схеми за реекспорт и за това ги няма.За първи път ми се случи преди 3 години да не мога да си намеря лекарство за хронично заболяване.Какво ли не прави алчността.
79
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, не, Станишев и виновен, само той тайни е крил в джибовете си лекарства и продавал в Европа. Отзад стои Путин, кой друг води хибридна война срещу нас? Той шишка Станишката и Кака ***, те са се вързали с верига далавераджии и изнасят ли изнасят. Зад тях явно е някой мастита адвокатска кантора, която ги покрива и те изнасят кинтите в офшорки. Помага и Западния вятър, нали на запад се изнася, Слънцето и Луната, особено Луната, защото са иЗнасяли през нощта.
78
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има информация в интернет за имение за над 350 милиона долара, построено от ББ за любимата щерка в Калифорния. Отворете и вижте къде отиват парите за болни, деца, пътища, пенсии, полиция и т.н. Вожда беше обявил спестени 24К спестени. Защи се чудите, че нема имена на болници, лекари, аптекари? Тези които уж са арестувани днес имат една задача, да се откупят от Бащицата. И кого ще обявят, всичките ли? Не, само тези които не са давали нагоре.- тази далавера върви вече 3-4 години. Защо чак сега?
77
4
 
11
 
! Отговори
rilo преди 6 години
Сега най-удобно ще е Ислямска държава да е зад това
76
23
 
14
 
! Отговори
Червен каскет преди 6 години
Всъщност това са схеми разработени по време на правителството на Орешарски. Всички знаем, че Орешарски беше мафиот и престъпник.Сега благодарение на работата на Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ чорапът се разплете и основните играчи пак са членове на БСП.Дано да се стигне до върха на пирамидата, където стоят червените барони от Позитано 20!