По един град се топи на година! Проблемът – застаряването!

181 села са обезлюдени, 1/3 от българите са в София, Варна...
121
По един град се топи на година! Проблемът – застаряването!
Снимка: Булфото, архив

Застаряването е ключовият процес на демографската ситуация в България. Това е един от изводите, който Христина Христова, съветник по социалната политика в Министерския съвет и бивш социален министър, посочи пред bTV по повод демографската криза и процесите, които я оформят.

Още по темата

Според нея и трите демографски процеса, които определят демографската ситуация – раждаемост, смъртност и миграция, са неблагоприятни в момента.

По данни на НСИ намаляването на населението е с около 48-50 хиляди души, което е равно на един среден български град.

Въпреки това се оказва, че явлението не е уникално за България, а е тенденция в целия Европейски съюз.

"По раждаемост сме равни на Гърция, Швейцария, Малта, има дори по-силни икономики с по-ниска раждаемост в момента", каза тя.

При нас проблемът е намаляването на населението се съпровожда с процес на застаряване, което натоварва всички системи – образование, здравеопазване и др. Половината от напускащите страната са млади хора, които биха дали добър естествен прираст, стана ясно още от думите на експерта.

Числата сочат, че през 2001 година на 100 души излизащи в пенсия са постъпвали 124 души на пазара на труда. Преди година на 100 излизащи постъпват 63. 

"От 1986 година сме с отрицателен естествен прираст, а жените в детеродна възраст ще намалеят с половин милион до 2030 г.", пресметна още Христова.

"Явиха се нови форми на семейство – хората вече не сключват брак официално. Но тези партньорства са малко по-нетрайни и може да се отрази на качеството на живот на детето", коментира тя и посъветва, че е добре съвместното съжителство да се уреди законово и хората да се възползват от права.

В момента има 181 населени места без хора, живеещи в тях, а в София, Варна и Пловдив се намира една трета от населението на България. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е нищетата и никаквата герберастка политика по въпроса. Казвам герберастка щото те са на власт, което не значи, че другите бяха по-малки некадърници.
81
4
 
8
 
! Отговори
до 84 преди 6 години
Абе отворко,ся като са препълнени със стока магазините,защо купуват качествени стоки(цена-качество) от съседните страни ?!Защо купуват през интернет, в магазини "втора ръка", по каталог и т.н. ??Стоки нямало - ама всеки имаше в къщи основното !!
80
0
 
1
 
! Отговори
мда преди 6 години
До АнонименДали.... и толкова да са а са сложи 45 % данък !
79
5
 
8
 
! Отговори
До 78 преди 6 години
Не става дума буквално за плеймейтки а за начин на мислене.Жените /повечето де/ чакат някой да ги гледа затова, че са родили дете.Колега е с втора жена и второ дете.И двете си търсят работа дето да не бачкат и все му мрънкат за пари.Не изглеждат като модели. и много други са така - искат парички,пък ни готвят,ни чистят, а само реват колко са уморени.Калпави и ***.
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛИквидация на МОНТи добре ли си?Кои племена и народи в наше време започват да се размножават на 15-17 г.?Може да критикуваш нескопосните учебни програми, но не и това, че хората учат до 19-годишни, за да получат средно образование.Тази степен на образование трябва да ти бъде или основа за висше, или пък да ти даде професия, та на 20 г. вече сам да си изкарваш хляба. Едва тогава ще е логично да мислиш за семейство и деца.Какви критерии има 15-годишната, за да си избере съпруг?
77
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От 1986 година сме с отрицателен естествен прирас...", - читети , другари, и не пишети глупостей! Още при Тошо Велики прирастът е отрицателн! Факт! Резултат от победилия свещен реален социализъм, режима на тока, скока на ценити, хроничния дефицит на стоки, режима на водата, катастрофиралата соц икономика и най- вече- РЪКОВОДНАТА РОЛЯ НА ПАРТИЯТА ВИ!
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До взаимопомощВ коя нормална държава в един апартамент или селска къща живеят по три поколения от една фамилия? И ако това се практикува у нас днес, то дали целта е да си "взаимопомагат"?В нормалните държави, щом завърши училище, тийнейджърът или започва работа, или отива в колеж и оттам нататък се връща ри родителите само за Коледа.
75
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81У нас, вече 73 години се прави точно обратното.Чрез всевъзможни начинания управляващите се мъчат да затрият или да прогонят онези, които имат най-качествени гени и най-голямо желание да изградят нормална, развита държава. Същевременно, с всякакви средства се толерират техните антиподи.
74
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... природата работи !Изчиства това което не става от лицето на планетата.
73
0
 
10
 
! Отговори
До 77 преди 6 години
Прав си брато. Далаверата е в София. Всички са чиновници и служители. Работят на по 2-3 места. Имат цял квартал Факултета за чистотата. Да живее труда ....
72
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 64Айде, стига с тия плейметки!Няма 30 годишна жена, която да се води по плейметки. Мъжът е задължен да издържа или да поеме част от издръжката на детето си. Не да прави деца и да бяга от отговорност. Жената може да е всякаква, но си гледа детето, колкото може, а мъжете ни дете гледат, ни помагат. Те бягат.А че на теб са ти слаби ангелите и избираш жени, като плейметки, е твой проблем. Искаш жена като плейметка- ще плащаш. Искаш семейство и дете-търсиш свястна и поемаш отговорност.
71
1
 
12
 
! Отговори
Bebok преди 6 години
Стига с тези села и паланки.Бегайте у Софето!Тука има матряла за сичко!
70
3
 
8
 
! Отговори
Страшно преди 6 години
Скоро правихме тестове за състоянието на военни и полицаи. реве им се на глас на младите здрави и силни БЪлгари.Зарибили ги банките чрез подсладители в кафето набутали ги с неизгодни не ефективни кредити и това при заплати до 300 евра месечно.НЕ могат да оцелеят камо ли деца д а гледат.Крадците от София не им д ават обувки ,дрехи.Специално облекло за видео терористични камери обаче щедро ограбват народа с хиляди милиони живи евра годишно..
69
1
 
10
 
! Отговори
АМАН от крадци преди 6 години
Терористите се готвят да откраднат от народа още 1 000 000 000 насочени към подставени групировки уж за Училищата вместо да дадат тези пари за раждане и отглеждане на децаОколо 10 000 000 000 без лихвите ограбиха от народа за да строят вилни селища,хотели и къши за гости с яхти,самолети ,джипове и басейни..Всичко от джеба на народа/вижте програма "развитие на селските региони" само лихвите по тези пари са над 1400 000 000 живи лева годишно.
68
6
 
14
 
! Отговори
До 64 преди 6 години
А не ти ли минава през ума,че щом толкова много жени са зарязани,то може вината да не е в мъжете ,а може би жените не стават за нищо. Или гледат както е модерно при фолкаджийки,плеймейтки и разни други да родят дете на някой и той да им плаща издръжка. Да ама милионерите са малко,другите работят за заплата.
67
1
 
11
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
НАгли престъпници на власт в София ограбват десетки милиарди живи левове годишно от народа оставен без доходи з а оцеляване.Вдигнаха пенсионната възраст с което лишиха БЪлгарските села от милиони здрави пенсионери.Блокираха милиони работни места и ОСтавиха младите в детеродна възраст без доходи за оцеляване.НАд 4 000 000 години за родители в момента нямат пари да си родят и отгледат деца БЪлгарчета вкл от разни малцинствени групи съхранени на Балканите ив България
66
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вдигнете стандарта на живот на българите, оправете съдебната система, здравеопазването и образованието, за да не напускат млади хора България. Няма кой вече да ви работи за по 700 левa вече, комунистически отрочета. На 800 километра от нас заплатите започват от 1300 евро на касата в магазин.
65
3
 
19
 
! Отговори
взаимопомощ преди 6 години
Сега измислените бавачки по разни програми, занималните следобед за всички деца, топъл обяд в стола и чаша мляко или плод, старческите дневни центрове, доставянето на храна на самотните старци, домашните помощници от социалния патронаж не могат да заместят нормалната семейна среда, която има традиции в Бг от векове. Тези услуги се извършват от ЧУЖДИ хора, които не заместват детето ти, ***, баба ти, баща ти, дядо ти. Разбиха българското семейство. Замениха го с разни програми на парче.
64
10
 
2
 
! Отговори
Убиват с ХЛОР преди 6 години
МЕд мафията от години отравя зверски БЪлгарския народ .До 1989 наглите престъпници слагаха дози обезпечаващи трайно боледуване на всички .Децата биваха разболявани чрез хлор токсични газове и води от бронхити,развалени зъби левкози,пневмонии асма..Последните години мед мафията се озвери за пари.Отравят чрез остро токсични канцерогенни отрови питейните води.Хората в много населени места вкл В Белене <Свищов ,Ловеч <Плевен са 100% отровени.Измират от инсулти,инфаркти и рак вкл скоротечен..
63
6
 
6
 
! Отговори
Видео терор има преди 6 години
В МОмента милиони деца и младежи се увреждат тежко и нелечимо от тежко терористични камери и обемно проникващи скенери инсталирани в училища градини и ясли.Наглеците на власт крадат хиляди милион иот народа и ги перат през нагло корупционни проектчета..Престъпниците нарушили Основния закон вкл чл32,чл,29 и чл.28 на КОнституцията зад решетките веднага.Не пускайте децата в училища градини и ясли с КАМЕРИ