"На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" с подкрепа от ОмбудсМая

Инициативата цели да накара институциите да се задействат
3 дек 2017 17:00, Елка Василева
26

Снимка: БТА

 

Месец и половина, след като петокласничка подаде сигнал до Държавната агенция за закрила на детето заради тежките раници и министерството на образованието обеща да обмисли и предприеме мерки, родители от няколко града днес решиха да се надбягват с ученически раници.

Целта е да накарат институциите да се задействат и да намерят решение на проблема.

Надбягването е под надслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко".

Още по темата

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи събитието и се включи в надбягването в София.

Проявата се организира от родители и ученици в пет български града - София, Пловдив, Варна, Бургас и Видин.

Шест видински семейства с децата си се включиха в инициативата.
Най-малкият участник в състезанието бе първокласничката Деница, която участва с раница, тежаща четири килограма, а най-големият - Алекс, на 11 години. Неговата раница тежеше седем килограма, с нея той пробяга разстоянието от 30 метра.

"Раницата на сина ми Никола тежи точно 5,380 грама, в която сме сложили необходимите учебници и помагала за учебната програма за понеделник. Към тези килограми трябва да прибавите храната и водата, която му приготвяме всеки ден", каза Петър Илиев, баща на деветгодишния Никола, ученик във видинското основно училище "Иван Вазов".

"Имам две деца и раниците им са много тежки. Налага се всеки ден да ги водя на училище, като аз нося раниците, но има родители, които не могат да вършат тази работа заради ангажименти и се налага децата им да ги носят ежедневно“, каза Десислава Петрова, родител на две деца - в пети и в първи клас, цитирана от БТА.

С тази демонстрация се надяваме да има реално резултат от инициативата. Искахме да покажем какво е да се тича с раници, поне 30 метра, и някой да обърне внимание на този проблем, каза Марта Михаилова, координатор на инициативата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
да нямаме здрави деца в бъдище да не мислят за стачки и недоволства а да мислят за болестите което е изработено от правителството когато бяха ученици да се лекуват това е политиката на българия и тези българи--мутри ги подържат в тази система което го има в бг всички българи лека полека бягат от родината си
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кардинално решение - да спрат да издават ненужните си учебници, помагала пълни с грешки, глупости, заблуди и ненужна информация, да спрат да принуждават родителите да ги купуват и 50 % поне ще им олекнат раниците на децата. Корумпираните в министерството и училищата са хиляди връзкари, не заслужават заплатите си. Отделно изнудват родителите за всевъзможни още глупости.
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стига, че децата в България са едни от най-дебелите, най-много пушат и пият, най0малко учат и успяват, ами сега, дай и учебници да не носят, че да не им тежи ...
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''ОмбудсМая'' ?!?!? що за журналистическа тъпня???
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има колички подобни на супермаркетите и да бутат
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина са и тежки по тежка му е раницата от моята дамска чанта а е само на 15г.
17
13
 
8
 
! Отговори
i'm преди 6 години
Ай стига с тия тежки чанти бе! И ние сме били ученици и ние сме носили чанти и тетрадки. И Учебниците бяха с твърди корици и всичко беше подвързано и се мъкнеше какво ли не, пък никой не е осъкатял и никой не се е изгърбил...Голямо лиготия, голяма простотия и реване до небесата...Вижте им учебниците пълни с глупости... Те за чантите се хванаха.
16
9
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
А бе какво сте ги замислили децата ,тук целта е да видим загрижеността на другарката омбудсман.Тя е важната ,а не някакви си раници.
15
0
 
7
 
! Отговори
баща преди 6 години
А в музикалните училища, към тази раница върви и инструмент - 4 седмично, в нашия случай ...
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имах съученици,които с две тетрадки голям формат за всички предмети и учебник само ако се налага, изкараха средно,техническо образование,като там освен гимназиалните се учеха и инженерни предмети. И бяха много по-образовани от днешните деца,които учат и много ненужни глупости.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12В интерес на истината, хората с възможности правят именно това за децата си ...До 11 - В интерес на истината, в днешно време, много деца нямат време за почивка. Не говоря за случайнитенехранимайковци, които пушат пред училище, а за добрите ученици, които един ден ще са лидерите на нехранимайковците.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не направят всяко дете да си има стаичка с шкафче легло тв и компютър
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да направят не само шкафчета ами и легалца децата имат нужда и да си полегнат кви са тея училища като концлагери
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами извиняваите много ама моето дете е на 14 год. и неможе да вдига по 3 кг да не е щангис
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нали далаверка трябва да има. Куцо кьораво и сакато издават учебници, терадки и всякакви "помагала" които трябва да се купуват! За едната далавера и по 15 кила да станат раниците пак няма да им пука, важно е да се вземат едни пари!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изнежиха се децата как ще се справят с живота ами ако върнат казармата не ми се мисли
7
0
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Изключително обидно е глупавото упорвство на сайта днес.бг който нарича -г-жа Мая Манолова "Омбудсмая", не се сещам за " Преми Бойко" и друга такава словесна глупост
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами много са тежки раниците, имат по 4-5 учебници и тетрадки по един предмет. Аз толкова тежка чанта не съм имал в 10 клас, колкото сега имат още в началните класове. Каква е тази "образователна" система - не мога да разбера: учебник, читанка, помагало, тетрадка 1, тетрадка 2, тетрадка за домашна работа, тетрадка за работа в клас, тетрадка за диктовки и т.н... и това е само по така наречният предмет БЕЛ. Чанта (незнайно защо сега са раници) на 2- класник тежи 7-8 кг !!!!! Откъсва ми ръката...
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми крадливото племе не може да си държи нищо без надзор,шкафчетата ще бъдат тарашени на втория ден
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението е шкафчета в училище и раница на колелца