На градус: Харчим по-малко за алкохол сред страните от ЕС

Най-много дават за питиета в Естония и Латвия
4 дек 2017 10:45, Миглена Иванова
20
На градус: Харчим по-малко за алкохол сред страните от ЕС
Снимка: архив, БулФото

България е сред държавите в Европейския съюз (ЕС) с най-силен спад на разходите на домакинствата за алкохол, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

За 10 години – от 2006 до 2016 г., разходите на домакинствата за алкохол у нас намаляват с 0,5 процентни пункта до 1,6% от общите разходи на домакинствата. Това съвпада и със средното ниво на разходите в ЕС.

Най-силен спад на разходите на домакинствата за алкохол за периода е отчетен в Литва, макар че страната е на трето място в ЕС по дял на харчовете с 4,2% през 2016 г., показват още данните.

Лидер е Естония с дял от 5,6%, следвана от Латвия с 4,8%.

Топ 10 се допълва от Полша, Чехия, Финландия, Унгария, Румъния, Словакия и Люксембург.

На последно място е Испания с разходи на домакинствата за алкохол от 0,8% от общите разходи. Втора е Италия с 0,9%, а трета – Австрия с 1,3%.

За периода от 10 години най-силен ръст на разходите за алкохол е отбелязан в Кипър и Чехия – съответно 0,4 процентни пункта до 2% през 2016 г. и 0,4 процентни пункта до 3,6%.

Още новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
трезвен преди 6 години
Безсмислена статистика. Тук масово пият скапана, евтина шльокавица от магазина за по 6-7 лв или "домашна" по пазарите в съмнителни пластмасови шишета. А който пък има взъможност да си прави домашна е тотално извън статистиката и там говорим за 100 тици литри. Който пие бира гледам масово взимат некви супер евтини 2.5 литрови пи-к-ни...мани мани жалка история
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
я сложете домашната ракия и вино в сметката:) кои страни са на първо място по домашно производство? :)
18
0
 
2
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Хахаха,да направиш, все едно, корелацията между потреблението на пушена сьомга и наличието на рибен празник в държавния календар. По статистика сме цъфнали и вързали, дефакто-то го мани...
17
0
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Брей! Аре да не са Естония и Латвия на върха!Само вижте в магазина цената на литовската водка и цената на шведската и финландската и после пак обяснявайте.Тук доколкото рабирам не се говори за количества а за пари (които харчим за водка).За Финландия не знам, но съм бил във Швеция и мога да ви кажа, че шведите си изпиват по бутилка водка като лека закуска и без да им мигне окото даже.А водката заради полусухия режим е ужасно скъпа там! Финландците пък пият в Русия че е по-евтино.
16
0
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Тази пиячка, но играчка-плачка,става ако е ментачка,а щом повече съдържа градус,изпада *** в сладка радост.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво ша пиеме кат нема с кво да мезиме
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най евтин е алкохола в България и най не се консумира
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не пият аз например изпих една бира през 2009г
12
1
 
12
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Нас не могат да ни вкарат в никаква статистика, щото си пием домашнярка.
11
0
 
5
 
! Отговори
до 7 и 8 брей преди 6 години
Няма, ама и доходите са им 5-10пъти по високи, така че смятайте процента.....
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пиша "с.в.и..ня" и не виждам защо се цензурира. Изразът е общоупотребим и тук не е адресирам към никой конкретно, за да се счита за обида. Най-цензурираният сайт с най-кофти написаните статии е това.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още не мога да разбера как бутилка вино струва над 8лв. Тази година на мен ми излезна с дрождите и всичко под 2лв на литър. Как ги мислят тези работи не знам.
8
3
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 6 години
"На градус: Харчим по-малко за алкохол сред страните от ЕС"Това е само защото алкохолът у нас е в пъти по-евтин от този, в чужбина. Тук можеш да се напиеш като *** за 5 лева. В чужбина - не.
7
1
 
11
 
! Отговори
... преди 6 години
Ако тази статистика е вярна, то е защото никъде няма бутилка водка за 5 евро и 2 литра бира за евро и половина... даже във фришоповете е по-скъпо. Освен това в България домашното производство на алкохол традиционно е огромно, така че тази статистика няма никаква стойност освен ...статистическа.
6
0
 
7
 
! Отговори
И те така... преди 6 години
...Джибрето кИпнА !
5
0
 
14
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
алкохола като парична себестойност може и да е евтин в България , но я сметни колко бутилки средно като качество уиски може да се закупи с една средна работна заплата в България и на запад. Май отговора е 6-7 пъти по-малко количество.А иначе е ясно ,че домашната ракия не се включва в цената - ако я нямаше българина май щеше да е най-големия трезвник в европа - поради липса на пари де , не че не му се пие
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ДОМАШНАТА РАКИЯ НЕ СЕ СЛАГА В СМЕТКИТЕ, ЩОТО ЗА НЕЯ НЕ ХАРЧИМ МНОГО.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то е защото всеки къта в мазата по 100-200 литра ракийка.
2
0
 
16
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
ами няма пари да си позволят хората за алкохол знаетели колко е заплатата в рига от 250 евро до 400евро не стигат за нищо а българската заплата е пониска от тяхната.стига вече че ме омръзна да ви чета глупостите имате народа си за *** и неграмотни
1
5
 
9
 
! Отговори
.. преди 6 години
Ако има нещо в БГ дето да не е скъпо, то това ние е алкохола. От цяла Европа май у нас е най-тънко.